ΒΙΒΛΙΑ

ΘΥΜΑΣΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΟΥΛΑΣ;

Πώς να θυμάσαι απέξω όλα τα χαρτιά μιας τράπουλας!

Το να μπορείς να θυμάσαι τα χαρτιά μιας τράπουλας με τη σειρά που τα είδες, μπορεί, εκ πρώτης όψεως, να φαίνεται ότι δεν έχει κάποια πρακτική αξία για σένα , εκτός … εκτός και αν είσαι χαρτοπαίκτης.

Αν όμως εμβαθύνουμε λιγάκι θα δούμε, ότι δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προσπάθεια απομνημόνευσης ορισμένου όγκου πληροφοριών σε σχετικά μικρό χρόνο (π.χ 2-3 λεπτά). Μην τρομάξεις, το παγκόσμιο ρεκόρ (το 2018)είναι μόλις 16 δευτερόλεπτα και το κατέχει μια δεσποινίδα από την Μογγολία.

Σκέψου ότι επιστήμονες υποστήριζαν για πολλά χρόνια (και πολλοί ακόμα το κάνουν),  ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να συγκρατήσει περισσότερο από 7 διαφορετικές διαδοχικές πληροφορίες. Π.χ. να μας πει κάποιος 7 διαφορετικούς μονοψήφιους αριθμούς σε διάστημα λίγων δευτερολέπτων και εμείς να μπορούμε να τους επαναλάβουμε με τη σειρά που τους ακούσαμε.

Ευτυχώς όσοι ασχολούνται με τη μνημοτεχνική και την εκπαίδευση του εγκεφάλου τους έχουν καταρρίψει και συντρίψει τις παραπάνω θεωρίες. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα απίστευτα εξελιγμένο όργανο, που μπορεί να πραγματοποιήσει «θαύματα» αρκεί κάποιος να ξέρει τον τρόπο και τις κατάλληλες τεχνικές για να τον αναπτύξει.

Συνεπώς η απομνημόνευση των 52 χαρτιών μιας τράπουλας μέσα 2-5 λεπτά είναι κάτι που μπορεί πολύς κόσμος να καταφέρει. Το κέρδος βεβαίως είναι η στοχευμένη ενεργοποίηση και καλλιέργεια της μνήμης μας. Κάτι μπορούμε να ισχυριστούμε ότι το μάθαμε μόνο αν το θυμόμαστε. Ένας εκπαιδευμένος εγκέφαλος, ένα κοφτερό και γρήγορο μυαλό σε συνδυασμό με μια ισχυρή μνήμη είναι το κλειδί της επιτυχίας στη σύγχρονη κοινωνία. Καθημερινά μας ζητείται (είτε είμαστε μαθητής, υπάλληλος, επιχειρηματίας, γονέας κ.λ.π.) να μάθουμε και να επεξεργαστούμε τεράστιους όγκους πληροφοριών (μαθήματα, λειτουργία μηχανημάτων, κωδικούς, αριθμούς, ονόματα κ.λ.π.) και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα. Διαφορετικά δεν μπορούμε να αποδώσουμε ικανοποιητικά σε καμία δουλειά. Αν η μνήμη μας είναι ανεκπαίδευτη ( δεν συμφωνώ με τον όρο ασθενής), τότε χάνουμε την αυτοπεποίθησή μας, δεν εμπιστευόμαστε τις ικανότητές μας και συνεχώς χάνουμε έδαφος στην κούρσα της ζωής.

Χιλιάδες άνθρωποι τρέχουν καθημερινά στα γυμναστήρια, στα γήπεδα και στα πάρκα και γυμνάζουν το σώμα τους. Και βεβαίως καλά κάνουν. Όμως πόσους γνωρίζεις που ασχολούνται ενεργά με την εκπαίδευση του μυαλού τους. Και αναφέρομαι στις τεχνικές μάθησης και όχι στο να διαβάζουν ή να βλέπουν κάτι στην τηλεόραση ή στο ιντερνέτ. Στα σχολεία μας μαθαίνουν ΤΙ να μαθαίνουμε και όχι το ΠΩΣ να μαθαίνουμε. Αλλά με τόσο όγκο διαβάσματος, με τόσο άγχος και έλλειψη χρόνου πώς μπορεί ο μαθητής να αποδώσει καλά αν δεν κατέχει τις κατάλληλες τεχνικές και δεν εμπιστεύεται τις ικανότητές του; Όλοι το ξέρουμε ότι όταν δεν έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, όταν αγχωνόμαστε η απόδοσή μας πέφτει κατακόρυφα και η αποτυχία κτυπά δυνατά την πόρτα μας. Για αυτό και καταλήγουμε συνεχώς στα φροντιστήρια και σε ατελείωτες και αναποτελεσματικές επαναλήψεις των μαθημάτων.

