ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΣΑΜΠΙΝΑ ΣΠΙΛΡΕΙΝ, Η ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΡΙΑ

 

Η Σαμπίνα Νικολάγιεβνα Σπιλρέιν (25 Οκτωβρίου 1885 – 11 Αυγούστου 1942) ήταν Ρωσίδα ιατρός και μία από τις πρώτες γυναίκες ψυχαναλύτριες.

Γεννήθηκε στο Ροστόφ επί του Ντον, της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, μέσα σε μία εύπορη εβραϊκή οικογένεια. Η μητέρα της λεγόταν Εύα κι ο πατέρας της Νικολάι, οι οποίοι απέκτησαν συνολικά πέντε παιδιά με τη Σαμπίνα να είναι το μεγαλύτερο, και τα πέντε ακολούθησαν επιστημονική καριέρα. Ωστόσο ο γάμος των γονιών της ήταν προβληματικός κι εκείνη είχε κακοποιηθεί σωματικά κι από τους δύο. Μάλιστα, πολλοί σχολιαστές της ζωής της θεωρούν ότι υπέστη και σεξουαλική κακοποίηση, από κάποιον εντός της οικογενείας.

Μετά τον θάνατο της αδελφής της Εμίλια από τύφο, η Σαμπίνα, απέκτησε διάφορα σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, αναγκάζοντάς την να κλειστεί σε κλινική. Μέσα σε όλη αυτήν την περιπέτεια, θα γνωρίσει και τον Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ, ο οποίος θα της υπάρξει, ιατρός, δάσκαλος και αργότερα συνάδελφος, ενώ όπως γράφει και στο ημερολόγιό τους, η σχέση του είχε γίνει στενότερη μεταξύ το 1908 και το 1910.

Σχέσεις, αλλά καθαρά συναδελφικές, είχε και με τον Αυστριακό Σίγκμουντ Φρόιντ. Από το 1905 έως και το 1911, παρακολούθησε μαθήματα ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Αργότερα, εργάστηκε ως ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, καθηγήτρια και παιδίατρος, τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ελβετία. Στη Ρωσία εργάστηκε για μία εικοσαετία (1923-1943).

Μέσα στην τριαντάχρονη καριέρα της, εξέδωσε πάνω από 35 εργασίες, σε τρεις γλώσσες, τα ρωσικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά, αναλύοντας θέματα όπως η ψυχανάλυση, η αναπτυξιακή ψυχολογία, η ψυχογλωσσολογία και η εκπαιδευτική ψυχολογία. Πιθανόν η πιο γνωστή της εργασία, που άσκησε δε και μεγάλη επιρροή στον τομέα της ψυχολογίας είναι το Destruction as the Cause of Coming Into Being, γραμμένο στη γερμανική γλώσσα, το 1912.

Η Σπιλρέιν δολοφονήθηκε κατά την περίοδο του Ολοκαυτώματος, με τη ομάδα των SS, να πυροβολεί αυτήν και τις δυο της κόρες, που ήταν τότε 29 και 16 ετών. Αν και κατά κύριο λόγο η Σπιλρέιν, μνημονευόταν για τη συνολική σχέση της με τον Γιουνγκ, πλέον θεωρείται σημαντική στο τομέα της και μια μεγάλη στοχάστρια.

Πηγές : eventbrite, wikipedia

Επιμέλεια

 

ΠΑΡΑ ΚΕΛΣΟΣ

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.