ΒΟΤΑΝΑ

Η ΜΑΓΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ

Η ΜΑΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ (ΜΕΡΟΣ Α)

 

   Τι μας διδάσκουν τα δέντρα για τη ζωή.

 

“Για μένα τα δέντρα υπήρξαν πάντα οι πιο διεισδυτικοί ιεροκήρυκες. Τα σέβομαι όταν ζουν σε οικογένειες και φυλές, σε δάση και άλση. Και ακόμη περισσότερο τα σέβομαι  όταν στέκονται μόνα τους. Είναι σαν τα μοναχικά άτομα. Όχι σαν τους ερημίτες που έχουν αποσυρθεί  μακριά για να κρύψουν κάποια αδυναμία τους , αλλά σαν τα υπέροχα μοναχικά άτομα, όπως ήταν ο Μπετόβεν και ο Νίτσε.

Στα ψηλά κλαδιά τους θροΐζει ο κόσμος, ενώ οι ρίζες τους αναπαύονται  στο άπειρο. Όμως δεν χάνουν τον εαυτό τους, παλεύουν με όλη τους τη δύναμη για  ένα και μόνο πράγμα: να εκπληρώσουν τις ανάγκες τους σύμφωνα με τους δικούς τους νόμους, να δημιουργήσουν το  δικό τους σχηματισμό, να εκπροσωπήσουν τους εαυτούς τους. Τίποτα δεν είναι πιο ιερό, τίποτα δεν είναι πιο υποδειγματικό από ένα όμορφο και δυνατό δέντρο.  Όταν ένα δέντρο κόβεται και αποκαλύπτεται η θανατηφόρος πληγή του, μπορεί κανείς να διαβάσει όλη την ιστορία του στο φωτεινό δίσκο του κορμού του: στα δαχτυλίδια του φαίνονται τα χρόνια του, ενώ στα σημάδια του φαίνονται ο αγώνας, τα δεινά , όλες οι  ασθένειες, η ευτυχία και η ευημερία, τα δύσκολα χρόνια αλλά και τα ωραία, οι επιθέσεις που άντεξε, οι καταιγίδες  που έχει υπομείνει. Και κάθε νέο παιδί του χωριού σίγουρα γνωρίζει ότι το σκληρότερο και το πιο ευγενές ξύλο είναι αυτό που έχει στενότερα δαχτυλίδια, κι ότι εκεί ψηλά στα βουνά και μέσα στο συνεχή κίνδυνο αναπτύσσεται το πιο άφθαρτο, το ισχυρότερο, το ιδανικό δέντρο.

Τα δέντρα είναι ιερά. Όποιος ξέρει πώς να μιλήσει μαζί τους, όποιος ξέρει πώς να τα ακούσει, μαθαίνει την αλήθεια. Δεν κηρύττουν μάθηση και παραινέσεις, κηρύττουν τον αρχαίο νόμο της ζωής.

To δέντρο λέει: Ένας πυρήνας είναι κρυμμένος μέσα μου, μια σπίθα, μια σκέψη, είμαι  ζωή από την αιώνια ζωή. Μοναδικά είναι η μορφή και οι φλέβες του δέρματος μου, το μικρότερο φύλλο στα κλαδιά μου, αλλά και η μικρότερη ουλή στο φλοιό μου. Έγινα για να σχηματοποιήσω  και να αποκαλύψω την αιωνιότητα στη μικρότερη μου λεπτομέρεια.’

To δέντρο λέει:  Η δύναμή μου είναι η εμπιστοσύνη. Δεν ξέρω τίποτα για τον πατέρα μου, δεν ξέρω τίποτα για τα χιλιάδες παιδιά που κάθε άνοιξη σπέρνονται  από μένα. Ζω μέχρι τέλος για το μυστικό του σπόρου μου, και  δεν με νοιάζει για τίποτα άλλο. Πιστεύω ότι ο Θεός είναι μέσα μου. Πιστεύω ότι η εργασία μου είναι ιερή. Μ αυτή την αλήθεια ζω.’

Όταν απογοητευόμαστε και δεν μπορούμε να αντέξουμε τη ζωή μας, τότε το δέντρο έχει κάτι να μας πει: Σταθείτε! Σταθείτε! Κοιτάξτε εμένα! Η ζωή δεν είναι εύκολη, η ζωή δεν είναι δύσκολη. Αυτές είναι παιδαριώδεις σκέψεις. . . . Το σπίτι δεν είναι ούτε εδώ ούτε εκεί. Το σπίτι είναι μέσα σας, αλλιώς δεν είναι πουθενά.

