ΦΥΣΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Καλοκαιρινά-Κοκτέιλ-Χυμοί-αφεψήματα

Τσάι με μέντα

Υλικά (για 6 άτομα)

1 μεγάλο μπουκέτο δυόσμο
1 ½ κ.γλ. πράσινο κινέζικο τσάι (καλύτερη η ποικιλία gunpowder)
6 κ.γλ. ζάχαρη

Παρασκευή

Βράζουμε το νερό και ρίχνουμε λίγο στην τσαγιέρα για να την ζεστάνουμε. Ξεπλένουμε το δυόσμο και κόβουμε τα φύλλα. Αδειάζουμε την τσαγιέρα, βάζουμε μέσα το τσάι, ρίχνουμε πάνω του λίγο βραστό νερό και το χύνουμε κρατώντας μέσα τα φύλλα. (Έτσι φεύγει λίγη από την πικράδα του τσαγιού). Βράζουμε νερό ξανά. Τρίβουμε ελαφρώς το δυόσμο, στρίβοντας τον μέσα στις παλάμες μας (βγάζει περισσότερο άρωμα).

Βάζουμε στην τσαγιέρα τη ζάχαρη και το δυόσμο και ρίχνουμε πάνω τους βραστό νερό. Αν τα φύλλα του δυόσμου δεν καλυφθούν, τα σπρώχνουμε μέσα στο νερό (αν μείνουν έξω μαυρίζουν και δίνουν άσχημη γεύση στο τσάι. Το αφήνουμε για 3 λεπτά. Σερβίρουμε 1 ποτήρι και ξαναχύνουμε το τσάι στην τσαγιέρα (τα αρώματα μπλέκουν καλύτερα). Κατόπιν σερβίρουμε το τσάι στα ποτήρια.

Χυμός Ντομάτα + σπαράγγια, πράσινη πιπεριά

Υλικά

1 πράσινη πιπεριά, χωρίς σπόρους και κοτσάνι
1 μεγάλη, ώριμη πιπεριά ή ένα φλιτζάνι (165 γρ.) ντοματίνια
5 κορφές σπαραγγιών

Προτεινόμενα μυρωδικά: Πιπέρι, ταμπάσκο, μάραθο.

Παρασκευή

Ψιλοκόβουμε στο μπλέντερ τη μισή πιπεριά. Συνεχίζουμε με τις ντομάτες και κατόπιν με τα σπαράγγια. Τελειώνουμε με το άλλο μισό της πιπεριάς.

Χυμός Σέλερι + γλιστρίδα, ραπανάκι, λεμόνι

Υλικά

1/2 μπουκέτο σέλερι
3 ραπανάκια
1/4 φλιτζ. φύλλα γλιστρίδας
χυμός από μισό λεμόνι
Προτεινόμενα αρτύματα: Γιαπωνέζικο ουασάμπι

Παρασκευή

Κάνουμε χυμό το μισό σέλερι. Προσθέτουμε χυμό από τη γλιστρίδα και τα ραπανάκια. Συμπληρώνουμε το υπόλοιπο σέλερι και ανακατεύουμε το χυμό του λεμονιού

Χυμός Σέλερι + μάραθο, αγγούρι

Υλικά

1/2 μπουκέτο σέλερι
1/4 μπουκέτο μάραθο
1 αγγούρι κομμένο κατά μήκος, στα τέσσερα

Παρασκευή

Αποχυμώνουμε το μισό σέλερι. Προσθέτουμε το χυμό του μάραθου και του αγγουριού. Συμπληρώνουμε με το υπόλοιπο σέλερι. Λίγος χυμός λεμονιού προσθέτει τσαχπινιά.

Επιμέλεια

 

Χρίστος Καψάλης
Συλλέκτης Βοτάνων-Ερευνητής

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 άρχισε να ασχολείται με την συλλογή βοτάνων από πολλές περιοχές της Ελλάδος. Με πολύ κόπο και ατέλειωτες ώρες μελέτησε την βοτανική των αρχαίων Ελλήνων, μελετώντας τον Διοσκουρίδη, την φυσική ιστορία του Πλίνιου, τον Παράκελσο, κείμενα του Γαληνού, Ελληνικά και ξένα βιβλία φυτολογίας, βοτανολογίας, βοτανοθεραπείας.

Παρακολούθησε σεμινάρια στο School of Natural Health Sciences, Γεμμοθεραπεία και συνδυασμούς γεμμοθεραπευτικών σκευασμάτων και βαμμάτων.

Η προσωπική του συλλογή περιλαμβάνει εκατοντάδες βότανα και βάμματα της Ελληνικής φύσης, η οποία θα παρουσιαστεί πλήρης, πολύ σύντομα από το lifehub.gr, καθώς και στο υπό έκδοση βιβλίο ‘’Η θεραπευτική δύναμη των βοτάνων, δένδρων και φυτών“.

xristkaps@gmail.com Τηλ.επικοινωνίας 6970502611

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.