ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ

Στην εποχή μας που σχεδόν οι μισοί γάμοι καταλήγουν σε διαζύγιο, είναι φυσιολογικό να διερωτόμαστε τι είναι αυτό που κάνει  κάποια ζευγάρια να ζουν ευτυχισμένα για δεκαετίες ενώ άλλα χωρίζουν. Μήπως στα ευτυχισμένα ζευγάρια, δεν υπάρχουν καβγάδες ή λογομαχίες; Δεν δημιουργούνται δύσκολες καταστάσεις που προκαλούν αισθήματα εχθρότητας και πικρίας μεταξύ των δύο;

Η συζυγική σχέση χρειάζεται συνεχώς φροντίδα. Τα προβλήματα και η ρουτίνα της καθημερινής ζωής είναι αναπόφευκτα και μπορούν να επηρεάζουν τις σχέσεις στο ζευγάρι. Η ευτυχία σε ένα ζευγάρι, δεν είναι κάτι που έρχεται τυχαία. Πρόκειται για ένα πολύτιμο αγαθό που αποκτιέται με κατανόηση για τις ανάγκες και ευαισθησίες του άλλου και με συνεχή προσπάθεια.

Ένα από τα βασικά μυστικά των ευτυχισμένων ζευγαριών, που πρέπει όλοι να ξέρουμε, είναι ότι δεν είναι πάντα ευτυχισμένα. Μη νομίζετε ότι όλη μέρα είναι τρυφεροί μεταξύ τους, αγκαλιάζονται, συμπεριφέρονται με ευγένεια, αλληλοσεβασμό και κατανόηση. Όλα τα ζευγάρια έχουν τις αρνητικές τους στιγμές, τις λογομαχίες τους και την ανταλλαγή πικρόχολων σχολίων.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα ευτυχισμένα ζευγάρια προσπαθούν, κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ποτέ να μην πηγαίνουν στο κρεβάτι θυμωμένοι ή πικραμένοι ο ένας με τον άλλο. Εκείνο που διαφοροποιεί τους δύο του ευτυχισμένου ζευγαριού είναι ότι ξέρουν πολύ καλά μέχρι ποιο σημείο μπορούν να φτάσουν. Βάζουν «νερό στο κρασί τους» και συχνά επανέρχονται για να ισορροπήσουν την κατάσταση με μια καλή δόση εποικοδομητικής συμπεριφοράς.

Μερικές βασικές αρχές που μπορούν να στηρίζουν διαχρονικά τη συζυγική σχέση κτίζοντας ένα καλύτερο μέλλον για την οικογένεια είναι οι ακόλουθες:

– Εκτίμηση, σεβασμός, αναγνώριση της προσφοράς του άλλου

– Υποστήριξη στον άλλο για την επίτευξη των στόχων του

– Όταν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ή ακόμη και διαμάχες, οι αντιπαραθέσεις να γίνονται με δίκαιο, πολιτισμένο τρόπο

– Επιθυμία για συγχώρεση. Κανένας δεν είναι τέλειος και να είστε πρόθυμοι να συγχωρείτε τον άλλο

– Ευγενική συμπεριφορά του ενός προς τον άλλο

– Δώστε χρόνο καθημερινά για να μοιραστείτε με το ταίρι σας τα όνειρα, τις επιθυμίες, τις επιδιώξεις, τους στόχους σας

– Καθίστε μαζί για λίγο τουλάχιστο κάθε μέρα για να μιλήσετε για διάφορα προβλήματα για να βελτιώσετε την επικοινωνία μεταξύ σας

– Αποφασίζετε μαζί για τα οικονομικά, τα παιδιά σας, τις διακοπές

– Αφιερώστε χρόνο για να έχετε στιγμές ρομαντισμού και οικειότητας

– Να είστε πάντα ειλικρινείς και να μην κρατάτε μυστικά από τον σύντροφό σας

– Προστατέψτε όσο μπορείτε την ιδιωτικότητα της συζυγικής σας σχέσης από τις παρεμβάσεις συγγενών και φίλων

– Μην διαπληκτίζεστε ποτέ μπροστά σε τρίτους

– Ακούστε προσεκτικά τα παράπονα του συντρόφου σας χωρίς να τον διακόπτετε, μπείτε στη θέση του και δείξτε απεριόριστη αποδοχή

– Μην θίγετε ποτέ και για κανένα λόγο τα αγαπημένα πρόσωπα του άλλου

– Αποφύγετε τη συχνή επαφή με άτομα που μπορεί να διεγείρουν μέσα σας ερωτικά συναισθήματα

– Να αναλαμβάνετε την προσωπική σας ευθύνη και να αναζητάτε και να παραδέχεστε τη δική σας συμμετοχή-συμβολή στις ρίζες των συγκρούσεων

