Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΙΡΙΔΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΡΟΣ Β
“ Τα μάτια δεν είναι μόνο παράθυρα προς τον κόσμο γύρω μας, αλλά και προς τον κόσμο μέσα μας “
Η Ιριδολογία είναι η επιστήμη η οποία εμβαθύνει στην ανάλυση των μοναδικών για τον καθ’ένα ιριδικών δομών, στις οποίες αποτυπώνεται το σύνολο των σωματικών και ψυχοδιανοητικών χαρακτηριστικών και το δυναμικό της υγείας μας.
Βασίζεται στην πρωταρχική δομική αρχή ότι κάθε σημείο εντός της ίριδας, αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο όργανο ή σύστημα του σώματός μας.
Μέσω της ανάλυσης των ιριδικών δομών (χρώμα, σχήμα, πυκνότητα ινών κ.λπ.) αναδύεται η ολογραφική μας απεικόνιση.
Είναι όμως η ιριδολογία μία νέα επιστήμη ή μήπως είναι μια πανάρχαια επιστήμη η οποία ανακαλύπτεται εκ νέου;
Η ίριδα, το χρωματιστό μέρος του ματιού, κληρονομεί το όνομά της από τη θεά ‘Ιριδα , θεά του ουράνιου τόξου και αγγελιοφόρο των θεών.
Η σχέση της ίριδας με την αξιολόγηση του δυναμικού της υγείας είναι πανάρχαια. Έλκει την καταγωγή της στην προϊστορία και χρονολογείται απ’την εποχή των πρώτων Χαλδαίων.
Οι πιο παλιές μαρτυρίες προέρχονται από σπηλαιογραφίες οι οποίες βρέθηκαν στην Μικρά Ασία και χρονολογούνται από το 3000 π.χ.
Στην Αρχαία Ελλάδα, ο Ιπποκράτης εφαρμόζει την ιριδοσκόπιση ως διαγνωστικό μέσο και αποφαίνεται : “Ιδού τα μάτια, ιδού το σώμα “.
Με τη μελέτη της ίριδας ασχολήθηκαν επίσης και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι γιατροί που τη διέδωσαν από τη Βαβυλώνα έως το Θιβέτ και την Ινδοκίνα.
Ονομαστός έμεινε ο Αιγύπτιος θεραπευτής Ελ Ακσού, που περιέγραψε τον τρόπο διάγνωσης μέσω της ίριδα,ς σε παπύρους μήκους 50 μέτρων, που βρέθηκαν μαζί με έγχρωμες ιριδολογικές φωτογραφίες σε ανασκαφές τάφων στη Γκίζα. Φυλάσσονται στη βιβλιοθήκη του Βατικανού, αν και παραμένει ακόμα άλυτο το μυστικό της Αιγυπτιακής έγχρωμης φωτογραφίας.
Μεταγενέστερα τον 16ο αιώνα, ο Παράκελσος αναφέρει: ”Παρατηρήστε το μάτι και θα αντιληφθείτε, με τι τέχνη κατασκευάστηκε και πώς το σώμα χάραξε την ακριβή ανατομία του σ’αυτό “.
Πατέρας της σύγχρονης ιριδολογίας θεωρείται ο Ούγγρος γιατρός Ignaz Von Peczely. Η παράδοση αναφέρει πως ο Von Peczely όταν ήταν 11 χρονών, στη προσπάθεια του να απελευθερώσει μια κουκουβάγια που είχε παγιδευτεί στον κήπο του, της έσπασε το πόδι. Σχεδόν αμέσως παρατήρησε την εμφάνιση μιας σκοτεινής λουρίδας στο κάτω μέρος του ματιού της (6 η ώρα). Όπως ήταν φυσικό εντυπωσιάστηκε, μεγαλώνοντας σπούδασε ιατρική και άρχισε να εξετάζει τα μάτια χιλιάδων ασθενών του, βασιζόμενος στις σύγχρονες μεθόδους επιστημονικής μελέτης, καταγράφοντας ασθένειες και ιριδολογικά σημάδια, δημιουργώντας έτσι την πρώτη σύγχρονη τοπογραφία της ίριδας. Ο Ignaz Von Peczely έγινε γνωστός ως ο γιατρός που έκανε διάγνωση μέσα από τα μάτια.
Από τότε πολλοί επιστήμονες συνέβαλλαν στην εξέλιξη της ιριδολογικής επιστήμης. Και ενόσω ήταν μια επιστήμη που ακόμα τελούσε υπό αμφισβήτηση ένα σημαντικό εύρημα προσέλκυσε το ενδιαφέρον των κορυφαίων επιστημόνων, κατ’αρχήν της Σοβιετικής Ένωσης και στη συνέχεια της Αμερικής. Για να δούμε, λοιπόν, ποιό ήταν το περιστατικό που έβαλε την ιριδολογία στο χάρτη.
Όλα ξεκίνησαν σε ένα συγκρότημα υψίστης ασφαλείας στην πρώην Σοβιετική Ένωση, όπου τοποθετήθηκαν τα πρώτα μηχανήματα ταυτοποίησης ατόμων από την ίριδα.
Μετά από αρκετούς μήνες λειτουργίας οι ειδικοί παρατήρησαν πως κάποιες φορές τα μηχανήματα πάθαιναν εμπλοκή και σε ορισμένα άτομα που είχαν άδεια πρόσβασης σήμαιναν συναγερμό. Μετά από αρκετούς ψευδοσυναγερμούς παρατηρήθηκε ότι τα άτομα αυτά σε μικρό χρονικό διάστημα έπαιρναν αναρρωτική άδεια και μερικά αναγκάζονταν να εισαχθούν σε νοσοκομεία με κάποια σοβαρή ασθένεια. Τότε το εύλογο ερώτημα που τέθηκε ήταν το εξής:
“Μήπως τα μηχανήματα λειτουργούν σωστά και η ίριδα παρουσιάζει αλλαγές λόγω της επερχόμενης νόσου;”
Συγκρίνοντας την αρχική εικόνα της ίριδας που είχε αποθηκευτεί με αυτήν που αποθηκεύτηκε ως εισβολέας επιβεβαίωσαν το γεγονός ότι η ίριδα αλλάζει.
Το σημαντικό αυτό εύρημα προσέλκυσε το ενδιαφέρον των κορυφαίων επιστημόνων και επεκτείνοντας την έρευνα, φωτογράφησαν τις ίριδες χιλιάδων ατόμων με διαφορετικές παθήσεις και τις συνέκριναν με ίριδες υγειών ατόμων. Ανακάλυψαν έτσι, ότι οι διάφορες παθήσεις ενός οργάνου προκαλούν αλλαγές σε ένα συγκεκριμένο τμήμα της ίριδας και κατά συνέπεια τα σημάδια των αλλαγών στην ίριδα είναι παθογνωμικά. Δηλαδή, η μεταβολές εντός της ίριδας μπορούν να οδηγήσουν τόσο στην πρόληψη θεμάτων υγείας όσο και στην αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασής της.
Έκτοτε, πολλοί επιστήμονες συνέβαλαν στην εξέλιξη της ιριδολογίας, η οποία συνιστά πλέον και ιατρική ειδικότητα, η οποία χρησιμοποιείται σε παγκόσμια κλίμακα ως αυτόνομο ιατρικό check up.
ΕΛΕΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗ
Συνεχίζεται στο επόμενο άρθρο με την προέλευση των σημείων της ίριδας.
photo bookcoverimgs
Προσθήκη σχολίου