ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΧΑΙΟΥ

 

Η θεωρία του τυχαίου στις επαγγελματικές μας επιλογές

Κατά πόσο θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε στο τυχαίο και ποια τα οφέλη για τη ζωή μας;

Η επαγγελματική συμβουλευτική στην προσπάθειά της να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στην εργασία τους ανέπτυξε μια σύγχρονη προσέγγιση που θα τους δώσει χρήσιμες δεξιότητες ώστε να ανταποκριθούν στο απρόβλεπτο.

Με δεδομένη την αβεβαιότητα και την κοινωνική και οικονομική κρίση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στον τομέα της απασχόλησης, έχει διατυπωθεί η Θεωρία του Τυχαίου. Πρόκειται για μια διαφορετική προσέγγιση στην επαγγελματική ανάπτυξη η οποία υποστηρίζει πως η πραγματικότητα στην οποία ζούμε είναι τόσο πολυσύνθετη που μας περιορίζει στο τι γνωρίζουμε αλλά, κυρίως, στο τι ελέγχουμε στη ζωή μας. Έτσι, ακόμα και αν έχουμε σχεδιάσει προσεκτικά τις επαγγελματικές μας επιλογές, είναι πιθανόν να προκύψουν απρόβλεπτα δυσάρεστα γεγονότα και αποτυχίες, όπως η απώλεια μιας θέσης εργασίας και η αδυναμία εξεύρεσης μιας νέας θέσης απασχόλησης ή άσχημες καταστάσεις που βιώνουμε στη δουλειά που ήδη είμαστε.

Για να αποκτήσουμε μεγαλύτερο έλεγχο στη ζωή μας υποστηρίζεται ότι πρέπει να αναπτύξουμε μια δεξιότητα ζωής που ονομάζεται «ετοιμότητα στο τυχαίο». Πρόκειται για την αναγνώριση και την αξιοποίηση τυχαίων καταστάσεων είτε πρόκειται για θετικά ή αρνητικά απρόοπτα γεγονότα της ζωής. Παράλληλα, τα άτομα χρειάζεται να αναπτύσσουν πέντε αναγκαίες δεξιότητες σταδιοδρομίας:

  1. περιέργεια, για την ανακάλυψη νέων μαθησιακών εμπειριών,
  2. επιμονή, επενδύοντας ενέργεια στους στόχους,
  3. ευελιξία, ως ικανότητα προσαρμογής στις νέες καταστάσεις,
  4. αισιοδοξία και
  5. ικανότητα ανάληψης ρίσκου.

Ουσιαστικά, μας προτείνει να είμαστε «ανοιχτοί» και θετικοί απέναντι σε νέες καταστάσεις καθώς μπορεί να μας βοηθήσουν, αν αξιοποιηθούν σωστά, να βελτιώσουμε την επαγγελματική αλλά και την προσωπική μας ζωή.

Σύμφωνα με τη Θεωρία του Τυχαίου υπάρχει μια σειρά μύθων που έχουν διαμορφωθεί κατά καιρούς και που έρχεται να καταρρίψει:

Κοινοί «μύθοι» Πώς τους αντικρούει η Θεωρία του Τυχαίου
Μην αφήνεις τυχαία γεγονότα να χαλάσουν τα σχέδιά σου. Εκμεταλλεύσου στο έπακρο τα τυχαία γεγονότα.
Διάλεξε έναν επαγγελματικό στόχο το συντομότερο δυνατόν. Πάντα να διατηρείς ανοιχτές τις επιλογές σου.
Κάνε οτιδήποτε μπορείς για να πραγματοποιήσεις το όνειρό σου. Να είσαι σε επαγρύπνηση ώστε αν χρειαστεί να αλλάξεις το όνειρό σου.
Να ενεργείς μόνο όταν είσαι σίγουρος για το αποτέλεσμα. Προσπάθησε, ακόμα και αν δεν γνωρίζεις το αποτέλεσμα.
Απόφυγε να κάνεις λάθη. Προχώρα μπροστά και ας κάνεις λάθη.
Περίμενε να σου φέρει η τύχη μια επιθυμητή αλλαγή στη ζωή σου. Κάνε ό,τι μπορείς για να δημιουργήσεις τη δική σου τύχη.
Αναζήτησε θέση σε ένα επάγγελμα μόνο αν έχεις τις απαραίτητες δεξιότητες. Αναζήτησε θέση σε ένα επάγγελμα ακόμα και αν δεν κατέχεις τις απαιτούμενες δεξιότητες – θα τις μάθεις στη συνέχεια.

Συνεπώς, τα μη προγραμματισμένα γεγονότα είναι ένα φυσιολογικό αλλά και απαραίτητο συστατικό της ζωής και όσο πιο δεκτικοί είμαστε στο να τα διαχειριστούμε τόσο περισσότερο θα συμβάλλουν στην προσωπική και επαγγελματική μας εξέλιξη.

 

Παπαδάκη Ελένη

Μέλος του Συλλόγου Συμβουλευτικής, Coaching &Mentoring Ελλάδος-HCCMA

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Γεννήθηκα το 1983 στην Αθήνα. Σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια παρακολούθησα σεμινάρια Εξυπηρέτησης Πελατών, Δημοσίων Σχέσεων και Πωλήσεων προκειμένου να εξελιχθώ και να γίνω αποτελεσματικότερη στην εργασία μου.

Τα τελευταία χρόνια, η βαθιά μου ανάγκη να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου με οδήγησε να επενδύσω στην Προσωπική μου Ανάπτυξη και ταυτόχρονα να ξεκινήσω ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μου μέσα από τις σπουδές μου στο τμήμα Life Coaching και Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.