ΔΥΣΑΝΑΓΝΩΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ TOMATIS
Δυσκολίες στην αναγνωστική ικανότητα και έλλειψη κατανόησης των όσων έχουν διαβαστεί αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά ενός παιδιού με δυσαναγνωσία. Οι έρευνες καταλήγουν ότι οφείλεται σε δυσλειτουργία ή ατελή αντιληπτική ικανότητα του εγκεφάλου στην αποκωδικοποίηση λεκτικών ερεθισμάτων. Η συχνότητα εμφάνισης της δυσαναγνωσίας είναι παρόμοια ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια.
Ποια όμως είναι τα κύρια χαρακτηριστικά ενός παιδιού με δυσαναγνωσία;
Τα παρακάτω χαρακτηριστικά αποτελούν συμπτώματα της δυσαναγνωσίας και βοήθεια για το γονιό ή το δάσκαλο που ανησυχούν ή υποπτεύονται πως κάτι δεν πάει καλά με την αναγνωστική ικανότητα του παιδιού.
~Διαβάζει λάθος τις λέξεις, χωρίς να το καταλαβαίνει.
~Δεν τονίζει σωστά τις λέξεις.
~Κομπιάζει την ώρα της ανάγνωσης.
~Χάνει τη σειρά του κειμένου.
~Παραλείπει,μεταθέτει,προσθέτει,γράμματα ή συλλαβές.
~Δεν αποδίδει την κεντρική ιδέα του κειμένου προφορικά ή γραπτά.
Η κυρία Άννα Μαλισιόβα,ειδική παιδαγωγός,πιστοποιημένος θεραπευτής της μεθόδουTomatis και διευθύντρια του κέντρου TomatisΠετρούπολη μας αναλύει.”Η μέθοδος Tomatis χρησιμοποιεί το “Ηλεκτρονικό Αυτί” και επανεκπαιδεύει τις νευροαισθητήριες, επικοινωνιακές και αποκωδικοποιητικές λειτουργίες του αυτιού που είναι η βάση σε πολλές από τις μαθησιακές δυσκολίες. Η αναγνωστική λειτουργία απαιτεί την καλή λειτουργία ενός πολύπλοκου δικτύου εγκεφαλικών κυττάρων τα οποία συνδέουν τα κέντρα όρασης και ακοής.
Τα παιδιά με δυσαναγνωσία δυσκολεύονται να αναλύσουν και να επεξεργαστούν φωνολογικά τους ήχους της γλώσσας,είτε αυτή είναι η μητρικής τους, είτε οποιασδήποτε άλλης. Πιο συγκεκριμένα, είναι η δυσκολία του αυτιού να αντιληφθεί και να αποκωδικοποιήσει τους ήχους που απαρτίζουν μια λέξη ή μια πρόταση, όπως και η δυσκολία μετατροπής των ήχων στα αντίστοιχα γραφήματα ή στις έννοιες. Η κύρια προϋπόθεση για τη διαδικασία αυτή είναι η καλή ικανότητα αποκωδικοποίησης του αυτιού.Όταν το μήνυμα προς αποκωδικοποίηση/ανάλυση είναι γραπτό, το αυτί είναι εκείνο το όργανο που αποκαθιστά την ηχητική υπόσταση σε αυτό. Το αιθουσαίο σύστημα κατευθύνει τα μάτια από γράμμα σε γράμμα και ο κοχλίας μεταφράζει το κάθε γράμμα σε ήχο.
Τα μάτια αποκωδικοποιούν τη γραπτή λέξη και η λέξη ζωντανεύει αμέσως από έναν συγκεκριμένο ήχο, που απομνημονεύεται από τον ακουστικό παραλήπτη. Στα παιδιά με δυσαναγνωσία ο μηχανισμός της ακοής και της όρασης δεν είναι καλά συντονισμένος και έτσι εμφανίζονται λάθη στη διαδικασία της αποκωδικοποίησης. Η μέθοδος Tomatis μπορεί να μην εξαλείφει εντελώς αυτές τις δυσκολίες, συμβάλλει όμως αποτελεσματικά και βοηθά τα παιδιά με δυσαναγνωσία να διαχειρίζονται καλύτερα αυτή τους τη δυσκολία.”
Άννα Μαλισιόβα
Ειδική Παιδαγωγός/Καθηγήτρια Φιλόλογος
Πιστοποιημένος θεραπευτής της μεθόδου Tomatis
Tηλ.Επικοινωνίας:6944820781
Facebook:Tomatis Πετρούπολη
Προσθήκη σχολίου