Ενώ τα δέντρα θροΐζουν το βράδυ, ενώ είμαστε  ανήσυχοι μέσα στις δικές μας παιδαριώδεις σκέψεις: Τα δέντρα έχουν μακρές σκέψεις, μεγάλες και ξεκούραστες αναπνοές,  όπως έχουν και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις δικές μας. Όσο εμείς δεν τα ακούμε, παραμένουν σοφότερα από εμάς. Αλλά όταν μάθουμε πώς να ακούμε τα δέντρα,  η στενότητα η ταχύτητα και η παιδική βιασύνη των σκέψεών μας,  θα αντικατασταθούν από ανείπωτη χαρά. Όποιος έχει μάθει πώς να ακούει τα δέντρα δεν θέλει πλέον να είναι ένα δέντρο. Δεν θέλει να είναι τίποτα εκτός από αυτό που είναι.”

*Απόσπασμα από το βιβλίο του Hermann Hesse: “Bäume: Betrachtungen und Gedichte”  [Δέντρα: Σκέψεις και Ποιήματα] που εκδόθηκε το 1984.

Τα ιερά δέντρα με  θεραπευτικές ιδιότητες  τα συναντάμε, σε κάθε περίοδο της και σε κάθε πολιτισμό.Θεωρούνται  δώρα από τη Θεά Γη προς τους ανθρώπους και τα ζώα, και είναι μια πηγή ανεξάντλητης ενέργειας, για εκείνους που έρχονται στο δάσος ή στο ιερό άλσος.

Στην Ινδία τα  ιερά  δέντρα τα επισκέπτονται  γυναίκες, και ζητούν την ευλογία τους, ιδιαίτερα για  υγεία και  γονιμότητα, μια πράξη που είναι μια σπονδή στη θεότητα που εδώ αντιπροσωπεύεται ως γυναίκα, ως Θεά Γη.Τους καρπούς και τα άνθη που έχουν πέσει κάτω από το δέντρο, τα μαζεύουν, και σε σακουλάκια με  κορδέλες από ύφασμα, γράφουν την επιθυμία τους και τα κρεμούν  επάνω στο δέντρο.

Στην Αφρική, μεταξύ των ανθρώπων στο Βόρεια Σόθο, το ιερό δέντρο Μάρουλα [Marula] είναι γνωστό ως το δέντρο του γάμου.Μια γυναίκα που επιθυμεί να συλλάβει αγόρι θα πιει  εκχύλισμα από τον φλοιό του δέντρου. Σε πολλά μέρη της Αφρικής οι γυναίκες εξακολουθούν να πίνουν  ζωμό από τα ιερά δέντρα ώστε να καταστούν γόνιμες.

Στη λαϊκή παράδοση της Ευρώπης, μέχρι τις αρχές του εικοστού αιώνα, στα δέντρα είχαν επίσης αποδοθεί μαγικές θεραπευτικές δυνάμεις.

Οι Κέλτες Δρυίδες δεν λάτρευαν τους θεούς μόνο σε ναούς, αλλά και σε άλση και δάση.Αυτοί οι τόποι που έχουν εντοπιστεί σήμερα παρατηρείται ότι επικεντρώνονται και  συγκλίνουν με  πολλά ενεργειακά κέντρα της γης.Στην Σκωτία, σε  ελαιώνες στην Ουαλία, Βρετάνη, Ιρλανδία και Κορνουάλη, είναι τα δέντρα ακόμα στολισμένο με κορδέλες, μπιχλιμπίδια και οι αναφορές για τη θεραπεία και διάφορες ευχές και προσευχές.

Οι Αυστραλοί ιθαγενείς  χρησιμοποιούσαν θεραπευτικές θεραπείες από δέντρα, όπως το τσαγιόδενδρο και τον ευκάλυπτο αιώνες πριν από την ανακάλυψη από την σημερινή συμβατική ιατρική, ότι το ρόφημα από φύλλα του τσαγιόδενδρου βοηθούν στην αποσυμφόρηση του αναπνευστικού, του λαιμού και του στήθους, και ως αλοιφή για την ανακούφιση από εγκαύματα και δερματικές μολύνσεις.