Όπως ανάφερα και στην αρχή η γρήγορη απομνημόνευση της σειράς των χαρτιών μιας τράπουλας δεν έχει κάποια πρακτική αξία αν δεν είσαι χαρτοπαίκτης. Η διαδικασία όμως τις εκμάθησης, της απομνημόνευσης και η συνεχής εξάσκηση είναι θαυματουργή για τη μνήμη μας και την εν γένει υγεία και λειτουργία του εγκεφάλου μας. Οτιδήποτε δεν χρησιμοποιείται, φθείρεται, μειώνεται, χάνεται. Και δυστυχώς το Αλτσχάιμερ, η άνοια και οι άλλες εκφυλιστικές αρρώστιες του εγκεφάλου είναι εδώ και παραμονεύουν και καταδικάζουν πολύ κόσμο σε ανημποριά και απομόνωση.

Παίξε με τη μνήμη σου, με το μυαλό σου. Ενεργοποίησε όλα τα μέρη του εγκεφάλου σου και όλες τους τις λειτουργίες του.

Προσπάθησε να θυμάσαι 10 τραπουλόχαρτα στην αρχή, αύξησε σταδιακά τον αριθμό, μέχρι να μπορείς σε λίγα λεπτά να τα μαθαίνεις γρήγορα απέξω. Πίεσε λίγο τον εαυτό σου και θα εκπλαγείς από το τι μπορείς να καταφέρεις αν βάλεις λίγη προσπάθεια. Θα αυξήσεις την συγκέντρωσή σου, την παρατηρητικότητά σου, στον οραματισμό σου, το συνδυασμό πληροφοριών, την κωδικοποίηση τους, την αρχειοθέτηση και την επιτυχή ανάκληση τους. Αυτές οι ικανότητες θα σε συντροφεύουν και θα σε βοηθούν σε κάθε τομέα της ζωής σου. Η τράπουλα είναι το παιχνίδι, η πρόκληση και το μέτρο που θα δείχνει την πρόοδό σας. Το κέρδος σας πολλαπλό, πρακτικό και χειροπιαστό στη ζωή. Αντί να διαβάζεις για 5 ώρες, θα μπορεί σαν μαθαίνεις κάτι πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο εύκολα.

Έχω γράψει και άλλα βιβλία σχετικά με την εκπαίδευση του μυαλού μας. Όλα ξεκινούν και τελειώνουν στο μυαλό μας. Χωρίς αυτό δεν θα ξεχωρίζαμε από τα ζώα, ούτε θα είχαμε πετύχει τόσο μεγάλη πρόοδο στον πολιτισμό, στις επιστήμες και στην τεχνολογία. Αυτό είναι που μας δίνει τις μεγάλες δυνατότητες και την ευθύνη να το χρησιμοποιήσουμε για καλό σκοπό και για την βελτίωση των συνθηκών της ζωής μας.

Δες το θέμα συνολικά και σαν προτεραιότητα. Ξεκίνα με ένα στόχο, με μια τεχνική. Σταδιακά αύξησε το εύρος και το βάθος της προσπάθειας, δέξου διαφορετικές προκλήσεις και χρησιμοποίησε ποικιλία προσεγγίσεων και τεχνικών. Ο εκπαιδευμένος από τον αρχάριο απέχουν πολύ, το ίδιο και επαγγελματίας από τον ερασιτέχνη. Όσο πιο σοβαροί και εστιασμένοι είμαστε στην βελτίωσή μ=E1ς, τόσο μεγαλύτερα και περισσότερα θα είναι τα οφέλη.

Πάρε το βιβλίο, μια τράπουλα και ξεκίνα.

Αγόρασε το Σήμερα σε Ηλεκτρονική Μορφή!

Για να γίνει σήμερα δικό σου στείλε μας μήνυμα στο yiannis@successmentor.gr με θέμα Βιβλίο: Πώς να θυμάσαι απέξω όλα τα χαρτιά μιας τράπουλας! και θα σου στείλουμε τον τρόπο αγοράς!

