ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΤΖΩΝ ΝΤΗ ΚΑΙ Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΚΟΝΗ

 

Ο Τζων Ντη (John Dee, 13 Ιουλίου 1527 – Δεκέμβριος 1608 ή Μάρτιος 1609) ήταν Άγγλος Φιλόσοφος μαθηματικός, αστρονόμος, αστρολόγος, αποκρυφιστής και σύμβουλος της βασίλισσας Ελισάβετ Α΄ της Αγγλίας. Αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στη μελέτη της αλχημείας, της μαντείας και της ερμητικής φιλοσοφίας.

Ο Ντη ήταν ένα από τους πιο μορφωμένους ανθρώπους της εποχής του. Προσκλήθηκε να διδάξει άλγεβρα στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού σε ηλικία λίγο μεγαλύτερη των 20 ετών. Ήταν ένθερμος υποστηρικτής της μαθηματικής επιστήμης και ικανός αστρονόμος. Ήταν, δε, και διαπρεπής εμπειρογνώμονας στη ναυσιπλοΐα, ενώ εκπαίδευε πολλούς πλοιάρχους, που προορίζονταν να κάνουν εξερευνητικά ταξίδια. Ταυτόχρονα ασχολήθηκε εντατικά με θέματα μαγείας και της ερμητικής φιλοσοφίας. Αφιέρωσε περίπου τριάντα χρόνια της ζωής του στην αναζήτηση επαφής με αγγέλους προκειμένου να μάθει την οικουμενική γλώσσα του δημιουργού. Ο Ντη δεν έκανε διάκριση ανάμεσα στις φυσικές και τις παραφυσικές επιστήμες, αλλά θεωρούσε και τις δύο απλά διαφορετικές όψεις της ίδιας αναζήτησης.

Λόγω της πολυμάθειάς του διατέλεσε σύμβουλος και διδάσκαλος της βασίλισσας Ελισάβετ Α΄, και είχε την προστασία των ισχυρότερων υπουργών, μεταξύ των άλλων του Φράνσις Ουόλσινγκαμ (Francis Walsingham), του Ουΐλιαμ Σέσιλ (William Cecil), του Σερ Φίλιπ Σίδνεϋ, του Έντουαρντ Ντάιερ (Edward Dyer) και του Ρόμπερτ Ντάντλεϊ (Robert Dudley), κόμητα του Λέστερ.

Μετά την πρώτη του περιπλάνηση στην Ευρώπη (κατά την οποία ήρθε σε επαφή με πολλά άτομα που σχετιζόντουσαν με τον αποκρυφισμό) επέστρεψε στην Αγγλία όπου και έγινε αυλικός  αστρολόγος της Βασίλισσας Μαρίας της I, γνωστής και ως Bloody Mary, αργότερα έγινε και της Βασίλισσας Ελισάβετ της Ι (όπου σύμφωνα με το μύθο, δημιούργησε μια θύελλα που οδήγησε στην ήττα της επιτιθέμενης ισπανικής αρμάδας το 1588). Στις 28 Μαΐου του 1555 ο Ντή συλλαμβάνεται με την κατηγορία της  συνωμοσίας εναντίον της βασίλισσας Μαρίας και φυλακίσθηκε. Τον Αύγουστο του ιδίου έτους στη δίκη του οι κατηγορίες εναντίον του ακυρώθηκαν και αφέθηκε ελεύθερος. Στην συνέχεια η  Ελισάβετ ανέβηκε στο θρόνο της Αγγλίας και ο Ντή έγινε σύμβουλος της, αλλά και μυστικός πράκτορας στην υπηρεσία της αντικατασκοπείας του βρετανικού θρόνου (ως μυστικός πράκτορας υπάρχουν ενδείξεις ότι είχε το κωδικό όνομα 007).

Κατόπιν, ο Ντή άρχισε πάλι να ταξιδεύει  για αρκετά έτη, σε όλη την Ευρώπη. Το 1571, ο Ντή επέστρεψε στην Αγγλία όπου αγόρασε ένα μέγαρο στο Mortlake πάνω στον ποταμό του Τάμεση, και εκεί δημιούργησε μια από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες εσωτερισμού του κόσμου, με μια τεράστια συλλογή από περίεργα βιβλία,  χειρόγραφα και αντικείμενα, τα περισσότερα από τα οποία καταστράφηκαν αργότερα από τον φανατισμένο όχλο (1583) γιατί του απόδιδαν ότι είχε συναλλαγές με το διάβολο, τελικώς το μέγαρο δημεύθηκε από τη βασίλισσα. Η συλλογή του περιελάμβανε πάνω από 4.000 σπάνια βιβλία και 700 χειρόγραφα επιλογής, πολλά από τα οποία βρίσκονται τώρα στο βρετανικό μουσείο. Ανάμεσα τους ήταν πολλά σπανιότατα χειρόγραφα μεταξύ των οποίων και το Necronomicon ή Αλ-Αζιφ του Αμπντούλ Αλχαζρέντ (ή «Τρελού Άραβα»). Ο Χ. Φ. Λάβκραφτ αποδίδει στον Ντή τη μόνη μετάφραση αυτού του θρυλικού βιβλίου στα Αγγλικά.

