ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΡΙΚ ΣΑΤΙ, Ο ΠΙΑΝΙΣΤΑΣ

 

ΕΡΙΚ ΣΑΤΙ, Ο ΠΙΑΝΙΣΤΑΣ

 

 

Erik Alfred Leslie Satie (1866-1925)

Είναι εντυπωσιακό πως ένας Γάλλος πιανίστας σε ηλικία μόνο 22 ετών γνώριζε την Ελληνική Ιστορία και μάλιστα την ετήσια γιορτή των Σπαρτιατών,  διάρκειας δέκα ημερών  “Γυμνοπαιδίαι”. Στην τελετή γυμνοί έφηβοι χόρευαν και πάλευαν προς τιμή του Απόλλωνα.

Ο Ερίκ Σατί εκτός από την Ελληνική λέξη “Γυμνοπαιδίες” χρησιμοποίησε λίγο αργότερα (1893) και τη λέξη ΓΝΩΣΗ (Gnossiennes) για μια επόμενη σύνθεσή του.

Σε ηλικία 16 ετών ανακαλύπτει και ενθουσιάζεται με τον Μπαχ και τον Σοπέν. Μερικά χρόνια αργότερα γράφει τα πρώτα του έργα για σόλο πιάνο. Στην ηλικία των 22 ο Satie, είχε αναπτύξει το προσωπικό του μουσικό ύφος.

Συνεργάστηκε με μεγάλους καλλιτέχνες της εποχής, του όπως ο Νεμπισύ, ο Πικάσο κ.α. ,ενώ επηρέασε ακόμα περισσότερους, όπως τον Χατζιδάκι, που τον θεωρούσε κύρια επιρροή του.

Θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές της μινιμαλιστικής μουσικής, καθώς σιγά σιγά κατάργησε τα μέτρα και τις παρτιτούρες, αφήνοντας τον μουσικό ελεύθερο να εκτελεί τα έργα του ανάλογα με τη διάθεσή του. Ιδιόρρυθμος σαν άνθρωπος γεμάτος ειρωνεία, σαρκασμό και χιούμορ.

Ο Ερίκ Σατί  μόλις 22 ετών το 1888, δουλεύει πιανίστας στο καμπαρέ «Μαύρος Γάτος» της Μονμάρτρης και συνθέτει τρία έργα για πιάνο, διάρκειας 10 λεπτών,  Les Trois Gymnopédies.

(Ο ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης ακούγοντας Γυμνοπαιδιές τη σύνθεση του Ερίκ Σατί το 1935 και γράφει τις  δικές του Γυμνοπαιδιές: α) Σαντορίνη β) Μυκήνες.)

Tο έργο του Ερίκ Σατί “LesTrois Gymnopédies” το αγάπησαν αρκετοί συνθέτες και μουσικοί, λογοτέχνες, ποιητές συγγραφείς.

 

 

Σπάνιες Γαίες

photo ithaque

 

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.