 

Γιάννης Α. Αραχωβίτης
Ομάδες Ανάπτυξης

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ

Ο Γιάννης Αραχωβίτης είναι ιδρυτής του SuccessMentor & του StarDogs Positive Training. Πρωτοπόρος της Θετικής Εκπαίδευσης Ανθρώπων και Ζώων σε όλη τη νότια Ευρώπη, είχε την ευκαιρία για πάνω από 25 χρόνια, να εμβαθύνει στα μυστικά της συμπεριφοράς και στο πώς μπορούμε να πετύχουμε τις απαραίτητες αλλαγές προκειμένου να φτάσουμε άμεσα και αποτελεσματικά στους στόχους μας (προσωπικούς, επαγγελματικούς, κοινωνικούς). Σήμερα είναι από τους κορυφαίους στο χώρο του, με διεθνή αναγνώριση, εισηγητής και διοργανωτής διαφόρων σεμιναρίων και εργαστηρίων σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική. Τα βιβλία του σχετικά με τη συνεργασία ανθρώπου-ζώου είναι από τα ελάχιστα ελληνικά συγγράμματα που έχουν μεταφραστεί και σε άλλες χώρες.

Έχοντας τη μοναδική ευκαιρία να σπουδάσει τη συμπεριφορά ζώων (πιο απλή) και την συμπεριφορά ανθρώπων (πιο σύνθετη), ανέπτυξε την ικανότητα να ερμηνεύει, αναλύει, σχεδιάζει και να κατευθύνει, με μοναδική μαεστρία, τη διαδικασία ελέγχου και αλλαγής συμπεριφοράς. Ο τρόπος του να καθοδηγεί από τα απλά προς τα σύνθετα, κάνει την επίτευξη στόχων ένα ευχάριστο και ασφαλές ταξίδι που κρατάει τα κίνητρα ισχυρά και τον ενθουσιασμό διαρκή .

lifehub-apopseis-100Ο Γιάννης έχει παρουσιαστεί πολλές φορές στα ΜΜΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό. Επιπρόσθετα, έχει αρθρογραφήσει πολλές φορές σε διάφορα κορυφαία περιοδικά και εφημερίδες, καθώς και στο διαδίκτυο. Έχει γράψει 3 βιβλία , και 4 CD, DVD. Έχει λάβει μέρος στο «Ελλάδα έχεις ταλέντο», έχει υπάρξει σύμβουλος σε τηλεοπτικό ριάλιτυ στην Τουρκία καθώς και σε κινηματογραφικές και διαφημιστικές παραγωγές στην Ελλάδα. Είναι αντιπρόσωπος χώρας του PDTE.

Πρόσφατα, παρακολούθησε με επιτυχία το EXPERTS ACADEMY ( public speaking, marketing, creativity, self growth, motivation, launching and campaigning, building success , Coaching & Mentoring) στο San Francisco.

Το πάθος του είναι η συμπεριφορά και η βελτίωση των ανθρώπων. Το πώς μπορεί κάποιος να φτάσει από το A στο Β (τα βήματα) και πώς μπορεί κάποιος να αλλάξει τις περιοριστικές πεποιθήσεις και συμπεριφορές του, και να μεταμορφωθεί σε έναν θετικό, αποτελεσματικό και ικανό άνθρωπο (αλλαγή πιστεύω & συμπεριφορών). Έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 450 επαγγελματίες εκπαιδευτές συμπεριφοράς σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Σκοπός του είναι να εμπνεύσει, μέσω αμοιβαίας συνεργασίας, όσους θέλουν να πετύχουν υψηλότερα επίπεδα απόδοσης, αποτελεσματικότητας και ηθικής. Να τους βοηθήσει να βρουν την ψυχική, σωματική και νοητική δύναμη, καθώς και τις σύγχρονες τεχνικές, για να αναπτυχθούν με περισσότερη υγεία, αφθονία, επιτυχία, αυτονομία, και σοφία.

lifehub-apopseis-101Απευθύνεται σε κάθε Ελεύθερο Επαγγελματία /Επιχειρηματία (π.χ. συγγραφείς, εισηγητές, ομιλητές, καθοδηγητές, διοργανωτές σεμιναρίων, ψυχολόγο, καθηγητή, δάσκαλο ιδιαίτερων ή ομαδικών μαθημάτων κ.λ.π.), στον καθένα που έχει ένα μήνυμα (υπηρεσία ή προϊόν) που θέλει να το παρουσιάσει και να το προωθήσει στο ευρύτερο κοινό. Είσαι ειδικός (ειδήμων) σε κάτι και θέλεις να το μοιραστείς με το κόσμο; Έχεις ένα όνειρο ζωής, να ασχοληθείς κάτι που σου αρέσει και θέλεις να κάνεις καριέρα; Το SuccessMentor μπορεί να σε βοηθήσει να αποφασίσεις τη πορεία , τη στρατηγική, τους στόχους, το στήσιμο της όλης καμπάνιας προς την επίτευξη των στόχων σου.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.