TOMATIS

ΔΥΣΑΝΑΓΝΩΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ TOMATIS

 

ΔΥΣΑΝΑΓΝΩΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ TOMATIS

 

Δυσκολίες στην αναγνωστική ικανότητα και έλλειψη κατανόησης των όσων έχουν διαβαστεί αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά ενός παιδιού με δυσαναγνωσία. Οι έρευνες καταλήγουν ότι οφείλεται σε δυσλειτουργία ή ατελή αντιληπτική ικανότητα του εγκεφάλου στην αποκωδικοποίηση λεκτικών ερεθισμάτων. Η συχνότητα εμφάνισης της δυσαναγνωσίας είναι παρόμοια ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια.

 

Ποια όμως είναι τα κύρια χαρακτηριστικά ενός παιδιού με δυσαναγνωσία;

Τα παρακάτω χαρακτηριστικά αποτελούν συμπτώματα της δυσαναγνωσίας και βοήθεια για το γονιό ή το δάσκαλο που ανησυχούν ή υποπτεύονται πως κάτι δεν πάει καλά με την αναγνωστική ικανότητα του παιδιού.

~Διαβάζει λάθος τις λέξεις, χωρίς να το καταλαβαίνει.

~Δεν τονίζει σωστά τις λέξεις.

~Κομπιάζει την ώρα της ανάγνωσης.

~Χάνει τη σειρά του κειμένου.

~Παραλείπει,μεταθέτει,προσθέτει,γράμματα ή συλλαβές.

~Δεν αποδίδει την κεντρική ιδέα του κειμένου προφορικά ή γραπτά.

Η κυρία Άννα Μαλισιόβα,ειδική παιδαγωγός,πιστοποιημένος θεραπευτής της μεθόδουTomatis και διευθύντρια του κέντρου TomatisΠετρούπολη μας αναλύει.”Η μέθοδος Tomatis χρησιμοποιεί το “Ηλεκτρονικό Αυτί” και επανεκπαιδεύει τις νευροαισθητήριες, επικοινωνιακές και αποκωδικοποιητικές λειτουργίες του αυτιού που είναι η βάση σε πολλές από τις μαθησιακές δυσκολίες. Η αναγνωστική λειτουργία απαιτεί την καλή λειτουργία ενός πολύπλοκου δικτύου εγκεφαλικών κυττάρων τα οποία συνδέουν τα κέντρα όρασης και ακοής.

Τα παιδιά με δυσαναγνωσία δυσκολεύονται να αναλύσουν και να επεξεργαστούν φωνολογικά τους ήχους της γλώσσας,είτε αυτή είναι η μητρικής τους, είτε οποιασδήποτε άλλης. Πιο συγκεκριμένα, είναι η δυσκολία του αυτιού να αντιληφθεί και να αποκωδικοποιήσει τους ήχους που απαρτίζουν μια λέξη ή μια πρόταση, όπως και η δυσκολία μετατροπής των ήχων στα αντίστοιχα γραφήματα ή στις έννοιες. Η κύρια προϋπόθεση για τη διαδικασία αυτή είναι η καλή ικανότητα αποκωδικοποίησης του αυτιού.Όταν το μήνυμα προς αποκωδικοποίηση/ανάλυση είναι γραπτό, το αυτί είναι εκείνο το όργανο που αποκαθιστά την ηχητική υπόσταση σε αυτό. Το αιθουσαίο σύστημα κατευθύνει τα μάτια από γράμμα σε γράμμα και ο κοχλίας μεταφράζει το κάθε γράμμα σε ήχο.

Τα μάτια αποκωδικοποιούν τη γραπτή λέξη και η λέξη ζωντανεύει αμέσως από έναν συγκεκριμένο ήχο, που απομνημονεύεται από τον ακουστικό παραλήπτη. Στα παιδιά με δυσαναγνωσία ο μηχανισμός της ακοής και της όρασης δεν είναι καλά συντονισμένος και έτσι εμφανίζονται λάθη στη διαδικασία της αποκωδικοποίησης. Η μέθοδος Tomatis μπορεί να μην εξαλείφει εντελώς αυτές τις δυσκολίες, συμβάλλει όμως αποτελεσματικά και βοηθά τα παιδιά με δυσαναγνωσία να διαχειρίζονται καλύτερα αυτή τους τη δυσκολία.”

 

Άννα Μαλισιόβα

Ειδική Παιδαγωγός/Καθηγήτρια Φιλόλογος

Πιστοποιημένος θεραπευτής της μεθόδου Tomatis

Tηλ.Επικοινωνίας:6944820781

Facebook:Tomatis Πετρούπολη

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΑΝΝΑ ΜΑΛΙΣΙΟΒΑ

κυρία Άννα Μαλισιόβα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο, με καταγωγή απ΄το μαγευτικό Πήλιο. Έκανε τις βασικές της σπουδές στην Πάτρα και είναι απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με κατεύθυνση Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών.
Στη συνέχεια έκανε την ειδίκευσή της στην Ειδική Αγωγή στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής Βόλου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.Γνωρίζει την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και το Braille. Έχει σπουδάσει πολλά χρόνια πιάνο και κλασικό τραγούδι.
Η επιμόρφωσή της περιλαμβάνει σεμινάρια Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών, Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας, Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών και Μουσικοθεραπείας.
Έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με ιδιωτικά κέντρα Ειδικών Θεραπειών στο Βόλο και την Αθήνα καθώς επίσης και με το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου. Έχει διατελέσει υπεύθυνη του μαθησιακού τομέα στο Ιατροκοινωνικό Κέντρο του Δήμου Ν.Ιωνίας Μαγνησίας.Είναι πιστοποιημένη θεραπεύτρια της μεθόδου TOMATIS.
Έχει κατά καιρούς δημοσιεύσει άρθρα σε εφημερίδες και επιστημονικά περιοδικά.Έχει μετεκπαιδευτεί σε Αθήνα,Παρίσι και Μαϊάμι.Σήμερα ζει και εργάζεται μόνιμα στην Αθήνα και έχει την ευκαιρία να εργάζεται και να κουράρει καθημερινά διάσημους τραγουδιστές και ηθοποιούς, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Tomatis, της οποίας είναι πιστοποιημένος και επίσημος θεραπευτής.Αγαπάει πολύ την οικογένεια και τα ταξίδια τα οποία αποτελούν πηγή προσωπικού εμπλουτισμού και αναζήτησης.
Άννα Μαλισιόβα
Ειδική Παιδαγωγός/Καθηγήτρια Φιλόλογος
Πιστοποιημένος θεραπευτής της μεθόδου Tomatis.
Τηλ.Επικοινωνίας:6944820781
Facebook:Tomatis Πετρούπολη

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.