ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΟΔΥ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

 

Αγαπημένοι μου φίλοι για καλό μήνα, κοινοποιώ την επιστολή, που έστειλα στις 21 Απριλίου στον ΕΟΔΥ με κοινοποίηση στο Υπουργείο Υγείας.

Βαθύτατα προβληματισμένη, αλλά και λυπημένη για τα όσα συμβαίνουν παγκοσμίως, ένιωσα ότι πρέπει να γράψω και να ρωτήσω αυτά που θα διαβάσετε. Την κοινοποιώ δημοσίως για έναν και μόνο λόγο:Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε, την τεράστια σημασία, που έχει η ποιότητα της διατροφής για την υγεία μας και ότι η χημεία της τροφής που εισχωρεί μέσα μας, επηρεάζει την χημεία του σώματος μας. Αυτό το συνειδητοποίησα μέσα από τις σπουδές μου, στην Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, διαπιστώνοντας τελικά, πως πολλά προβλήματα υγείας, πέρα από μια γονιδιακή προδιάθεση, προκύπτουν είτε, από ελλείψεις βασικών χημικών στοιχείων που έχει το ανθρώπινο σώμα, είτε από τοξικές ουσίες που εισχωρούν μέσα μας. Αισθάνομαι λοιπόν, πως τα ερωτήματα που θέτω, αφορούν τον καθέναν από εμάς και πρέπει να υπάρχει και αυτή η ενημέρωση από το Κράτος για να βοηθηθούμε όλοι στην αντιμετώπιση του ιού! Εκτιμώ πως έχει έρθει η ώρα η επιστήμη της Ιατρικής να πορευτεί μαζί με την επιστήμη της Διατροφολογίας. Η επιστολή είναι ελεύθερη για κοινοποίηση και όποιος έχει γνώσεις για να απαντήσει επί των ερωτημάτων που θέτω, θα εκτιμούσα πολύ να τοποθετηθεί δημοσίως, για το καλό όλων μας.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
Γεωργία Γιαμπουράνη

ΠΡΟΣ: ΕΟΔΥ
Υπ’ όψιν κου Σ. Τσιόδρα ΗΜ/ΝΙΑ: 21 Απριλίου 2020

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:Υπουργό Υγείας κο Β. Κικίλια
Υφυπουργό Υγείας κο Β. Κοντοζαμάνη
Γενική Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Ζωής
Γεν.Γραμματέα Δημόσιας Υγείας. κο Π.Πρεζεράκο

ΘΕΜΑ: Σχετικά με το ερώτημα του κ. Τσιόδρα ” πέραν της ηλικίας, πέρα των υποκείμενων νοσημάτων, τι άλλο υπάρχει και νοσούν καμιά φορά, ευτυχώς σπάνια νέοι άνθρωποι ;”

Αξιότιμε κ.Τσιόδρα,
Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά!

Ως ενεργός πολίτης αλλά και βαθύτατα λυπημένη και προβληματισμένη με τα όσα συμβαίνουν στον πλανήτη μας, και δεδομένου ότι γεννήθηκα και ζω στη χώρα, που γέννησε τον πατέρα τής ΙΑΤΡΙΚΗΣ τον Ιπποκράτη, σας αποστέλλω την παρούσα επιστολή.

Σχετικά με το παραπάνω ερώτημα, που θέσατε στην καθιερωμένη ενημέρωση, που γίνεται για τον Κορωνοϊό COVID 19, την Δευτέρα 6 Απριλίου δηλώσατε:
”Οι επιστήμονες ψάχνουν την πιθανότητα να υπάρχουν ειδικά γονίδια που να ορίζουν ποιος θα πάει ή δεν θα πάει καλά, όπως το γονίδιο του υποδοχέα που χρησιμοποιεί ο ιός για να μας επιτεθεί, της πόρτας δηλαδή για να μπει στον οργανισμό μας.Η πόρτα αυτή βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια των κυττάρων των πνευμόνων και της καρδιάς …”

Θα ήθελα σας παρακαλώ αν μπορούσατε να μου διευκρινίσετε τα παρακάτω:
Γιατί αναζητάμε την αιτία μόνο στα ειδικά γονίδια και όχι στο εάν υφίσταται:
α. Ένα δυνατό ή μη, ανοσοποιητικό σύστημα; Ένα ερώτημα βεβαίως που τίθεται και για όλες τις ηλικίες, που νοσούν (παγκοσμίως) και όχι μόνο για τους νέους ανθρώπους.
β. Ελλείψεις βασικών θρεπτικών συστατικών (μετάλλων, βιταμινών, ενζύμων, λιπαρών οξέων κλπ όπως πχ ψευδάργυρο, βιταμίνη D, βιταμίνη C, ω3 κλπ), που όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι απαραίτητα σε όλες τις κυτταρικές λειτουργίες αλλά και στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Με δεδομένο ότι η έλλειψή τους, αποδεδειγμένα αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για την εμφάνιση πολλών παθήσεων και νόσων, εξετάζονται οι νοσούντες για μια τέτοια τυχόν ανεπάρκεια, έτσι ώστε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα στις αιτίες, που τελικά προκαλούν την επιδείνωση της νόσου από τον ιό COVID 19;

