ΕΜΠΝΕΥΣΤΕΙΤΕ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 

Οι δραστηριότητες του «Κέντρου Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας» κατά τη διάρκεια του 2015

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θεωρούμε υποχρέωσή μας να σας ενημερώσουμε για τις δραστηριότητες του Κέντρου μας. Πάντα ο πρωταρχικός μας στόχος είναι η φροντίδα των παιδιών μας, η ένταξή τους στο σχολείο και παράλληλα η στήριξη των οικογενειών.

Στα πλαίσια της προσπάθειας που καταβάλλουμε για την  σχολική ένταξη και αποδοχή όλων των παιδιών στο σχολείο, το έτος 2014-2015 163 μαθητές και μαθήτριες προβιβάστηκαν στην επόμενη τάξη, ενώ όσον αφορά στο σχολικό έτος 2015-2016, από το Σεπτέμβρη 2015 φοιτούν 176 παιδιά μας στα σχολεία της περιοχής. Φροντίζουμε τα παιδιά να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σχολείου. Καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια στα πρωτάκια μας, για να ξεπεράσουν τις πρώτες δυσκολίες. Από τον Σεπτέμβριο στο Κέντρο μας έρχεται παιδαγωγός Ειδικής Αγωγής για  την ενίσχυση 18 μαθητών στις μαθησιακές δεξιότητές τους. Τα παιδιά  χαίρονται  όταν μπορούμε να τους προσφέρουμε μάθηση μέσω δραστηριοτήτων. Η ενισχυτική σχολική μελέτη έχει 98 παιδιά, 66 δημοτικού και 32 γυμνασίου. Δυο παιδιά μας κατάφεραν μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων να εισαχθούν σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας (Παιδαγωγικής Ρόδου και Αεροναυπηγικής Χαλκίδας).

Παράλληλα από τον Νοέμβριο με τη βοήθεια φιλολόγου γίνεται προσπάθεια ανάπτυξης της ιστορικής σκέψης των παιδιών καθώς και κάλυψη πιθανών μαθησιακών κενών. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχουν 24 μαθητές.

Όπως πάντα φροντίζουμε για την καλή εμφάνιση και την καθαριότητα των παιδιών που πηγαίνουν σχολείο, προσφέροντας ρουχισμό και υγιεινή (λούσιμο – μπάνιο κτλ.) και καλύπτουμε τις ανάγκες των παιδιών σε τετράδια, μολύβια, κασετίνες, τσάντες κ.ά.

Η προσφορά του μεσημεριανού γεύματος από τον Δήμο Αθηναίων υπήρξε  σημαντική βοήθεια για το Κέντρο μας. Εδώ και 15 μήνες ο Δήμος μας έχει διακόψει την σίτιση. Τον Οκτώβρη ειδοποιηθήκαμε ότι θα αρχίσουμε να λαμβάνουμε ξανά μεσημεριανό γεύμα, αλλά υπάρχει ακόμα πρόβλημα με την τροφοδοσία του Δήμου. Για ένα διάστημα (Ιανουάριο με Ιούνιο) τροφοδοτούμασταν  από την «Κοινωνική Κουζίνα – Ο Άλλος Άνθρωπος». Από τον Σεπτέμβρη αρχίσαμε ξανά να μαγειρεύουμε καθημερινά. Θέλουμε να  ευχαριστήσουμε την οργάνωση «ΜΠΟΡΟΥΜΕ», το supermarket «METRO», τον «Γρηγόρη», τον «Βενέτη» και τόσους άλλους φορείς που μας προσέφεραν προϊόντα για την καθημερινή σίτιση των παιδιών μας και ελπίζουμε με τον καινούργιο χρόνο να λειτουργήσει κανονικά η τροφοδοσία μας από τον Δήμο.

Στην Κοινωνική και Νομική Υπηρεσία του Κέντρου μας προσήλθαν 1052 περιστατικά με 3392 αιτήματα, τα οποία για να διεκπεραιωθούν χρειάστηκαν 6427 επαφές από την Κοινωνική Υπηρεσία (3028 τηλεφωνικές επαφές, 25 συνοδείες και 3392 συνεδρίες με τους εξυπηρετούμενους). Επίσης η κοινωνική μας υπηρεσία ανέλαβε να εξυπηρετήσει 401 άτομα στα θέματα υγείας τους.  Διεκπεραιώθηκαν 1638 αιτήματα σχετικά με θέματα υγείας, έγιναν 4421 διασυνδέσεις με υπηρεσίες υγείας, παραπέμφθηκαν 401 άτομα για ιατρικές εξετάσεις και επαφές με γιατρούς. Έγιναν 4 συνοδείες σε νοσοκομεία και γιατρούς. Μεσολαβήσαμε για να γίνουν 267 εμβολιασμοί σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στα παιδιά του Κέντρου μας.

Τα προγράμματα πρακτικής άσκησης ΕΣΠΑ και ΕΚΠΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών βοήθησαν πολύ στην διεκπεραίωση των πολλών περιστατικών και στην εκπαιδευτική στήριξη των παιδιών του Κέντρου μας.

Από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο ο φορέας συμμετέχει ως μοναδικός εταίρος στην Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ξεκλειδώνοντας τα Δικαιώματα των Παιδιών» υπό την αιγίδα της Coram Children’s Legal Centre και υλοποίησε το φθινόπωρο  6 σεμινάρια σε Αθήνα, Βόλο και Θεσσαλονίκη εκπαιδεύοντας 93 επαγγελματίες που εργάζονται με ευάλωτους ανηλίκους σε πλαίσια δικαστικών διαδικασιών ή κατά το διάστημα περιορισμού της ελευθερίας τους σε ειδικούς χώρους κράτησης  ή ιδρυματικού τύπου φροντίδας με σκοπό να ενημερωθούν, αφυπνισθούν και ευαισθητοποιηθούν στο κομμάτι των δικαιωμάτων των παιδιών και  να καλυφθούν  μια σειρά θεωρητικών και πρακτικών δεξιοτήτων. Παράλληλα τα ίδια σεμινάρια διεξάγονταν στην Ιρλανδία, Βουλγαρία και Πολωνία και το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με το νέο έτος και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα παιδιά συμμετείχαν σε πολλές δραστηριότητες: Είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις και τις Κυριακές συμμετείχαν στη 2η ομάδα «Οδηγών» Αθήνας. Τον Ιούνιο 2015, η Αμερικάνικη εθελοντική ομάδα «Global L.E.A.D.» μας επισκέφθηκε ξανά και οργάνωσε  δημιουργική δραστηριότητα για τα παιδιά του Κέντρου μας.

photo symvstathmos.wordpress.com

 

Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας

Αρίστωνος 6-8 & Πιερίας 5, Κολωνός-Μεταξουργείο, 10441, Τηλ. 5239402, FAX. 5228957

E-Mail: socedact@otenet.gr         www.supporcenter.gr

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.