ΒΟΤΑΝΑ

Ελευθερόκοκκος Siberian Ginseng

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία ο Ελευθερόκοκκος χρησιμοποιείται κυρίως ως τονωτικό του οργανισμού.

Το ενεργό συστατικό eleutherosdies είναι εκείνο που ευθύνεται κατά κύριο λόγο για την ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού και τη βελτίωση της πνευματικής λειτουργίας και διαύγειας.

Ο Ελευθερόκοκκος έχει αποδειχθεί πως μειώνει την αρνητική επίδραση του stress στον οργανισμό (ρίχνει τα επίπεδα της κορτιζόλης), αυξάνει τη σωματική αντοχή (αντιμετωπίζει τα συμπτώματα εξάντλησης), αυξάνει την άμυνα του οργανισμού έναντι λοιμώξεων και βελτιώνει τη μνήμη.

To πάναξ τζίνσενγκ (panax ginseng) χρησιμοποιείται στην Κίνα εδώ και τουλάχιστον 5.000 χρόνια. Ανήκει στην οικογένεια Araliaceae και υπάρχουν δύο ποικιλίες, το κόκκινο και το λευκό.

Ο όρος πάναξ προέρχεται από τη λέξη πανάκεια η οποία με τη σειρά της προέρχεται από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις πας + ακέομαι (θεραπεύω). Το Ginseng αποτελεί αγγλική μετάφραση της κινεζικής λέξης ren-shen που σημαίνει «ρίζα ανθρώπου». Πράγματι η ρίζα του βοτάνου μοιάζει μερικές φορές με σχήμα ανθρώπου.

Η μακριά, ευλύγιστη ρίζα του άγριου φυτού συνήθως έχει δυο παχιά σκέλη από τα οποία ξεπηδούν πολλά μικρά ριζώματα. Στην κορυφή της ρίζας υπάρχει ο «λαιμός», που στην πραγματικότητα είναι ένα μικρό ρίζωμα. Η γεύση της ρίζας είναι ελαφρώς πικρή με κάποια αρωματική γλυκάδα.

Το φυτό φυτρώνει στα σκιερά δάση των βουνών της βόρειας εύκρατης ζώνης της Άπω Ανατολής, ανάμεσα στον 35ο και τον 45ο παράλληλο της Γης, αλλά στις μέρες μας δεν είναι εύκολο να βρεθεί.

Αυτό που κυκλοφορεί στην Ευρώπη προέρχεται κυρίως από την Κορέα, όπου καλλιεργείται (κορεάτικο τζίνσενγκ). Εκτός
από το κινεζικό και το κορεάτικο τζίνσενγκ υπάρχει το ρωσικό, το αμερικανικό (Panax quinquefolius), το ιαπωνικό (Panax japonicum) και άλλα.

Αυτό που ονομάζεται σιβεριανό τζίνσενγκ είναι επίσης μέλος της οικογένεια Araliaceae αλλά δεν είναι αληθινό τζίνσενγκ και δεν είναι μέλος του γένους Panax. Το βοτανικό του όνομα είναι ελευθερόκοκκος (Eleutherococcus senticosis) και στις ΗΠΑ απαγορεύτηκε να κυκλοφορεί με το όνομα ginseng από το 2002 (είχε ένα μεγάλο μερίδιο της αγοράς λόγω χαμηλότερης τιμής).

Η ρίζα του άγριου τζίνσενγκ θεωρείται τόσο θαυματουργό ιατρικό βότανο που ακόμα και πόλεμοι έχουν γίνει για το ποιος θα έχει την ιδιοκτησία του εδάφους που φυτρώνει. Δεν υπάρχει άλλο βότανο που να αντιμετωπίζεται με τόσο δέος από τους λαούς της Ανατολής.

Δεν θεραπεύει συγκεκριμένες παθήσεις αλλά θεωρείται ότι είναι τονωτικό και ξαναφέρνει τη χαμένη ζωτικότητα. Οι διπλωμάτες της Ανατολής το έπαιρναν για να παραμείνουν ξάγρυπνοι όλη νύχτα στις μαραθώνιες συζητήσεις τους. Έχει επίσης τη φήμη ότι μειώνει το στρες γι’ αυτό στο παρελθόν, κινεζικά και βιετναμικά στρατεύματα το κουβαλούσαν μαζί τους. Σήμερα κάποιοι το χρησιμοποιούν για να μειώσουν την κούραση, να αυξήσουν τη σεξουαλική αντοχή και να μειώσουν το άγχος.

Χρήσιμο μέρος του φυτού είναι η ρίζα του και ευδοκιμεί στην Σιβηρία, την Κίνα, την Κορέα και την Ιαπωνία. Ο Ελευθερόκοκκος βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, δίνει ενέργεια και αυξάνει τη σωματική αντοχή.

Έχει αποδειχθεί πως ρίχνει τα επίπεδα της κορτιζόλης μειώνοντας την αρνητική επίδραση του stress στον οργανισμό, αντιμετωπίζει τα συμπτώματα εξάντλησης και βελτιώνει τη μνήμη.

Βοηθάει στην αποκατάσταση του οργανισμού από την έκθεσή του σε ακτινοβολία και βελτιώνει την όραση.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες ο ελευθερόκοκκος σε βάμμα βελτιώνει την οξυγόνωση των μυών, με αποτέλεσμα να ενισχύει τη φυσική κατάσταση του οργανισμού και την αντοχή. Επιπλέον, έχει θετική δράση στα καρδιακά νοσήματα, επειδή μειώνει την «κακή» χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια.

Θεωρείται φυσικό αφροδισιακό για τους άνδρες και τις γυναίκες και είναι χρήσιμο για την ανδρική δυσλειτουργία. Επίσης μπορεί να μειώσει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας.

Χρησιμοποιείται με τη μορφή αφεψήματος (τσάι) και κατανάλωση του πρέπει να γίνεται με προσοχή, ενώ δεν συνίσταται η μακροχρόνια χρήση.

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.

 

Χρίστος Καψάλης
Συλλέκτης Βοτάνων-Ερευνητής

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 άρχισε να ασχολείται με την συλλογή βοτάνων από πολλές περιοχές της Ελλάδος. Με πολύ κόπο και ατέλειωτες ώρες μελέτησε την βοτανική των αρχαίων Ελλήνων, μελετώντας τον Διοσκουρίδη, την φυσική ιστορία του Πλίνιου, τον Παράκελσο, κείμενα του Γαληνού, Ελληνικά και ξένα βιβλία φυτολογίας, βοτανολογίας, βοτανοθεραπείας.

Παρακολούθησε σεμινάρια στο School of Natural Health Sciences, Γεμμοθεραπεία και συνδυασμούς γεμμοθεραπευτικών σκευασμάτων και βαμμάτων.

Η προσωπική του συλλογή περιλαμβάνει εκατοντάδες βότανα και βάμματα της Ελληνικής φύσης, η οποία θα παρουσιαστεί πλήρης, πολύ σύντομα από το lifehub.gr, καθώς και στο υπό έκδοση βιβλίο ‘’Η θεραπευτική δύναμη των βοτάνων, δένδρων και φυτών“.

xristkaps@gmail.com Τηλ.επικοινωνίας 6970502611

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.