ΕΜΠΝΕΥΣΤΕΙΤΕ

ΟΡΜΕΣ, ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ & ΠΑΡΟΡΜΗΣΕΙΣ

 

ΟΙ ΟΡΜΕΣ, ΟΙ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ, ΟΙ ΠΑΡΟΡΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΤΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΟΥΝ

Οι παρορμήσεις και οι επιθυμίες αποτελούν την ευεργετική και δυναμική όψη της ψυχολογικής μας ζωής. Είναι οι πηγές από όπου αναβλύζει κάθε ανθρώπινη ενέργεια. Όμως, η δική τους πηγή, η φύση, η αξία και οι επιρροές τους διαφέρουν πολύ.

Πρέπει λοιπόν να τις αναγνωρίσουμε και ύστερα να τις εξετάσουμε αντικειμενικά, όπως όταν μελετάμε ένα φυσικό αντικείμενο. Η διαδικασία αυτή προϋποθέτει τουλάχιστον μια προσωρινή αποστασιοποίηση από αυτές. Έτσι έρχεται η αναγνώριση του εαυτού, του συνειδητού “Εγώ”, σε αντιδιαστολή με τα ψυχολογικά στοιχεία και δυνάμεις και από το κεντρικό αυτό σημείο πρέπει να παρατηρούμε τη ροή τους. Εδώ χρειάζεται μια πράξη θέλησης – και η θέληση, όπως έχουμε δει, είναι η πιο άμεση λειτουργία του “Εγώ”.

Την παρατήρηση πρέπει να ακολουθήσει η εκτίμηση. Υπάρχει όμως ένα πρακτικό πρόβλημα που διαρκώς αντιμετωπίζουμε : πως είναι δυνατό να εκφράσουμε δίκαια και εποικοδομητικά ή έστω μη βλαβερά, καθεμία από αυτές τις ορμές, παρορμήσεις, συναισθήματα κλπ. Είναι απαραίτητο να τα εκφράσουμε με κάποιο τρόπο. Αν δεν τα καταφέρουμε, αν δηλαδή ο φόβος, η απόρριψη ή άλλα κίνητρα μας ωθούν να τα αγνοήσουμε ή να τα καταστείλουμε, θα προκληθεί ψυχολογική και νευρική ένταση που, επηρεάζοντας το σώμα, μπορεί να προξενήσει ψυχοσωματικές ανωμαλίες.

Η ψυχανάλυση έχει τονίσει ιδιαίτερα αυτή την κατάσταση. Εδώ κύρια βασίζεται το σύνθημα της εποχής για τον αφανισμό όλων των αναστολών και για την ελεύθερη ροή των ενεργειών με το γενικό όρο λίμπιντο.

Όμως η ανεξέλεγκτη έκφρασή τους είναι συχνά ανεπιθύμητη. Παράλληλα μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες για το άτομο αλλά και για το περιβάλλον του, ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατη. Υπάρχουν, πάντως ορισμένες τεχνικές οι οποίες αν ακολουθηθούν πιστά θα εκφράσουν ανώδυνα ή και εποικοδομητικά τις πιεστικές παρορμήσεις του. Η αξία, η πολυπλοκότητα και η ποικιλία τους απαιτούν την πλήρη γνώση, την προσεχτική επιλογή και την κατάλληλη εφαρμογή τους, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες της ζωής μας.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο “Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ” του ROBERTO ASSAGIOLI

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.