ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ

ΙΔΙΟΠΑΘΗΣ ΣΚΟΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ

ΙΔΙΟΠΑΘΗΣ ΣΚΟΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ

 

 

Με τον όρο σκολίωση ορίζουμε μια παραμόρφωση του σκελετού ή οποία περιλαμβάνει πλάγια κάμψη του κορμού ή και στροφή. Η σπονδυλική στήλη συνηθέστερα παίρνει ένα σχήμα C ή S. Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από την ελληνική λέξη “σκόλιος” που σημαίνει στραβός, παραμορφωμένος.

 

Η σκολίωση είναι συνήθως ιδιοπαθούς αιτιολογίας (δηλαδή δεν γνωρίζουμε τον λόγο για τον οποίο εμφανίζεται). Πλήττει κυρίως τις γυναίκες και εμφανίζεται συνήθως κατά την εφηβική ηλικία.

 

Τα συμπτώματα της σκολίωσης είναι τα εξής :

 

Σε ορισμένους ασθενείς μια προοδευτική αύξηση της σκολίωσης μπορεί να πιέσει την καρδιά, να ελαττώσει την χωρητικότητα των πνευμόνων και να προκαλέσει δυσκολία στην εκτέλεση των καθημερινών κινήσεων. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό ένας ασθενής με σκολίωση να παρακολουθείται ακτινολογικά στα πρώτα στάδια της ασθένειας ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας καλπάζουσας σκολίωσης η οποία μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση.

 

Τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι :

 

  • Άνιση κατανομή της μυϊκής μάζας στη μία πλευρά της σπονδυλικής στήλης. (“φούσκωμα” στη μία πλευρά)

 

  • Οστική παραμόρφωση(“στράβωμα”) με εξόγκωμα των πλευρών ή της ωμοπλάτης η οποία προκαλείται από στροφή του θώρακα σε μια Θωρακική σκολίωση.

 

  • Άνισοι γοφοί, χέρια ή πόδια.

 

Σκολίωση και Χειροπρακτική Αντιμετώπιση

 

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει στη διεθνή βιβλιογραφία ένας σημαντικός αριθμός μελετών που είναι ενθαρρυντικές για την χρήση της Χειροπρακτικής στην αντιμετώπιση της ιδιοπαθούς σκολίωσηςΣτο τέλος του άρθρου παραθέτουμε κάποιες από αυτές.

 

Τα βασικότερα οφέλη της Χειροπρακτικής αντιμετώπισης είναι :

 

1)      Ελάττωση στις μοίρες (Cobbs angle) της Σκολίωσης.

2)     Βελτίωση του αισθητικού τομέα της Σκολίωσης (η πλάτη γίνεται πιο “ίσια” και μειώνονται τα εξογκώματα.)

3)      Μείωση του πόνου που πιθανώς να προκαλείτε από τις αλλαγές που προκαλεί η Σκολίωση σε κάποιο από τα σημεία της σπονδυλικής στήλης. (Πολλές φορές ένας ασθενής με Σκολίωση μπορεί να έχει πόνο στον Αυχένα ή τη Μέση. Δηλαδή μακριά από την περιοχή στην οποία βρίσκεται η Σκολίωση)

4)      Βελτίωση στην αναπνοή από την διόρθωση του θώρακα.

 

Ο βασικός σκοπός της Χειροπρακτικής αντιμετώπισης της Σκολίωσης είναι η διόρθωση των σπονδυλικών “μπλοκαρισμάτων” που υπάρχουν στην Σκολίωση. Αυτό ενεργοποιεί αντανακλαστικά τα οποία είναι δυνατόν να βελτιώσουν την εικόνα της Σκολίωσης. Ο Χειροπράκτης αφού λάβει ένα πλήρες ιστορικό της κατάστασης σας θα σας κάνει κάποια ειδικά νευρολογικά και ορθοπεδικά τεστ. Θα ψηλαφίσει την σπονδυλική στήλη για να ανιχνεύσει αυτά τα “μπλοκαρίσματα” που μπορεί να έχουν υποστεί οι σπόνδυλοι σας από την αλλαγή της σπονδυλικής στήλης λόγω της Σκολίωσης. Κατόπιν χρησιμοποιώντας ειδικές τεχνικές (πιέσεις, διατάσεις κ.α.) που ενδείκνυνται θα προσπαθήσει πρώτα να χαλαρώσει τους σφιγμένους μύες και κατόπιν θα σας κάνει ειδικές  Χειροπρακτικές ανατάξεις που αποσκοπούν στην εξομάλυνση της θέσης των σπονδύλων. Στο τέλος της θεραπείας σας ο Χειροπράκτης θα σας προτείνει ειδικές ασκήσεις και διατάσεις με τις οποίες ο ασθενής θα μπορέσει να αποκτήσετε πάλι την χαμένη ελαστικότητά σας καθώς και να δυναμώσει την σπονδυλική σας στήλη. Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της Σκολίωσης είναι οι εξειδικευμένες συμβουλές που μπορεί να σας δώσει ο Χειροπράκτης σας για το πώς να έχετε σωστότερη στάση και να μην καταπονείτε την σπονδυλική σας στήλη.

