ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

ΤΡΕΙΣ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΘΑΡΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

Η επιτυχία αναζήτησης εργασίας και δικτύωσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο θαρραλέος είστε. Απαιτεί να προσεγγίσετε αγνώστους και να ξεκινήσετε συνομιλίες μαζί τους χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα τους αρέσετε ή θα σας ακούσουν. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε θάρρος επειδή πρέπει να προχωρήσετε σε αυτές τις ενέργειες αναζήτησης εργασίας ανεξάρτητα από το φόβο της απόρριψης. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να εγκαταλείψετε αμέσως μετά από μερικές προσπάθειες.
Η ανάπτυξη του θάρρους σας κατά τη διάρκεια της φάσης αναζήτησης εργασίας είναι ζωτικής σημασίας και γίνεται ο κύριος παράγοντας που θα σας διαφοροποιήσει από τον ανταγωνισμό. Δείτε εδώ πώς μπορείτε να το πετύχετε:

1. Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας
Συνήθως λέτε στον εαυτό σας ότι όλα είναι καλά, ενώ συμβαίνει πραγματικά το αντίθετο. Η αλήθεια είναι ότι αν δεν προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, η αναζήτηση εργασίας σας δεν θα προχωρήσει.
Αντ ‘αυτού, θα ήταν καλό να αποκτήστε περισσότερη αυτογνωσία. Μπορείτε να αναπτύξετε την αυτογνωσία σας κατά την αναζήτηση εργασίας, γράφοντας τα βασικά σας σχέδια και προτεραιότητες για την καριέρα σας. Σκεφτείτε επίσης να διατηρήσετε ένα αρχείο με τα ισχυρά σας στοιχεία και τις αδυναμίες σας. Με αυτόν τον τρόπο νιώθετε πιο σίγουροι για τον εαυτό σας, μπορείτε να αξιολογήσετε την ανάπτυξή σας με την πάροδο του χρόνου και να δώσετε περισσότερη ώθηση στην αναζήτηση εργασίας σας.

2. Δημιουργήστε ένα ισχυρό, πλούσιο και υγιές δίκτυο
Χτίστε ένα δίκτυο ανθρώπων που είναι πιο δυνατοί, πλουσιότεροι και πιο υγιείς από εσάς. Βρείτε ανθρώπους που βρίσκονται στις θέσεις που επιθυμείτε να έχετε και έχουν αποκτήσει τις δεξιότητες που αναζητάτε. Για παράδειγμα, αν θέλετε να κάνετε μια σταδιοδρομία ως μηχανικός λογισμικού, σκεφτείτε να συμμετέχετε σε μια τοπική εκδήλωση τεχνολογίας για να βρείτε άτομα σε αυτούς τους ρόλους και να ζητήσετε συμβουλές. Ο στόχος είναι να βγείτε έξω, να θέσετε ερωτήσεις και να δημιουργήσετε ένα γνήσιο δίκτυο με ανθρώπους από τους οποίους μπορείτε να μάθετε πράγματα που θα σας βοηθήσουν στην καριέρα σας.
Το LinkedIn είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που επιτρέπει στους επαγγελματίες να δημιουργήσουν και να οικοδομήσουν την επαγγελματική τους ταυτότητα. Ξεκινήστε κάνοντας μια λίστα με τις εταιρείες που θα θέλατε να συμμετέχετε. Πέντε έως δέκα επιχειρήσεις αρκούν για να ξεκινήσουν την οικοδόμηση ενός δικτύου. Στείλτε τουλάχιστον είκοσι αιτήματα σύνδεσης ανά ημέρα και προσαρμόστε πάντα το μήνυμα πρόσκλησης, αναφέροντας σαφώς τον λόγο για τον οποίο τους προσεγγίζετε. Ο νέος σας κύκλος φίλων στο LinkedIn φυσικά θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε το παιχνίδι δικτύωσης σας και να κάνετε το επόμενο βήμα προς τη συνάντηση νέων ανθρώπων.