Στις σχολές ,που σχετίζονται άμεσα με την διατροφή (όπως και στη δική μου, Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής) διδασκόμαστε ότι οι ουσίες των τροφών αποτελούν τα δομικά συστατικά των κυττάρων μας και χτίζουν ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα. Άλλωστε και ο ίδιος ο Παστέρ πριν πεθάνει είπε: ”τα μικρόβια δεν είναι τίποτε, το πεδίο είναι το παν”. Άρα ένα καλό ”πεδίο”, δηλαδή ένα καλό -μη τοξικό -υγιές και χωρίς ελλείψεις βασικών θρεπτικών συστατικών ανθρώπινο σώμα, δεν θα βοηθήσει να αντιμετωπίσει τον εισβολέα, βάση αυτής της δήλωσης του Παστέρ;

Με δεδομένο ότι παγκοσμίως, η διατροφή δυστυχώς, δεν είναι πλέον φυσική, αλλά επεξεργασμένη και στερημένη από πολλά θρεπτικά φυσικά συστατικά, η εκτροφή των ζώων δεν γίνεται κάτω από τις ιδανικότερες συνθήκες, επίσης το κάπνισμα, που αποδεδειγμένα βλάπτει τα ζωτικά όργανα του ανθρώπινου σώματος, το άγχος, αλλά και το εν γένει τοξικό περιβάλλον, όπου ζούμε και αναπνέουμε, δεν είναι λογικό να εξασθενεί με την σειρά του και το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων, που δεν φρόντισαν για έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής και καλύτερο τρόπο ζωής; Αυτή η εν τέλει εξασθένιση, δεν ανοίγει πιο εύκολα την πόρτα για να εισχωρήσει ο ιός και να πολλαπλασιαστεί, αφού το ανοσοποιητικό σύστημα φαίνεται να μην λειτουργεί καλά;

Θέτω αυτό το ερώτημα, ορμώμενη από προσωπικές συζητήσεις που έχω με φίλους γιατρούς αυτή την περίοδο, οι οποίοι αμφισβητούν πλέον την δύναμη ενός καλού ανοσοποιητικού συστήματος και εστιάζουν όλη τους την προσοχή στα γονίδια που φέρει ο κάθε άνθρωπος. Αισθάνομαι πως αυτό πρέπει να διευκρινιστεί, για να γνωρίζουμε όλοι, αν τελικά η καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, μαζί βεβαίως με την τήρηση των κανόνων υγιεινής και με τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας που πολύ σωστά έχουν επιβληθεί, αποτελούν πράγματι την καλύτερη πρόληψη και τα πιο δυνατά όπλα, για να αντιμετωπίσουμε τον ιό παγκοσμίως, έως ότου βρεθεί το κατάλληλο φάρμακο,με τις λιγότερες βεβαίως παρενέργειες για το ανθρώπινο σώμα.

Εάν αυτά, που αναφέρω, κρίνετε πως έχουν κάποια βάση, και ότι ο ιός φωτίζει και αυτήν την διάσταση (δηλαδή πόσο καλά λειτουργεί ή όχι το ανοσοποιητικό μας σύστημα) τότε εκτιμώ, πως στα πλαίσια της καθημερινής μας ενημέρωσης για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την δημιουργία μιας καλύτερης ψυχολογίας , θα πρέπει να ενημερωνόμαστε σε καθημερινή βάση, για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και για όλα τα διατροφικά λάθη, που γίνονται εν αγνοία μας, από τις πολύ μικρές κιόλας ηλικίες, που φτιάχνουν δυστυχώς άρρωστους ενήλικες, λόγω της γενικότερης έλλειψης διατροφικής παιδείας που έχουμε.

Κλείνοντας και με αφορμή τον Κορωνοϊό, αναρωτιέμαι μήπως πρέπει να επαναπροσδιοριστεί όλος ο τρόπος παρασκευής των τροφίμων, που όλο και πιο πολύ δυστυχώς απομακρύνεται από το τρόπο, που ίδια η φύση ξέρει να παράγει,μέσα από έναν αξιοθαύμαστο και σοφό μηχανισμό, που διαρκώς παραβιάζεται; Γνωρίζουμε όλοι, ότι οι τροφές εδώ και πάρα πολλά χρόνια επιβαρύνονται με εκατοντάδες χημικές ουσίες, για να παραταθεί η διάρκειά τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ, με απώτερο σκοπό το κέρδος και για να αποκτηθεί ένα ωραίο επιφανειακό αισθητικό αποτέλεσμα, παρεμβαίνοντας όμως στη φύση, στο οικοσύστημα, και στην ανθρώπινη υγεία, παρόλο που ο Μεγάλος μας Ιατρός και Φιλόσοφος αιώνες πριν, μας είπε: ”Φάρμακο ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακο σας”.
Μήπως ήρθε η ώρα, η Ιατρική να συμβαδίσει με την επιστήμη της Διατροφολογίας και η εκμάθηση της σωστής διατροφής, να αποτελέσει ένα από τα πιο βασικά μαθήματα στα σχολεία μας;

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.
Εύχομαι να έχετε υγεία και δύναμη για το θεάρεστο έργο σας.