 

Για περαιτέρω πληροφορίες πάνω στα προβλήματα της Θωρακικής μοίρας της Σπονδυλικής στήλης και την Σκολίωση καθώς και για άλλα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης μπορείτε να επικοινωνείτε  μαζί μου στο bodah@hotmail.com, στο 211-4063771 ή στο 697-9320314

 

 

Κωνσταντίνος Κοντουβάλης BSc (Hons), D.C., PG Cert (Clin.Chiro)

Δρ. Χειροπρακτικής (UK)

Balance Taping Certified Junior Instructor

Πηγές και επιστημονικές μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της Χειροπρακτικής στις περιπτώσεις Σκολίωσης.

1) Outcomes For Adult Scoliosis Patients Receiving Chiropractic Rehabilitation: A 24-month Retrospective Analysis. Journal of Chiropractic Medicine 2011 (Sep); 10 (3): 179184.

 

2)  4 Year follow up of a patient undergoing Chiropractic Rehabilitation for Adolescent Idiopathic Scoliosis. Journal of Pediatric, Maternal & Family Health – Chiropractic 2011;   2:   54-58

 

3)  Scoliosis Treatment Using a Combination of Manipulative and Rehabilitative Therapy: A Retrospective Case Series.  BMC Musculoskeletal Disorders 2004 (Sep 14); 5: 32

 

4)    Manipulation for the control of Back Pain and Curve Progression in patients with skeletally mature Idiopathic Scoliosis: Two cases.  JMPT 1994 (May); 17(4):253257
 

5)   Scoliosis: Biomechanics and Rationale for Manipulative Treatment. JMPT 1989 (Feb);   12 (1):  38-45

 

 

Κ.Κοντουβάλης 

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΒΑΛΗΣ

Ο Κωνσταντίνος Κοντουβάλης είναι Δρ. Χειροπρακτικής (UK). Έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Glamorgan στην Ουαλία της Μεγ. Βρετανίας από όπου και αποφοίτησε το 2003.

Έχει εργαστεί σε κλινικές Χειροπρακτικής στην Ουαλία και τη Σκωτία. Από το 2005 ζει και εργάζεται στην Αθήνα και ειδικεύεται στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και των άκρων. Έχει συνεργαστεί με ποδοσφαιρικές ομάδες της Super League καθώς και σε ομάδες μικρότερων κατηγοριών. Έχει διατελέσει Χειροπράκτης σε ομάδες Rugby Union [Athens RFC, Πόλις Αιγάλεω RFC, West Side R.F.C.] και στα τέλη του 2012 και στην Εθνική ομάδα Rugby Union. Από το 2013 ξεκίνησε συνεργασία και με ομάδες της Ελληνικής Ομοσπονδίας Rugby League.

Από τον Σεπτέμβριο του 2013 είναι ιδιοκτήτης του κέντρου Χειροπρακτικής και Λογοθεραπείας “Άρθρωσις στον Άγιο Δημήτριο. Στο κέντρο Άρθρωσις διοργανώνει και διδάσκει σεμινάρια στο γνωστικό αντικείμενο της Μυοσκελετικής θεραπείας και της Φυσικοθεραπείας (Ελαστική Περίδεση, Αθλητική Περίδεση, Bodywork κ.α.) και σε συνεργασία με τη σύζυγό του Σταυρούλα Μπέλλα (MSc Λογοθεραπεύτρια) σεμινάρια Λογοθεραπείας (Εποπτικά Σεμινάρια Διαταραχών κ.α.)

Είναι από το 2010 αποκλειστικός εκπαιδευτής στην Ελλάδα της τεχνικής ελαστικής περίδεσης με κινήσιο-ταινία ΜΗ-Alive Taping και συνεργάτης της MH-Alive Taping Europe. Έχει διοργανώσει και διδάξει σεμινάρια περίδεσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ειδικεύεται σε θέματα εργονομίας και σωστής πρακτικής στην εργασία και τις ενασχολήσεις του ελεύθερου χρόνου.

Είναι διαχειριστής του ιστολογίου www.xeiropraktiki.blogspot.gr στο οποίο αρθρογραφεί πάνω στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και συνεργάζεται με αρκετά ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα που ασχολούνται με την υγεία.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.