ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΦΙΛΟΥΣ

ΘΕΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 

Γιατί Χρησιμοποιώ Θετικές Μεθόδους Εκπαίδευσης

Συμπεριφορές που ανταμείβονται με κάτι ευχάριστο για το σκυλί (τροφή, παιγνίδι, χάδια, κλπ.) επαναλαμβάνονται.

Η παραπάνω φράση είναι η πιο βασική αρχή (αξίωμα) στην εκπαίδευση ενός ζώου, χρησιμοποιώντας θετικές (χωρίς βία, πνίχτες, απειλές, κλπ.) μεθόδους εκπαίδευσης.

Αυτό που είναι θετικό (επιθυμητό, ευχάριστο) για το σκυλί πρέπει να προσφέρεται αμέσως μετά την επιθυμητή συμπεριφορά ώστε το σκυλί να μπορεί να συνδέσει την συμπεριφορά με την παρουσίαση της ανταμοιβής (τροφή, χάδι, κλπ.).

Η ανταμοιβή θα πρέπει να είναι τόσο ελκυστική για το ζώο όσο και η δυσκολία της συμπεριφοράς που επιθυμούμε από το σκυλί να μας προσφέρει, ώστε να έχουμε επιτυχημένα αποτελέσματα – απλώς, το να έρθει το σκυλί σε μας, μπορεί να αξίζει ένα χάδι μας και ένα μπράβο για το σκυλί, αλλά το να έρθει σε μας όταν βλέπει την γάτα του γείτονα μέσα στην αυλή μας, σίγουρα του αξίζει κάτι σαν μια μπριζόλα, ή το πιο αγαπημένο του παιγνίδι. Χρειάζεται να είμαστε κάτι σαν τον Άγιο Βασίλη για το σκυλί μας, πάντοτε μια πηγή ευχάριστων δώρων και εκπλήξεων, ώστε να μπορούμε να το κάνουμε να συμπεριφέρονται με τον τρόπο που επιθυμούμε.

Αυτό θα πρέπει να είναι μια συνεχής τακτική για όλη την ζωή του σκυλιού μας, καθώς τα σκυλιά μαθαίνουν και ξεμαθαίνουν όλη την ώρα. Τα αποκτήσαμε για να τα χαιρόμαστε, αλλά και αυτά να χαίρονται εμάς.

Μερικοί ιδιοκτήτες σκύλων, όπως δυστυχώς και μερικοί εκπαιδευτές σκύλων, αρνούνται να χρησιμοποιούν τροφή, παιγνίδια, κλπ. ως μέσο εκπαίδευσης. Ανησυχούν ότι θα χρειάζονται να έχουν πάντοτε κάποια λιχουδιά ή παιγνίδι μαζί τους για να ελέγχουν την συμπεριφορά του σκυλιού τους.

Αυτό δεν είναι αλήθεια, βεβαίως, αλλά ακόμα και εάν υποθέσουμε ότι ήταν, τι θα προτιμούσατε να χρησιμοποιείτε για να έχετε τον έλεγχο του σκυλιού σας: ανταμοιβή (τροφή, μπαλάκια του τένις, χάδια) ή τιμωρία (απειλές, πνίχτες, κλωτσιές, κλπ.); Το μυστικό της εκπαίδευσης με θετική ενίσχυση (positive reinforcement) είναι ότι ίσως να έχετε μια λιχουδιά ή ένα μπαλάκι του τένις στην τσέπη σας εκείνη την στιγμή που ζητάτε από το σκυλί σας να κάνει κάτι (αυτό βεβαίως δεν ξέρει πότε έχετε και τι ανταμοιβή θα πάρει).

Τα σκυλιά δεν είναι διαφορετικά από μας, με την έννοια ότι δεν βλέπουν το λόγο να εργάζονται, δηλαδή να συμπεριφέρονται με τον τρόπο που εμείς επιθυμούμε, εάν δεν ανταμείβονται, όπως πιθανότατα ούτε και εμείς (οι άνθρωποι) δεν θα εργαζόμαστε εάν δεν λαμβάναμε κάποια μορφή ανταμοιβής (χρήματα, τίτλους, χαρά, κλπ.).

Επίσης, θα στοιχημάτιζα ότι όλοι μας προτιμούμε να εργαζόμαστε για κάποιον που μας ανταμείβει με κάτι θετικό (χρήματα, αναγνώριση), παρά για κάποιον που μας κακομεταχειρίζεται, μας βρίζει και μας τιμωρεί. Εάν το σκυλί σας γνωρίζει ότι ποτέ δεν θα το κακομεταχειριστείτε, αλλά, αντιθέτως, πιθανόν να έχετε κάτι υπέροχο για αυτό στην τσέπη σας, να είστε σίγουροι ότι θα έχει ένα πολύ ισχυρό κίνητρο να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που του αποφέρει τα «δώρα» σας.