Με εκτίμηση,

Γεωργία Γιαμπουράνη
Τεχνολόγος Τροφίμων-Ασφαλιστικός Σύμβουλος

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΙΑΜΠΟΥΡΑΝΗ

Η Γεωργία Γιαμπουράνη γεννήθηκε στο Κιάτο Κορινθίας και είναι απόφοιτος της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Ασκεί το επάγγελμα της ασφαλιστικής συμβούλου από τα χρόνια των σπουδών της και είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Καλλιτεχνικής Ομάδας ''ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ''.

Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά (Νουμάς, Νέα Αριάδνη, Φιλολογική Πρωτοχρονιά, Πνευματική Ζωή, Νέα Σκέψη κ.α ), στον ηλεκτρονικό τύπο, σε ποιητικές ανθολογίες και έχουν βραβευτεί σε διάφορους διαγωνισμούς ποίησης.

Το 2001 η πρώτη της ποιητική συλλογή, «Ψίθυροι Δημιουργίας», διακρίθηκε στον ΙΣΤ ΄ Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» και εκδίδεται από τις εκδόσεις Δωδώνη | Βερενίκη το 2003.

Το 2013 εκδίδεται η δεύτερη ποιητική της συλλογή, «Σηκώνοντας το Πέπλο... από τις εκδόσεις Ηριδανός. Η συλλογή βραβεύεται στον 30ό Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης - Πεζογραφίας – Εικαστικών Σικελιανά 2014 του Διεθνούς Πολιτιστικού Οργανισμού Καφενείο των Ιδεών. Στις 9 Νοεμβρίου 2013 με αφορμή την παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου της, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, πραγματοποίησε μια ''βραδιά μύησης στην ποίηση'' με στόχο το όραμα ενός καλύτερου κόσμου, σηματοδοτώντας έναν εναλλακτικό τρόπο παρουσίασης της ποίησης στο ευρύ κοινό.

Στις 10 Φεβρουαρίου 2016 ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, στο πλαίσιο καθιερωμένου διαγωνισμού για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης για τους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της περιοχής Αιγιαλείας & Καλαβρύτων με θέμα Τα Παιδιά, επιλέγει απόσπασμα από ποίημα της Γιαμπουράνη ως θέμα για τον Διαγωνισμό της Ποίησης.

Στις 23 Ιουνίου 2016 η Γεωργία Γιαμπουράνη παρουσιάζει τον ποιητή Γεώργιο Δροσίνη (1859-1951) στα εγκαίνια μετά την αναστύλωση του Πύργου των Γουβών στην Β. Εύβοια του Γεωργίου Δροσίνη. Η ομιλία της έχει συμπεριληφθεί στα Χρονικά Τόμος Ι'- 2016, έκδοση του συλλόγου Οι φίλοι του μουσείου Γ. Δροσίνη, σειρά αυτοτελών εκδόσεων, Αριθμ. 33 (σελ. 76- 84). Αντίτυπο της έκδοσης έχει αποσταλεί σε 430 βιβλιοθήκες δημοτικές και δημόσιες στην Ελλάδα, καθώς και στο εξωτερικό, με σημαντικότερη την βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Στις 13 Μαρτίου /2018 συμμετέχει σε αφιέρωμα για την Ποίηση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Πειραιά με την Ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη Ρούκ .

Στις 21 Μαρτίου 2019, παγκόσμια ημέρα ποίησης, στίχοι 4 ποιητών (Νάνος Βαλαωρίτης, Ανδρέας Εμπειρίκος, Τίτος Πατρίκιος), μεταξύ των οποίων και δικοί της, επιλέγονται να προβληθούν σε όλες τις οθόνες της ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε. -Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ (Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, Αττικό Μετρό και ΤΡΑΜ).

H Γεωργία Γιαμπουράνη, στο πλαίσιο της δημιουργικής της εξέλιξης και της φιλοσοφίας της και εμμένοντας στο όραμα και την πεποίθηση ενός καλύτερου κόσμου δραστηριοποιείται επίσης στο χώρο της Προγεννητικής Αγωγής, δηλαδή στην ανάγκη αγωγής του παιδιού από το προγεννητικό στάδιο της ύπαρξης του. Είναι μέλος και ομιλήτρια της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.