Η εντυπωσιακή και ιδιαίτερα σημαντική επιρροή του Ντή στην ελισαβετιανή Αγγλία έληξε το 1583, όταν άφησε τη χώρα του για την ηπειρωτική Ευρώπη, όπου επηρέασε σημαντικά την εμφάνιση νέων κινημάτων στην κεντρική Ευρώπη. Αυτό το δεύτερο ή Ευρωπαϊκό μισό της πορείας του Ντή, δεν έχει ακόμη μελετηθεί συστηματικά παραμένοντας στο επίπεδο των διαδόσεων. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο Ντή υπήρξε όχι μόνο ηγήτορας ενός αλχημικού κινήματος στην Βοημία αλλά και ο εμπνευστής ενός κινήματος θρησκευτικής μεταρρύθμισης η φύση του οποίου δεν έχει ακόμη διερευνηθεί πλήρως.

Το 1582 έγινε γνωριμία του  Ντή με τον Σερ. ‘Εντουαρντ Κέλλυ (το αληθινό του όνομα ήταν Εντουαρντ Τάλμποτ).O Κέλλυ γεννήθηκε το 1555 στο Lancashire, και είχε ιρλανδική καταγωγή. Ξεκίνησε ως μαθητευόμενος φαρμακοποιός, αργότερα παράτησε τις σπουδές του και άρχισε την περιπλάνηση του.  Αρχικά κινήθηκε προς το Worcester, όπου γίνεται  αποθηκάριος και αλχημιστής παράλληλα αποκτάει την φήμη του ηδονιστή και του νεκρομάντη. Το 1580 εκδιώχθηκε από το Lancaster απ’ όπου και έχασε τα αυτιά του με την κατηγορία της πλαστογράφησης τίτλων. Τότε πήγε στην Ουαλία όπου αγόρασε μια ποσότητα της θρυλικής «κόκκινης σκόνης» η οποία μετατρέπει τα διάφορα ευτελή μέταλλα σε χρυσό, από έναν πανδοχέα ο οποίος την είχε αποκτήσει από κάποιους τυμβωρύχους. Σε όλη την υπόλοιπη ζωή του ο Κέλλυ προσπαθούσε να ανακαλύψει το «μυστικό της κόκκινης σκόνης», ευελπιστώντας να την παράγει και ο ίδιος. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους για τους οποίους δέχτηκε να γίνει ο «οραματιστής» του Ντή.

Ο Ντή, μαζί με τον Κέλλυ δημιούργησαν το σύστημα της «Enochian Magic» (της μαγικής επαφής με μια ιεραρχία αγγελικών όντων), ένα σύστημα μεγάλης σπουδαιότητας που επηρέασε έντονα τα δυτικά  εσωτερικά συστήματα στις μαγικές τους εργασίες (όπως το τάγμα της Χρυσής Αυγής “Golden Dawn”).

Το έργο A True andFaithful Relation of what passed for Many Years between Dr. John Dee and SomeSpirits, που δημοσιεύθηκε το 1659, ήταν η δημοσίευση των ημερολογίων Ντή κατά τη διάρκεια των πειραμάτων του με τον Κέλλυ. Το 1589 χωρίζει με τον Κέλλυ αφήνοντας τον στην Πράγα της -τότε- Βοημίας, στις υπηρεσίες του Αυτοκράτορα Ροδόλφου Β’ -ενός βασιλιά που ήταν αποκρυφιστής και μεγάλος συλλέκτης μαγικών και παράξενων αντικειμένων- ο οποίος πιστεύοντας ότι ο Κέλλυ κατέχει το «Μυστικό των Φιλοσόφων», τον φυλακίζει στην Πράγα, ελπίζοντας ότι θα συμμετέχει στα κέρδη της Μεταστοιχείωσης. Το 1597, ο Κέλλυ προσπαθώντας να δραπετεύσει από το Hněvín Castle στο Most, έδεσε σεντόνια μεταξύ τους έξω από το ψηλό παράθυρο της απομόνωσής του, για να κατέβει τον εξωτερικό τοίχο του κτιρίου, αλλά καθώς κρεμόταν από εκεί, οι κόμποl που ένωναν τα σεντόνια λύθηκαν και ο Κέλλυ έπεσε στο έδαφος από το μεγάλο ύψος του πύργου και σκοτώθηκε.

Ο Ντή ήταν ένας έξοχος μαθηματικός και συνέδεσε τη μελέτη του για τον αριθμό με τους τρεις καβαλιστικούς κόσμους του Δέντρου της Ζωής. Σε στοιχειώδες επίπεδο μελέτησε τον αριθμό σαν τεχνολογία και εφαρμοσμένη τεχνολογία. Στον αστρικό κόσμο, η μελέτη του αριθμού συνδέθηκε με την αστρολογία και την αλχημεία. Τέλος στο υπεραστικό επίπεδο ο Ντή πίστευε ότι είχε ανακαλύψει το μυστικό της εμφάνισης αγγέλων μέσω αριθμητικών υπολογισμών σύμφωνα με την καβαλιστική παράδοση.

