ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

ΜΗΠΩΣ ΘΕΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ;

 

Από μικροί ακούγαμε συχνά μια ερώτηση: «Τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις;». Νομίζω ότι αρκετούς ενήλικες μας κυνηγάει ακόμα αυτή η σκέψη. Και αυτό διότι από μικροί δεν βοηθηθήκαμε αρκετά ώστε να κάνουμε καλές επαγγελματικές επιλογές που θα μας ικανοποιούσαν πραγματικά. Αν το καλοσκεφτούμε, η επαγγελματική ανάπτυξη αρχίζει από την παιδική κιόλας ηλικία και, πράγματι, από τις πιο σημαντικές επιλογές της ζωής μας είναι αυτές που αφορούν το επάγγελμα και την καριέρα μας.

Όμως οι εξελίξεις τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς. Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας σε συνδυασμό με τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης και τις αλλαγές στα οικονομικά συστήματα των κρατών μας προκαλούν να προσαρμοστούμε άμεσα και να επιλέξουμε με πιο ορθολογικά κριτήρια. Αν είμαστε σε φάση που θέλουμε να αλλάξουμε καριέρα, θα ήταν καλό να σκεφτούμε τα εξής:

Σε τι είμαστε ικανοποιημένοι από την τωρινή εργασία μας και ποια πράγματα είναι αυτά που μας προκαλούν δυσαρέσκεια; Επίσης με ποιες αξίες θα θέλαμε να συνδέεται το νέο μας επάγγελμα (ανεξαρτησία; Ελευθερία πρωτοβουλιών; Κοινωνική αναγνώριση; Αυτοεκτίμηση / αυτοσεβασμός; Ελεύθερος χρόνος; Δημιουργικότητα; Εξέλιξη; κ.α.). Άλλο κριτήριο επιλογής είναι οι δεξιότητες, οι κλίσεις, η νοημοσύνη και ο χαρακτήρας μας.

Επίσης, θα ήταν χρήσιμο να έχουμε κατά νου ότι ένα γνωστικό πεδίο μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικά επαγγέλματα και να εντοπίσουμε όλες τις δυνατές εναλλακτικές επιλογές. Για παράδειγμα, οι σπουδές στη Νομική μπορεί να μας οδηγήσουν όχι μόνο στο επάγγελμα του δικηγόρου, αλλά και σε αυτό του συμβολαιογράφου, του δικαστή, του νομικού συμβούλου σε μια εταιρία. Η αναζήτηση πληροφοριών μπορεί να γίνει μέσα από τα προγράμματα διαφόρων σχολών, σχετικές μελέτες για το μέλλον των επαγγελμάτων στην αγορά εργασίας, υπηρεσίες συμβούλων εργασίας, αγγελίες για προσλήψεις που δημοσιεύονται στην εφημερίδα και το διαδίκτυο. Όμως η πιο σημαντική πηγή πληροφοριών είναι οι ίδιοι οι επαγγελματίες που γνωρίζουν καλά το περιεχόμενο και τις συνθήκες της θέσης εργασίας που μας ενδιαφέρει.

Εάν κάνουμε τα παραπάνω και παρ’ όλα αυτά εξακολουθούμε να νιώθουμε αβεβαιότητα για τις προοπτικές  του κάθε επαγγέλματος, θα ήταν πολύ χρήσιμο να δοκιμάσουμε. Η πρακτική άσκηση ή μια εθελοντική δραστηριότητα θα μας έφερνε σε άμεση επαφή με αυτό που μας ενδιαφέρει. Δεύτερον, θα μπορούσαμε να επιλέξουμε ένα επάγγελμα που να μην έχει μεγάλο κόστος αν το εγκαταλείψουμε για να αρχίσουμε κάτι άλλο. Τρίτον, ας επιλέξουμε μια επιστήμη που δίνει περισσότερες δυνατότητες για διαφορετικά επαγγέλματα.

Θα ήταν ωφέλιμο να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας για να ανακαλύψουμε τις απαντήσεις που κρύβονται πίσω από τα ερωτήματα που προαναφέρθηκαν καθώς και στην αναζήτηση πληροφοριών. Οι απαντήσεις θα είναι σίγουρα ξεχωριστές γιατί ο καθένας από εμάς είναι ξεχωριστός. Και ισχύει ότι μέσα από την συνεχή αναζήτηση ποτέ δεν ξέρεις τι θα ανακαλύψεις..

 

Παπαδάκη Ελένη

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού & Σταδιοδρομίας,

μέλος του Συλλόγου Συμβουλευτικής, Coaching & Mentoring Ελλάδος

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Γεννήθηκα το 1983 στην Αθήνα. Σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια παρακολούθησα σεμινάρια Εξυπηρέτησης Πελατών, Δημοσίων Σχέσεων και Πωλήσεων προκειμένου να εξελιχθώ και να γίνω αποτελεσματικότερη στην εργασία μου.

Τα τελευταία χρόνια, η βαθιά μου ανάγκη να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου με οδήγησε να επενδύσω στην Προσωπική μου Ανάπτυξη και ταυτόχρονα να ξεκινήσω ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μου μέσα από τις σπουδές μου στο τμήμα Life Coaching και Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.