ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΑΒΙΑΡΙ

 

Το αυγοτάραχο (botargo αγγ.), (ετυμολογία: «αυγό + ταριχεύω») είναι τρόφιμο που αποτελείται από ταριχευμένα αυγά ψαριών. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο προϊόν των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού. Το αυγοτάραχο είναι στην ουσία τα αυγά του θηλυκού κέφαλου, της “μπάφας” όπως την αποκαλούν στην περιοχή, τα οποία οι ντόπιοι επεξεργάζονται με αλάτι και στη συνέχεια τα εμβαπτίζουν μέσα σε κερί για να διατηρηθούν αναλλοίωτα. Το αυγοτάραχο θεωρείται από πολλούς ως το χαβιάρι της Ελλάδας και είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους Έλληνες αλλά και σε άλλους λαούς, κυρίως της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας.

Το αυγοτάραχο είναι ένα προϊόν με ιδιαίτερα υψηλή διατροφική αξία το οποίο διαθέτει φανατικούς λάτρεις ανά τον κόσμο. Είναι εκλεκτή τροφή με βαθιά γεύση που εντυπώνεται αμέσως στον γευστικό φλοιό του εγκεφάλου -το μέρος όπου καταλήγουν τα μηνύματα της γλώσσας- κάθε επίδοξου γευσιγνώστη.

Μια ξεχωριστή λιχουδιά, ένα γκουρμέ έδεσμα που προέρχεται από τις λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου και Αιτωλικού.

Το αυγοτάραχο δεν είναι τίποτε άλλο από ταριχευμένα αυγά ψαριών, όπως ακριβώς δηλώνει και η ετυμολογία τπς λέξης (αυ- γό+ταριχεύω). Το προϊόν προέρχεται από τις ωοθήκες του κέφαλου , της μπάφας όπως την αποκαλούν στην περιοχή, τις οποίες οι ντόπιοι επεξεργάζονται με αλάτι, κατόπιν τις υποβάλλουν σε ελαφριά ξήρανση και στη συνέχεια τις εμβαπτίζουν μέσα σε κερί για να διατηρηθούν αναλλοίωτες. Το αυγοτάραχο Μεσολογγίου έχει χαρακτηριστεί προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), το μοναδικό αλιευτικό προϊόν Π.Ο.Π. στην Ελλάδα.

ΤΟ ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

Η τακτική τής συντήρησης του αυγοτάραχου από τόνο ή κέφαλο έχει τις ρίζες της στους αρχαίους Έλληνες και Αιγύπτιους.

Το 1668, ο Τούρκος χρονογράφος και περιηγητής Εβλιγιά Τσελεμπή  αναφέρει το αυγοτάραχο ως μεζέ «πραγματικά άξιο δώρο για σουλτάνους», «ξανθό σαν το σαφράνι», ευωδιαστό, νόστιμο και τονωτικό. Το αυγοτάραχο έγινε γνωστό στην Ευρώπη από τον λόρδο Βύρωνα, που επισκέφθηκε το Μεσολόγγι τον Ιανουάριο του 1824. Λόγω τής μοναδικότητάς του το αυγοτάραχο δινόταν και ως πεσκέσι (δώρο στα Τουρκικά που αφορούσε ποτό ή φαγητό). Ακόμα και στη λογοτεχνία υπάρχουν αναφορές: ο Παπαδιαμάντης. στο κορυφαίο του διήγημα «Η Φόνισσα» αναφέρει πως ή Φραγκογιαννού προσπάθησε στη δίκη του γιου της να δωροδοκήσει τους ενόρκους με εκλεκτά είδη στα οποία συμπεριλαμβανόταν το αυγοτάραχο.

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ

Πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, λιπαρά οξέα αλλά και βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Ε και η βιταμίνη 0, το αυγοτάραχο δεν προσφέρει μόνο ιδιαίτερη γεύση αλλά και θρέψη.

Μελέτη που έγινε από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry  μας δίνει σημαντικές πληροφορίες τόσο για τη σύσταση του αυγοτάραχου όσο και για τις ευεργετικές του ιδιότητες στην υγεία.

