ΒΟΤΑΝΑ ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Κέδρος, ο συλλέκτης της κοσμικής ενέργειας

Ο Θεός δημιούργησε τον κέδρο σαν ένα συλλέκτη κοσμικής ενέργειας. Ένας άνθρωπος, όταν νιώθει αγάπη, παράγει ακτινοβολία. Μέσα σε ένα κλάσμα δευτερολέπτου, αυτή η ακτινοβολία επιστρέφει στη γη, μετά πού αντανακλάται από τους πλανήτες, και δίνει ζωή σ΄ όλους του ζωντανούς οργανισμούς.

Ο ήλιος, ένα από τα ουράνια σώματα, αντανακλά ένα ελλιπές φάσμα αυτής της ακτινοβολίας. Μόνο ακτινοβολία φωτός από ένα άνθρωπο πηγαίνει στο σύμπαν και επιστρέφει στη γη πάλι μόνο σαν αγαθοεργία θετικότητα καθαρή ενέργεια. Η διάρκεια ζωής του κέδρου είναι 550 χρόνια. Όταν τέτοιοι κέδροι γίνουν 500 χρονών αρχίζουν να κουδουνίζουν, προσπαθούν δηλαδή να επικοινωνήσουν. Στέλνουν ένα μήνυμα καλωσορίσματος, προσκαλώντας τους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν την ενέργειά τους πάνω στη γη για αγαθούς σκοπούς.

Ένας τέτοιος κέδρος κάνει έκκληση μέσω της δόνησής του και κουδουνίζει για τρία χρόνια. Αν δεν έρθει σε επαφή με τους ανθρώπους μετά από αυτά τα τρία χρόνια, στερείται την δυνατότητα να επιστρέψει στον άνθρωπο άμεσα την ενέργειά, που μάζεψε μέσο του σύμπαντος. Μέρα και νύκτα παίρνει και στοιβάζει όλα τα φάσματα της ενέργειας φωτός διά μέσου των εκατομμυρίων φύλλων του που είναι σαν βελόνες.

Στη διάρκεια της ζωής του κέδρου όλα τα ουράνια σώματα περνούν πάνω από αυτόν αντανακλώντας φωτεινή ενέργεια. Ακόμη και ένα πολύ μικρό κομμάτι κέδρου περιέχει περισσότερη ευεργετική ενέργεια από όλες τις μονάδες παραγωγής ενέργειας που έχουν γίνει από άνθρωπο. Ο κέδρος παίρνει αυτό που αντανακλάται από την ανθρώπινη ενέργεια μέσω του σύμπαντος. Διατηρεί την ενέργεια και την επιστρέφει όταν υπάρχει έλλειψή της στο διάστημα άρα και στον άνθρωπο και σε όλα όσα ζουν και μεγαλώνουν πάνω στη γη.

Η επιστημονική του ονομασία είναι Άρκευθος η κοινή (Juniperus communis). Όμως υπάρχουν και άλλα είδη, όπως το δενδρόκεδρο (Juniperus drupacea), το αγριόκεδρο (Juniperusoxycedrus – oxycedrus), το θαλασσόκεδρο (Juniperus oxycedrus – macrocarpa. Οι καρποί του είναι μικροί σφαιρικοί με χρώμα που ξεκινάει από πράσινο και σιγά – σιγά μετατρέπεται σε γαλαζωπό, μοβ και τελικά σε ορισμένες ποικιλίες γίνεται κόκκινο ή καφέ. Περιέχουν ρητίνη γι’ αυτό και έχουν μια ξεχωριστή μυρουδιά.

Ο κέδρος είναι γνωστός από την αρχαιότητα. Μάλιστα οι πρόγονοί μας το θεωρούσαν φυτό της μακροζωίας. Σήμερα φυτεύεται στα πάρκα και τους κήπους σαν διακοσμητικό φυτό σε διάφορες ποικιλίες. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας στολίζονται και γίνονται όμορφα χριστουγεννιάτικα δένδρα. Επίσης οι καρποί του χρησιμοποιούνται μετά από απόσταξη για την παρασκευή ποτών και στη μαγειρική, σαν αρωματικά για την παρασκευή σάλτσας κ.λ.π.

Σαν θεραπευτικό βότανο ο κέδρος έχει πολλές εφαρμογές. Οι καρποί του έχουν διουρητικές ιδιότητες. Επίσης χρησιμοποιούνται με τη μορφή τσαγιού ή εκχύματος, μουλιασμένα σε νερό, για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας, σαν διεγερτικά, σαν χωνευτικά, σαν απολυμαντικά, για τη θεραπεία της ψώρας και άλλες δερματοπάθειες κ.λ.π. Το ξύλο του κέδρου χρησιμοποιείται σαν διεγερτικό και σαν απολυμαντικό. Τα φύλλα του επίσης είναι διεγερτικά και θεραπεύουν δερματικά νοσήματα. Ακόμη όταν καίγονται αναδύουν ευχάριστα αρώματα, τα οποία μπορούν να ανακουφίσουν από τον πονοκέφαλο.

Ασφαλώς και στην περίπτωση του κέδρου χρειάζεται προσοχή, διότι υπάρχουν ορισμένα είδη, που είναι δηλητηριώδη (π,χ, Άρκευθος της σαβίνας), τα οποία όμως δεν φυτρώνουν στη χώρα μας. Τελικά ακόμη και αυτοί οι αγκαθωτοί θάμνοι, που περπατώντας στο βουνό, τους προσπερνούμε χωρίς να τους δώσουμε καμία σημασία, είναι τόσο χρήσιμοι και πολλές φορές θαυματουργοί.

Το αιθέριο έλαιο του κέδρου θεωρείται βάλσαμο γιατί εκτός από την ιδιότητά του να διεγείρει το πνεύμα, βοηθάει το αναπνευστικό σύστημα να καθαρίσει, δρα ενάντια της λιπαρότητας του δέρματος και της πιτυρίδας. Είναι αντισηπτικό, στυπτικό, αποχρεμπτικό και ηρεμιστικό. Δεν είναι τυχαίο που χρησιμοποιείται ευρέως σε καλλυντικά προσώπου και σε σαμπουάν.

ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ, ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΔΕΝ ΥΠΟΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ

Επιμέλεια

 

Χρίστος Καψάλης
Συλλέκτης Βοτάνων-Ερευνητής

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 άρχισε να ασχολείται με την συλλογή βοτάνων από πολλές περιοχές της Ελλάδος. Με πολύ κόπο και ατέλειωτες ώρες μελέτησε την βοτανική των αρχαίων Ελλήνων, μελετώντας τον Διοσκουρίδη, την φυσική ιστορία του Πλίνιου, τον Παράκελσο, κείμενα του Γαληνού, Ελληνικά και ξένα βιβλία φυτολογίας, βοτανολογίας, βοτανοθεραπείας.

Παρακολούθησε σεμινάρια στο School of Natural Health Sciences, Γεμμοθεραπεία και συνδυασμούς γεμμοθεραπευτικών σκευασμάτων και βαμμάτων.

Η προσωπική του συλλογή περιλαμβάνει εκατοντάδες βότανα και βάμματα της Ελληνικής φύσης, η οποία θα παρουσιαστεί πλήρης, πολύ σύντομα από το lifehub.gr, καθώς και στο υπό έκδοση βιβλίο ‘’Η θεραπευτική δύναμη των βοτάνων, δένδρων και φυτών“.

xristkaps@gmail.com Τηλ.επικοινωνίας 6970502611

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.