Ο Ντή ήταν επίσης συγγραφέας της πρώτης αγγλικής μετάφρασης των “Στοιχείων” του Ευκλείδη και θεωρείται από πολλούς ερευνητές ως ο αληθινός υποκινητής της κινήματος των Ροδόσταυρων (Rosicrucian). Ως αστρονόμος, κατέθεσε έργο που έδινε τη βάση μιας σειράς σημαντικών αλλαγών προς ένα ακριβέστερο ημερολόγιο, το Γρηγοριανό, το 1582. Επίσης υπήρξε υποστηρικτής της ηλιοκεντρικής θεωρίας.

Το πιο σημαντικό του έργο είναι το Μonas Hieroglyphica (1564), μια πραγματεία που γράφτηκε σε δέκα τρεις ημέρες (ο Ελιφάς Λεβί τη θεωρούσε ως το πιο σημαντικό μυστικιστικό σύγγραμμα όλων των εποχών) και υπό το κράτος μιας πνευματικής έκστασης. Το δοκίμιο εξηγεί την ανακάλυψή της μοναδικής ουσίας (ενότητα) που κρύβεται στον εκδηλωμένο κόσμο της πλάνης (Maya) και εκφράζεται ιερογλυφικά ή με ένα σύμβολο. Ο Ντή κάλεσε αυτό το ιερογλυφικό σύμβολο  ”Ιερογλυφική Μονάδα”. Με αυτή την μονάδα ο Ντή πίστευε ότι είχε ανακαλύψει τη συνταγή για ένα συνδυασμό των καβαλιστικών, αλχημιστικών και μαθηματικών επιστημών, ο κάτοχος της οποίας θα είχε την δυνατότητα να κινείται πάνω κάτω στην κλίμακα της ύπαρξης, από τα κατώτατα μέχρι τα ανώτατα επίπεδα.

Ο Ντη έγινε καθηγητής στο Κολέγιο του Μάντσεστερ το 1596. Οι κακές φήμες συνέχιζαν και αυξάνονταν γύρω από το όνομά του, ώσπου ο Βασιλιάς Τζέημς ο Α’, γνωστός για τους διωγμούς των μαγισσών της εποχής, ανέβηκε στο θρόνο το 1603, και το 1605 το Χριστιανικό Κολέγιο ανάγκασε τον Ντη να παραιτηθεί από τη θέση του καθηγητή. Ο Ντη έπεσε σε μεγάλη δυσμένεια. Έζησε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του πουλώντας τους σπάνιους τόμους της βιβλιοθήκης του για ένα γεύμα, και πέθανε πάμφτωχος το 1608 στο σπίτι του, στο «σπίτι των θαυμάτων» όπως είχε ονομαστεί, στο Mortlake της επαρχίας Surrey ένα προάστιο λίγο έξω από το Λονδίνο. Το 1575 είχε πεθάνει η πρώτη γυναίκα του Ντη. Η δεύτερη γυναίκα του, η πνευματώδης και αφοσιωμένη Τζέην, πέθανε λίγα χρόνια πριν από το θάνατο του συζύγου της. Το τελικό πλήγμα, ωστόσο, ήρθε όταν η κόρη του Κάθριν πούλησε τα τελευταία βιβλία της βιβλιοθήκης του, γεγονός που τον πλήγωσε υπερβολικά, έπεσε σε μελαγχολία και πέθανε.

Στο Βρετανικό Μουσείο υπάρχει ακόμη και σήμερα μια άθραυστη κρυστάλλινη σφαίρα, την οποία ο Ντη την πήρε από ένα μικρό παιδί που πετούσε μια μέρα έξω από το παράθυρό του, ακούγοντας τον Αρχάγγελο Μιχαήλ που του έλεγε να μη φοβηθεί και να την πάρει

Ο Ντη συγκέντρωσε, εν ζωή, την μεγαλύτερη ιδιωτική βιβλιοθήκη, και μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Ο Ντή λέγεται ότι είχε βρει ένα αντίγραφο του Necronomicon στην Πράγα, από τον αλχημιστή Jacob Eliezer γνωστό ως “μαύρο ραβίνο”, την εποχή που  ο Ντή ήταν προϊστάμενος του κολεγίου του Μάντσεστερ μετέφρασε το αντίγραφό του Necronomicon στα αγγλικά. Μετά από το θάνατο του Ντή το βιβλίο πήγε στη συλλογή του Elias Ashmole έπειτα στη βιβλιοθήκη Bodleian στην Οξφόρδη έως ότου κλάπηκε το 1934.

Πηγές : Wikipedia, poemander

 

LifeHub

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.