Το αυγοτάραχο, όπως και το κερωμένο αυγοτάραχο, είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, συμπεριλαμβανομένων των πολύτιμων ω-3 λιπαρών, κυρίως του εικοσαπεντα- ενοϊκού οξέος (ΕΡΑ) και του εικοσιδυαεξαενοϊκού οξέος (ϋΗΑ).

Πολυάριθμες, επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες υποδεικνύουν πως το EPA και το DHA παίζουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του αμφιβληστροειδούς, προάγουν τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού, βελτιώνουν τη γνωστική ικανότητα, ενώ έχουν συσχετιστεί με την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και εμφάνισης καρκίνου.

Επίσης, το αυγοτάραχο περιέχει σημαντικές ποσότητες σκουα- λενίου (ουσία την οποία συναντάμε και στο ελαιόλαδο) και φυτο- στερολών (ουσίες που, υπό προϋποθέσεις, μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης).

Ένα ακόμη σημαντικό εύρημα της μελέτης αυτής είναι ότι στο αυγοτάραχο ενυπάρχουν σημαντικές ποσότητες της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε (περίπου 4/100 γρ.) που λειτουργεί παράλληλα και ως αναστολέας της δράσης του Παράγοντα Ενεργοποίησης Αιμοπεταλίων,είναι ένας από τους ισχυρότερους φλεγμονώδεις παράγοντες που έχουν εντοπιστεί και φέρει άμεση ευθύνη για το σχηματισμό των αθηρωματικών πλακών στα αγγεία. Η μεσογειακή διατροφή περιέχει πολλά τρόφιμα (όπως ελαιόλαδο, μέλι, κρασί κ.ά.) τα οποία μπορούν να παρεμποδίσουν το σχηματισμό του παράγοντα αυτού ή να περιορίσουν τη φλεγμονώδη δράση του ή να συνεισφέρουν προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις. Η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι το αυγοτάραχο συμπεριλαμβάνεται σε αυτά τα τρόφιμα.

Ένα ακόμη σημαντικό συμπέρασμα της έρευνας του Χαροκόπειου είναι ότι η επεξεργασία που υπόκεινται οι ωοθήκες της μπάφας για να μας δώσουν το τελικό προϊόν δεν επιδρά σημαντικά στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και στη σύσταση του προϊόντος. Μάλιστα, το τελικό προϊόν έχει το πλεονέκτημα ότι η υψηλή περιεκτικότητα του σε κηρούς ενδέχεται να αυξάνει την απορρόφηση και την αξιοποίηση των απαραίτητων ω-3 λιπαρών οξέων.

Οι Έλληνες επιστήμονες κατέληξαν ότι «τα λιποειδή του αυγοτάραχου, τόσο νωπού όσο και επεξεργασμένου, εμφανίζουν αντιθρομβωτική δράση (εργαστηριακά), αφού μπορούν να αναστείλουν τη συσσώρευση αιμοπεταλίων. Το γεγονός ότι η ανασταλτική δράση εμφανίζεται σε σχετικά χαμηλές συγκεντρώσεις, που αντιστοιχούν σε αρχικό δείγμα αυγοτάραχου δείχνει ότι η κατανάλωση μίας κανονικής μερίδας αυγοτάραχου μερικών γραμμαρίων θα μπορούσε να συνεισφέρει στην είσοδο ικανοποιητικής ποσότητας ενώσεων, αναστολέων της συσσώρευσης αιμοπεταλίων στο αίμα και τελικά στη μείωση της ενεργοποίησης των μηχανισμών θρόμβωσης του ανθρώπινου οργανισμού και στην προστασία έναντι καρδιαγγειακών νοσημάτων».

Συνεχίζεται….

Πηγές : βιβλίο του Κωνσταντίνου Ξένου & Αστερίας Σταματάκη “Γνωρίστε τα ελληνικά super foods, InKefalonia

Επιμέλεια

 

ΠΑΡΑ ΚΕΛΣΟΣ

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.