Παρακάτω αναφέρω συγκεκριμένα δέντρα και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, για σωματική, συναισθηματική και ψυχική θεραπεία που υπάρχουν σε διάφορα μέρη του κόσμου.Δέντρα από διαφορετικά εδάφη μπορούμε επίσης να βρούμε, στους Βοτανικούς Κήπους ή σε κοντινά μας δάση, έτσι ώστε όπου κι αν ζούμε να  μπορούμε να τα αγγίξουμε  και να απορροφήσουμε τις θεραπευτικές τους δυνάμεις.

Μπορούμε επίσης να πάρουμε τα εκχυλίσματα τους σε φυτική μορφή από τα φαρμακεία ή από βοτανολόγους που θα μας συμβουλεύσουν για τη δοσολογία και τυχόν απαγορεύσεις, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.Επίσης μπορούμε να δημιουργήσουμε τον δικό μας ιερό κήπο, σε εσωτερικούς χώρους ή σε μπαλκόνι ή σε ένα αίθριο.Δύο ή τρία φυτά  θα μας παρέχουν μια στιγμιαία θεραπεία όταν οι εντάσεις μας θα αυξάνονται.

Κάθε δέντρο είναι και μια ισχυρή πηγή  πνευματικής θεραπείας που μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα  να καταπολεμήσει οποιαδήποτε ασθένεια ή θλίψη. Επειδή τα δέντρα είναι ριζωμένα τόσο σταθερά στη γη, λαμβάνουν νερό από τις ρίζες από τη βροχή και  φως από τον ήλιο, είναι μία διαχρονική πηγή  θεραπείας.

Μπορείτε να καθίσετε πάνω σε ένα δέντρο σε ένα δάσος που μπορεί να είναι εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδων ετών.Τα δένδρα μπορούν να ζήσουν περισσότερο από δύο χιλιάδες χρόνια και κάποιες βελανιδιές που είναι χιλίων ετών εμπεριέχουν εγκλωβισμένη μέσα τους, πολλή δύναμη συσσωρευμένη και σοφία.Στα δάση η στον δικό σας κήπο, ψάξτε για τα προσωπικά σας δένδρα που μπορούν να γίνουν οι  προσωπικοί σας θεραπευτές!

Μπορείτε να βρείτε το δικό σας δέντρο που αισθάνεται για σας, στο δάσος σας ή στον κήπο σας. Η ακόλουθη μέθοδος είναι εκείνη που θα χρησιμοποιήσετε όταν δεν νοιώθετε καλά, η όταν θέλετε να συγκεντρωθείτε.

 

Στην συνέχεια, στο δεύτερο μέρος θα αναφέρουμε τα δένδρα και τις ειδικές θεραπευτικές δυνάμεις τους, που μπορούν να σας βοηθήσουν, απλά και μόνο αν είστε κοντά σε αυτά! Κάθε δέντρο ξεχωριστά θα μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από πόνο, φυσικό ή συναισθηματικό, και να αποκαταστήσει την ηρεμία μας.

*Οι φυσικές θεραπείες δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής βοήθειας και συμβουλής. Συμβουλευόμαστε τον βοτανολόγο η τον γιατρό μας για οποιοδήποτε θέμα υγείας και πριν την χρήση οποιοδήποτε βοτάνου.

 

Χρίστος Καψάλης   

Συλλέκτης βοτάνων – Ερευνητής

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 άρχισε να ασχολείται με την συλλογή βοτάνων από πολλές περιοχές της Ελλάδος. Με πολύ κόπο και ατέλειωτες ώρες μελέτησε την βοτανική των αρχαίων Ελλήνων, μελετώντας τον Διοσκουρίδη, την φυσική ιστορία του Πλίνιου, τον Παράκελσο, κείμενα του Γαληνού, Ελληνικά και ξένα βιβλία φυτολογίας, βοτανολογίας, βοτανοθεραπείας.

Παρακολούθησε σεμινάρια στο School of Natural Health Sciences, Γεμμοθεραπεία και συνδυασμούς γεμμοθεραπευτικών σκευασμάτων και βαμμάτων.

Η προσωπική του συλλογή περιλαμβάνει εκατοντάδες βότανα και βάμματα της Ελληνικής φύσης, η οποία θα παρουσιαστεί πλήρης, πολύ σύντομα από το lifehub.gr, καθώς και στο υπό έκδοση βιβλίο ‘’Η θεραπευτική δύναμη των βοτάνων, δένδρων και φυτών“.

xristkaps@gmail.com Τηλ.επικοινωνίας 6970502611