ΕΜΠΝΕΥΣΤΕΙΤΕ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

 

Οι δραστηριότητες του

Κέντρου Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας

κατά τη διάρκεια του 2018

 

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις δραστηριότητες του Κέντρου μας.

Ο βασικός στόχος μας πάντα ήταν και είναι η σχολική ένταξη των παιδιών. Προσπαθώντας να περιορίσουμε  την σχολική διαρροή, καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες να βοηθήσουμε το έργο του σχολείου ως προϋπόθεση για την αυριανή  ομαλή συνύπαρξη των παιδιών στην κοινωνία, αποκτώντας συγχρόνως βασικές γνώσεις και θετικές εμπειρίες χρήσιμες για το μέλλον τους.

Σε αυτή μας την προσπάθεια βλέπουμε κάθε χρόνο περισσότερη ανταπόκριση και ενδιαφέρον από γονείς που παλαιότερα αδιαφορούσαν και κρατούσαν τα παιδιά εκτός σχολείου. Φέτος τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο 2018 κατορθώσαμε να εγγράψουμε 32 καινούργια παιδιά στα σχολεία. Παράλληλα, μοιράσαμε 152 σχολικές τσάντες και σχολικό υλικό για την νέα σχολική χρονιά (Σεπτέμβρης 2018), σε 170  παιδιά, που οι οικογένειές τους αδυνατούσαν να αγοράσουν. Συνεχίζουμε να διαθέτουμε σχολικό υλικό και κατά την διάρκεια του σχολικού έτους. Με την παρακολούθηση και υποστήριξή μας συνεχίζουν την σχολική τους πορεία 169 παιδιά, ενώ συνεργαζόμαστε με 19 σχολεία της γειτονιάς μας και της ευρύτερης περιοχής.

Στην υποστήριξη της σχολικής μελέτης συμμετείχαν 72 παιδιά, αλλά καθημερινά είχαμε έως και 53 παιδιά, που μελετούσαν με την βοήθεια εθελοντών. Φοιτούν 19 παιδιά σε νηπιαγωγεία, 109 μαθητές σε δημοτικά, 32  σε γυμνάσια και 9 σε Λύκεια. Παράλληλα είμαστε σε επικοινωνία με διευθυντές και δασκάλους (67 επαφές) αλλά και με τους ίδιους τους γονείς (180 επαφές), προσπαθώντας να τους εμπλέξουμε πιο ενεργά στο γονεϊκό τους ρόλο και, κυρίως, να τους πείσουμε για την σπουδαιότητα του σχολείου για το μέλλον των παιδιών τους. Τα παιδιά μας φέτος επίσης  βοηθήθηκαν από πτυχιούχους δασκάλους που προσεφέραν εθελοντική εργασία στην σχολική τους μελέτη στο πλαίσιο πρακτικής τους στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεωρία, Πράξη και Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου».

Το καθημερινό μεσημεριανό γεύμα ήταν προσφορά του Δήμου Αθηναίων και σιτίζει 60 παιδιά.

Προσέξαμε την καλή εμφάνιση των παιδιών μας στο σχολείο προσφέροντας  καλά ρούχα και παπούτσια, προερχόμενα από τις προσφορές σας, ακόμα και λούσιμο σε κάποια παιδιά που δεν έχουν τις προϋποθέσεις να κάνουν μπάνιο στο σπίτι τους.

Στην Κοινωνική και Νομική Υπηρεσία του Κέντρου εξυπηρετήθηκαν 216 άτομα με 3.154 υποθέσεις, που αφορούσαν θέματα νομικά, γραφειοκρατικά και θέματα υγείας. Για την περαίωση των υποθέσεων αυτών πραγματοποιήθηκαν συνολικά 5.886 ενέργειες, ενημερωτικής και συμβουλευτικής φύσεως, καθώς και παραπομπές στις ανάλογες κρατικές και ιδιωτικές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα έγιναν 3.878 επαφές εντός Κέντρου και 2.008 επαφές εκτός Κέντρου και 38 συνοδείες. Στα θέματα υγείας είχαμε 867 περιστατικά στα οποία μεσολαβήσαμε και τα παραπέμψαμε για ιατρική παρακολούθηση,  εξετάσεις και εμβολιασμούς.

Παράλληλα έγιναν συναντήσεις και ενημερώσεις με ομάδες γυναικών σε θεματικές όπως: η ενδυνάμωση των γυναικών, η συζυγική τους σχέση, ο γονικός τους ρόλος,  η φροντίδα των παιδιών, η σχολική παρακολούθηση και πρακτικές σε χρήσιμες δεξιότητες.

Συνεχίσαμε την ομάδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού για τους έφηβους μας, με σκοπό την ενημέρωση για την εκπαίδευση και εργασία στα τουριστικά επαγγέλματα στην Ελλάδα, όπου μετά από σειρά συναντήσεων διοργανώθηκε επίσκεψη στην Ξενοδοχειακή Μονάδα “Τιτάνια”, τις ενημερώσεις και τις συναντήσεις για τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό θέλουμε να τις συνεχίσουμε και το 2019.

Το Κέντρο επισκέφτηκε γυναικολόγος γιατρός από το Κέντρο Ελέγχων Πρόληψης Νοσημάτων, (ΚΕΕΛΠΝΟ), για την ενημέρωση των Ρομά γυναικών και εφήβων κοριτσιών σε θέματα αντισύλληψης, οικογενειακού προγραμματισμού, εγκυμοσύνης και αμβλώσεων. Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν το 2019.

Συνεργαστήκαμε με οργανώσεις και ομάδες οι οποίες προσφέρανε στα παιδιά μας δραστηριότητες, γιορτές και δώρα, Όπως το παιδικό Θέατρο Αλληλεγγύης από το  Θέατρο του Νέου Κόσμου, που επισκέφτηκε το Κέντρο μας και παρουσίασε την παιδική παράσταση ¨Πινόκιο¨ για τα παιδιά μας. Η ομάδα εθελοντών από το πρόγραμμα EVS του Hellenic Youth Participation βοήθησε επίσης στην δημιουργική απασχόληση των παιδιών μας.

Τέλος συνεργαστήκαμε με το Κέντρα Ρομά του Δήμου της Αθήνας.

 

Μυρτώ Λεμού

Πρόεδρος

Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας

Αρίστωνος 6-8 & Πιερίας 5, Κολωνός, 10441,

Τηλ. 5239402, FAX. 5228957,

E-Mail: socedact@otenet.gr      www.supportcenter.gr

Κοινωνική & Εκπαιδευτική Δράση

ALPHA BANK IBAN: GR66-0140-1010-1010-0210-1708-703

Eurobank  : 0026.0104.99.0200638098

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.