NLP

Η ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗ ΣΧΕΣΗ

 

Ο άνθρωπος είναι πλάσμα κοινωνικό και όσο και να θέλαμε να συντηρήσουμε το δικό μας προσωπικό χώρο ή τη ζώνη άνεσης, κάθε μέρα συναντάμε άλλους ανθρώπους, βιώνουμε διαφορετικές στιγμές και αυτό απαιτεί μια καλή προσαρμογή, συμπεριφορική και συναισθηματική.  Η προσαρμογή με τη σειρά της, μας αναγκάζει είτε να βγαίνουμε από τη ζώνη άνεσης μας, είτε να τη μεγαλώσουμε. Αν υπάρχει αρκετή ενέργεια, αγάπη, καλή πρόθεση και αρμονία σε αυτή τη ζώνη άνεσης, τότε η ίδια θα μεγαλώσει και θα μας παρασύρει κάνοντας μας πιο ευέλικτους. Και αυτό σημαίνει αλλαγή. Αλλάζουμε όμως κάθε μέρα, ο καθένας με τον δικό του ρυθμό και τρόπο, όμως αλλάζουμε. Τι συμβαίνει όμως στις σχέσεις όταν πρέπει να συναντάμε τις αλλαγές όχι μόνο στον εαυτό μας αλλά και στους δικούς μας ανθρώπους; Πως μπορούμε να τις αντέξουμε; Να δούμε πρώτα πως αναπτύσσεται μια σχέση.

Θυμάστε πως ξεκίνησε η δική σας; Θυμάστε πόσο συχνά θέλατε να βλέπετε τον άνθρωπο που σας άρεσε, που αγαπήσατε. Θυμάστε πως όλες οι σκέψεις σας ήταν για αυτόν/αυτήν;

Σαν να μη μπορούσατε ποτέ να χορταίνεται την ύπαρξη του/της στη ζωή σας; Έτσι ακριβώς γεμίζει και μεγαλώνει η ζώνη άνεσης μας με τα καινούργια συναισθήματα και τη φρέσκια ενέργεια. Μέχρι που έρχεται το επόμενο στάδιο στη σχέση, όταν είστε τόσο γεμάτοι, θέλετε να μοιράζεστε πια αυτή την ενέργεια. Κάποιος θα το εκδηλώσει στην τέχνη, θα αρχίζει να τραγουδάει ή να γράφει ρομαντικά ποιήματα. Άλλος θα γίνει εξαιρετικός στη δουλειά του, στην καριέρα ή σε κάποιο άθλημα. Και έτσι ωριμάζει η σχέση, μεγαλώνει τη ζώνη άνεσης μας και έτσι κάθε πρόβλημα που θα βρούμε μπροστά μας εκείνη τη στιγμή θα το λύσουμε, δεν υπάρχουν δυσκολίες όταν είμαστε γεμάτοι συναισθηματικά. Αλλά όπως είπαμε όλα αλλάζουν. Ευτυχώς ή δυστυχώς δεν μπορεί να παραμένει η σχέση σε αυτή τη ρομαντική στάση για πολύ καιρό. Και ίσως η σκέψη για εφήμερη αγάπη, μπορεί να σας φέρει την απογοήτευση, στην ουσία δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα. Ας το δούμε αλλιώς. Όταν μεγαλώνει ένα μωρό, τα ρούχα του, εκείνο το πανέμορφο μικρο ρουχαλάκι που το έκανε να ξεχωρίζει, του γίνεται πια μικρό. Και δεν φταίει το μωρό για το ότι μεγαλώνει, απλά χρειάζεται άλλα, καινούργια ρούχα. Έτσι και τα συναισθήματα μας, η αγάπη μας, όπως ένα μωράκι, θα νιώθουν πολύ καλύτερα και η ενέργεια θα ρέει πιο ελεύθερα αν κατά καιρούς θα παίρναμε καινούργια ρούχα, καινούργια ζώνη άνεσης, μεγαλώνοντας την και τρέφοντας την.

Ναι, είναι πολύ σημαντικό να γεμίζουμε τις σχέσεις μας με καινούργιες ιδέες και φρέσκιες αλλαγές. Το κάτι καινούργιο σημαίνει αλλαγή.