3. Κάνετε πράγματα που σας φοβίζουν
Καταπολεμήστε κάθε φόβο που μπορεί να έχετε συμμετέχοντας σε δραστηριότητες που σας τρομάζουν. Αυτό πρακτικά μπορεί να σημαίνει:
⦁ Παρακολουθείστε οργανωμένες εκδηλώσεις δικτύωσης (π.χ. job festival) και μιλήστε με τους υπεύθυνους προσλήψεων διαφόρων εταιριών καθώς και recruiters. Σίγουρα θα γνωρίζετε ότι “κανείς δεν συμπαθεί τις εκδηλώσεις δικτύωσης.” Αυτό μπορεί να ισχύει για εσάς αλλά και για τους περισσότερους. Όμως οι εκδηλώσεις αυτές προσφέρουν την ευκαιρία να παρακολουθήσετε διάφορα workshops που θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε τις δεξιότητές σας και να λάβετε χρήσιμες συμβουλές καθώς και να συμμετέχετε σε συνομιλίες με άλλους που αναζητούν εργασία.
⦁ Πείτε στους ανθρώπους ότι είστε εκτός εργασίας ή ότι ψάχνετε για κάτι καλύτερο. Ξέρω ότι αυτό μπορεί να σας φέρνει σε αμηχανία, αλλά πώς μπορούν οι άνθρωποι να σας βοηθήσουν, αν δεν γνωρίζουν τι έχετε στο μυαλό σας; Χρειάζεται θάρρος για να γίνει αυτό, αλλά είναι αντιπαραγωγικό να προσπαθήσουμε να το πάμε βασιζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις.

⦁ Συμμετάσχετε σε προσομοιώσεις συνεντεύξεων. Αυτό μπορεί να είναι το πλησιέστερο που θα πάρετε σε μια πραγματική συνέντευξη. Οι fake συνεντεύξεις είναι ένα πολύτιμο εργαλείο εκπαίδευσης και προετοιμασίας για κάθε υποψήφιο που αναζητάει εργασία.

⦁ Μεταβείτε στη συνέντευξη. Έχετε προετοιμαστεί για τη συνέντευξη κάνοντας την έρευνά σας και απαντώντας σε δύσκολες ερωτήσεις. Είστε έτοιμοι, αλλά ακόμα δεν ξέρετε τι να περιμένετε. Πώς θα αντιδράσουν οι ερωτηθέντες; Θα σας κάνουν ερωτήσεις για τις οποίες δεν είστε προετοιμασμένοι, εκείνες που δεν προβλέψατε; Οι συνεντεύξεις εργασίας θα απαιτήσουν το περισσότερο θάρρος που μπορείτε να συγκεντρώσετε ακόμη και εσείς που έχετε εμπειρία στην αναζήτηση εργασίας.

Τελευταίες σκέψεις
Η αναζήτηση της εργασίας σας στο επόμενο επίπεδο απαιτεί τη λήψη μέτρων για την ανάπτυξη του θάρρους που χρειάζεστε για να προχωρήσετε την καριέρα σας. Έτσι, μπορείτε να επιταχύνετε την αναζήτηση εργασίας σας με επιτυχία.
Συχνά, όταν κάνουμε κάτι για πρώτη φορά συνειδητοποιούμε ότι δεν ήταν τελικά τόσο τρομακτικό όσο φαινόταν. Κατά την αναζήτηση εργασίας, είναι λογικό να βρίσκεστε σε ένα σημείο όπου αισθάνεστε φοβισμένοι ή ανασφαλείς. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ξεπεραστεί αυτό το συναίσθημα. Αγκαλιάστε τις προκλήσεις που σας παρουσιάζονται στην αναζήτηση εργασίας σας και μπείτε στη δράση ξεπερνώντας τους φόβους σας.

 

Παπαδάκη Ελένη
Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, μέλος του Συλλόγου Συμβουλευτικής, Coaching &Mentoring Ελλάδας-HCCMA

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Γεννήθηκα το 1983 στην Αθήνα. Σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια παρακολούθησα σεμινάρια Εξυπηρέτησης Πελατών, Δημοσίων Σχέσεων και Πωλήσεων προκειμένου να εξελιχθώ και να γίνω αποτελεσματικότερη στην εργασία μου.

Τα τελευταία χρόνια, η βαθιά μου ανάγκη να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου με οδήγησε να επενδύσω στην Προσωπική μου Ανάπτυξη και ταυτόχρονα να ξεκινήσω ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μου μέσα από τις σπουδές μου στο τμήμα Life Coaching και Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.