– Προσπαθήστε να εστιάζετε στο παρόν χωρίς να παρεμβάλλετε προβλήματα και απογοητεύσεις του παρελθόντος

– Προσπαθήστε να μην καταλήγετε εύκολα σε συμπεράσματα από τα λόγια του άλλου

– Μην απομονώνεστε συναισθηματικά κτίζοντας μέρα με τη μέρα έναν αόρατο τοίχο

– Μη συμφωνείτε πρόχειρα με όλα όσα λέει ο σύντροφός σας μόνο και μόνο για να τελειώσει γρήγορα η συζήτηση

– Να κοιτάζετε τον σύντροφός σας στα μάτια με προσοχή και να δείχνετε με τις μιμικές εκφράσεις του προσώπου και με τη στάση και την κίνηση του σώματός σας ότι σας ενδιαφέρουν τα όσα λέει

– Να θυμάστε ότι Αγαπώ σημαίνει έχω τη δυνατότητα να μπαίνω κάτω από τον άλλο χωρίς να συνθλίβομαι  

– Να θυμάστε ότι συχνά η κριτική μπορεί να προκαλέσει στο άλλο μέρος μηχανισμούς άρνησης

– Να δείχνετε εμπιστοσύνη στο/στη  σύντροφός σας και να αποφεύγετε τις σκηνές ζηλοτυπίας

      Με λίγα λόγια εάν είστε προσεκτικοί και παρατηρητικοί, εάν αφιερώσετε χρόνο, δημιουργικότητα και ενέργεια στη θεμελιώδη αυτή σχέση της ζωής σας, θα τη διατηρήσετε ζωντανή και ωραία με ευεργετικά αποτελέσματα για όλη την οικογένεια και ιδιαίτερα για τα παιδιά σας. Τα λάθη σε μια συζυγική σχέση είναι πάρα πολλά και δεν μπορούν να εκλείψουν. Εκείνο που είναι σημαντικό είναι να αναγνωρίζονται έγκαιρα και να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για τη διόρθωση και την αποφυγή επανάληψής τους.

 

Μαρίνα Κόντζηλα

Συμβουλευτική Ψυχολόγος-Εκπαιδεύτρια Ομάδων Γονέων

www.marpsychology.gr

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Μαρίνα Κόντζηλα

Η Μαρίνα Κόντζηλα είναι Συμβουλευτική Ψυχολόγος-Εκπαιδεύτρια Ομάδων Γονέων. Είναι κάτοχος πτυχίου Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών απο το 2002, διαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Ψυχολόγου και έχει ειδικευτεί στον τομέα της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας. Έχει λάβει επίσης εκπαίδευση στη συστημική ψυχοθεραπεία και έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα για εκπαιδευτές-συντονιστές Σχολών Γονέων του Πανελλήνιου Ψυχολογικού Συνδέσμου Γονέων. Έχει λάβει ειδική εκπαίδευση στον τομέα της πρόληψης και θεραπευτικής αντιμετώπισης του εθισμού από το διαδίκτυο.

Στο παρελθόν έχει εργαστεί σε ψυχιατρικές δομές για ενήλικες, σε ιδιωτικά θεραπευτικά κέντρα αποκατάστασης μαθησιακών δυσκολιών, στο Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο πλαίσιο του προγράμματος "Σχολές Γονέων", σε ιδιωτικά σχολεία, στον Ο.Α.Ε.Δ και στο Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής του ΙΚΑ.

Αρθρογραφεί στην ιστοσελίδα myhalandri.gr , στον εκπαιδευτικό ιστότοπο schooltime.gr και στο περιοδικό Υγείας Δρόμοι. Επίσης πραγματοποιεί συχνά επιστημονικές ομιλίες σε σχολεία, συλλόγους, δήμους και παιδικούς σταθμούς.

Γεννήθηκε και κατοικεί στο Χαλάνδρι και το ιδιωτικό της γραφείο βρίσκεται στην οδό Φαρσάλων 10 (δίπλα στο μετρό Χαλανδρίου). Αναλαμβάνει ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία, συμβουλευτική υποστήριξη ζεύγους, επαγγελματικό προσανατολισμό εφήβων, διαγνωστική αξιολόγηση μαθησιακών δυσκολιών, συμβουλευτική γονέων, θεραπευτική αντιμετώπιση από ουσίες, αλκοόλ, τζόγο και διαδίκτυο, θεραπεία σεξουαλικών διαταραχών, θεραπευτική αντιμετώπιση για κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές, υποστήριξη κακοποιημένων γυναικών, υποστήριξη ατόμων με αναπηρία.

Υλοποιεί επίσης ομάδες αυτογνωσίας, ομάδες για εποπτεία εκπαιδευτικών, ομάδες για νέους γονείς, ομάδες για εγκύους.

Κάνει επίσης διαδικτυακές συνεδρίες για άτομα που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές μέσω skype.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.