Τη στιγμή που αλλάζουμε από το συνηθισμένο προς το ασυνήθιστο γινόμαστε φυσικά πιο ευαίσθητοι και πιο ευάλωτοι, γεγονός που δεν είναι πάντα ξεκάθαρο για τον σύντροφο μας. Ούτε εμείς μπορούμε να προσέχουμε πάντα την εσωτερική αλλαγή στον άλλο. Και επειδή έχετε συνηθίσει να βγαίνετε κάθε Σαββατοκύριακο μαζί και τώρα ξαφνικά πρέπει να αλλάξετε, αυτό μπορεί να σας φανεί ένα τέλος στη σχέση ή μια τεράστια διάσταση να αρχίζει να εμφανίζεται και σύντομα ο κόσμος θα καταρρέει ενώ απλά πια μας είναι ´μικρά τα ρούχα’. Και θυμάστε; το μωρό απλά μεγαλώνει, τα συναισθήματα ωριμάζουν.

Και ναι, μέχρι να αποκτήσουμε καινούργια συμπεριφορά, άλλες φρέσκιες συνήθειες, μπορεί να προκύψουν παρεξηγήσεις, εντάσεις, συγκρούσεις.

Αλλά μπορεί και όχι.

Τα ζευγάρια τα οποία θα δώσουν την προσοχή τους στη εξωτερική συμπεριφορά (το εξωτερικό της ζώνης άνεσης) ρισκάρουν να χάσουν την εσωτερική ενέργεια και πραγματικό δεσμό, που θέλει να μεγαλώσει σε αυτό το περιβάλλον. Ενώ στη φάση αλλαγής όλοι θέλουμε ενθάρρυνση, εκτίμηση και υποστήριξη από τους αγαπημένους μας. Το ίδιο περιμένουν και από εμάς. Δεν είναι όμως πρόκληση να δώσεις μικρές χαρές και προσοχή στον άλλο ενώ το χρειάζεσαι ο ίδιος; Τα ευχάριστα νέα εδώ είναι ότι κάθε μικρή θετική πράξη, ένα ευχαριστώ, μια καλή λέξη, μια ζέστη αγκαλιά κάνει μαγικά. Κάθε μικρή πρόκληση που δεχόμαστε, μεγαλώνει το προσωπικό μας χώρο. Έτσι θα κάνουν τα ζευγάρια, τα οποία στις δύσκολες αλλαγές θα εστιάζουν την προσοχή τους στο εσωτερικό της ζώνης άνεσης, στα συναισθήματα. Θα δουν τις αλλαγές σαν μια ευκαιρία να μεγαλώσουν να τρέφουν με τη σχέση τους. Και έτσι κάθε σύγκρουση, κάθε δυσκολία γίνεται ένα σήμα για αλλαγή, να μεγαλώσουμε το προσωπικό μας χώρο και να ενδυναμώσουμε τη σχέση μας, να την απολαύσουμε.

Σκεφτείτε τι αξίζει να κάνετε τώρα, απόψε για αυτό.

 

 

Ιρινα Γραμματικοπούλου

Κοινωνικός ψυχολόγος, εκπαιδευτήρια NLP

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΙΡΙΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Ημερομηνία γέννησης: 28/12/1973 Εθνικόητητα: Ελληνική – Ρωσική Οικεγενειακή κατάσταση: Έγγαμη

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ψυχολογικό Κοινωνικό Ινστιτούτο της Μόσχας 2000 Πανεπιστημιακό Πτυχίο με ειδικότητα: κοινωνικός ψυχολόγος.

Μεταπτυχιακήεκπαίδευση: «Front Line Sales and Customer Services» Κοπεγχάγη Mercuri International Ελληνικό Ινστιτούτο Συστημικής Αναπαράστασης Σεμινάριο του Bert Hellinger Ukranian NLP Academy, Master Of Neuro Linguistic Programming Κέντρο NLP τηςΜόσχας, Associated Trainer in Neuro Linguistic Programming Member of American Union of NLP

Συμπληρωματική εκπαίδευση: Ελληνικό Ινστιτούτο Συστημικής Αναπαράστασης Σεμινάριο του Bert Hellinger Ανοιχτό ψυχοθεραπευτικό κέντρο Ινστιτούτο Ομαδικής Ανάλυσης Αθηνών “Εισαγωγήστηνψυχολογικήαξιολόγηση” Coaching Evolution Int’l Academy for Coach Certification

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΗΛ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ: Άριστη γνώση Γλώσσες: ΑΓΓΛΙΚΑ: Άριστα ΡΩΣΙΚΑ: Άριστα ΕΛΛΗΝΙΚΑ: Άριστα

ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ 1998 – 1999 Ιδιωτικό συμβουλευτικό γραφείο (Ρωσία, Καλίνινγκραντ) 1999 – έως σήμερα Εκπαίδευση μέσω Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, Καθοδήγηση Ατόμων με Προβλήματα.

Τηλ. Επικοινωνίας : +30 210 8948074, +30 697 4195167

Ηλ. διεύθυνση : atc.nlp@gmail.com www.nlpseminars.wordpress.com

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.