 

Γίνε εκπαιδευτής σκύλων & ανθρώπων

Σεμινάρια Εκπαιδευτών Σκύλων

https://www.stardogs.gr/kariera-ekpaidefti-skylon

 

Του Γιάννη Α. Αραχωβίτη
StarDogs Trainers Academy

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ

Ο Γιάννης Αραχωβίτης είναι ιδρυτής του SuccessMentor & του StarDogs Positive Training. Πρωτοπόρος της Θετικής Εκπαίδευσης Ανθρώπων και Ζώων σε όλη τη νότια Ευρώπη, είχε την ευκαιρία για πάνω από 25 χρόνια, να εμβαθύνει στα μυστικά της συμπεριφοράς και στο πώς μπορούμε να πετύχουμε τις απαραίτητες αλλαγές προκειμένου να φτάσουμε άμεσα και αποτελεσματικά στους στόχους μας (προσωπικούς, επαγγελματικούς, κοινωνικούς). Σήμερα είναι από τους κορυφαίους στο χώρο του, με διεθνή αναγνώριση, εισηγητής και διοργανωτής διαφόρων σεμιναρίων και εργαστηρίων σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική. Τα βιβλία του σχετικά με τη συνεργασία ανθρώπου-ζώου είναι από τα ελάχιστα ελληνικά συγγράμματα που έχουν μεταφραστεί και σε άλλες χώρες.

Έχοντας τη μοναδική ευκαιρία να σπουδάσει τη συμπεριφορά ζώων (πιο απλή) και την συμπεριφορά ανθρώπων (πιο σύνθετη), ανέπτυξε την ικανότητα να ερμηνεύει, αναλύει, σχεδιάζει και να κατευθύνει, με μοναδική μαεστρία, τη διαδικασία ελέγχου και αλλαγής συμπεριφοράς. Ο τρόπος του να καθοδηγεί από τα απλά προς τα σύνθετα, κάνει την επίτευξη στόχων ένα ευχάριστο και ασφαλές ταξίδι που κρατάει τα κίνητρα ισχυρά και τον ενθουσιασμό διαρκή .

lifehub-apopseis-100Ο Γιάννης έχει παρουσιαστεί πολλές φορές στα ΜΜΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό. Επιπρόσθετα, έχει αρθρογραφήσει πολλές φορές σε διάφορα κορυφαία περιοδικά και εφημερίδες, καθώς και στο διαδίκτυο. Έχει γράψει 3 βιβλία , και 4 CD, DVD. Έχει λάβει μέρος στο «Ελλάδα έχεις ταλέντο», έχει υπάρξει σύμβουλος σε τηλεοπτικό ριάλιτυ στην Τουρκία καθώς και σε κινηματογραφικές και διαφημιστικές παραγωγές στην Ελλάδα. Είναι αντιπρόσωπος χώρας του PDTE.

Πρόσφατα, παρακολούθησε με επιτυχία το EXPERTS ACADEMY ( public speaking, marketing, creativity, self growth, motivation, launching and campaigning, building success , Coaching & Mentoring) στο San Francisco.

Το πάθος του είναι η συμπεριφορά και η βελτίωση των ανθρώπων. Το πώς μπορεί κάποιος να φτάσει από το A στο Β (τα βήματα) και πώς μπορεί κάποιος να αλλάξει τις περιοριστικές πεποιθήσεις και συμπεριφορές του, και να μεταμορφωθεί σε έναν θετικό, αποτελεσματικό και ικανό άνθρωπο (αλλαγή πιστεύω & συμπεριφορών). Έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 450 επαγγελματίες εκπαιδευτές συμπεριφοράς σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Σκοπός του είναι να εμπνεύσει, μέσω αμοιβαίας συνεργασίας, όσους θέλουν να πετύχουν υψηλότερα επίπεδα απόδοσης, αποτελεσματικότητας και ηθικής. Να τους βοηθήσει να βρουν την ψυχική, σωματική και νοητική δύναμη, καθώς και τις σύγχρονες τεχνικές, για να αναπτυχθούν με περισσότερη υγεία, αφθονία, επιτυχία, αυτονομία, και σοφία.

lifehub-apopseis-101Απευθύνεται σε κάθε Ελεύθερο Επαγγελματία /Επιχειρηματία (π.χ. συγγραφείς, εισηγητές, ομιλητές, καθοδηγητές, διοργανωτές σεμιναρίων, ψυχολόγο, καθηγητή, δάσκαλο ιδιαίτερων ή ομαδικών μαθημάτων κ.λ.π.), στον καθένα που έχει ένα μήνυμα (υπηρεσία ή προϊόν) που θέλει να το παρουσιάσει και να το προωθήσει στο ευρύτερο κοινό. Είσαι ειδικός (ειδήμων) σε κάτι και θέλεις να το μοιραστείς με το κόσμο; Έχεις ένα όνειρο ζωής, να ασχοληθείς κάτι που σου αρέσει και θέλεις να κάνεις καριέρα; Το SuccessMentor μπορεί να σε βοηθήσει να αποφασίσεις τη πορεία , τη στρατηγική, τους στόχους, το στήσιμο της όλης καμπάνιας προς την επίτευξη των στόχων σου.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.