ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΦΙΛΟΥΣ

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΚΥΛΩΝ

 

Γενικές Συμβουλές

Ποτέ μην αφήνετε το σκυλί σας χωρίς παρακολούθηση στον ήλιο, όπως στην αυλή, δεμένο στην ταράτσα, στο μπαλκόνι. Ποτέ μην αφήνετε το σκυλί στο παρκαρισμένο αυτοκίνητό σας. Τα σκυλιά που αφήνονται μέσα στο αυτοκίνητο το καλοκαίρι μπορεί να πάθουν βλάβες στον εγκέφαλο και να πεθάνουν από την υπερβολική ζέστη. Ακόμη και αν τα παράθυρα είναι αφημένα λίγο ανοικτά η θερμοκρασία στο αμάξι ξεπερνάει εύκολα τους 40 βαθμούς μέσα σε λίγα λεπτά. Τα σκυλιά μπορούν να δροσιστούν μόνο μέσω της αναπνοής με το να εκπνέουν το ζεστό αέρα και να εισπνέουν δροσερό (κάτι που δεν υπάρχει μέσα στο υπερθερμασμένο αυτοκίνητο). Ένα σκυλί ποτέ δεν θα πρέπει να ταξιδεύει με το κεφάλι του να είναι έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου. Διάφορα αιωρούμενα σωματίδια (σκόνες κ.λ.π.) μπορεί να προξενήσουν σοβαρά προβλήματα στα μάτια και στην μύτη του σκύλου, συν το ότι μπορεί να τραυματιστεί από κάποιο άλλο όχημα ή να πηδήξει έξω από το παράθυρο ενώ οδηγούμε.

 • Τα σκυλιά παθαίνουν εγκαύματα από τον ήλιο. Τα κοντότριχα σκυλιά με τις ανοιχτόχρωμες μύτες και τρίχωμα στα αυτιά είναι περισσότερο επιρρεπή στα εγκαύματα και στον καρκίνο του δέρματος. Περιορίστε την έκθεση στον ήλιο (ιδιαίτερα στις ζεστές ώρες) και χρησιμοποιήστε κάποια αντηλιακή κρέμα μισή ώρα πριν βγείτε στον ήλιο (συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας).
 • Προσέξτε τα έντομα , τα φίδια , τους βάτραχους κ.λ.π. Τα σκυλιά συχνά από περιέργεια πλησιάζουν , μερικές φορές τρώνε, διάφορα έντομα και ζωάκια. Το αποτέλεσμα είναι να δαγκωθούν ή να δηλητηριαστούν. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας τι πρέπει να κάνετε προληπτικά και ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα. Μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να συμβεί, συνήθως πρήξιμο γύρω από την μουσούδα και τα μάτια.
 • Μην παίρνετε το σκυλί σας σε διάφορες καλοκαιρινές εκδηλώσεις όπως συναυλίες. Ο υπερβολικός θόρυβος, το πλήθος, η πολλή κίνηση κ.λ.π., μαζί με την ζέστη, στρεσάρουν το σκυλί σας. Συχνά τα σκυλιά αναπτύσσουν φοβίες και αρνητικούς συσχετισμούς. Είναι καλύτερα να αφήσετε το σκυλί σας να είναι ήρεμο στο σπίτι.
 • Τα σκυλιά δεν θα πρέπει να τρέχουν ή να παίζουν έντονα κατά το καλοκαίρι. Περπατήστε χαλαρά με το σκυλί σας ενωρίς το πρωί ή το απόγευμα και αποφύγετε να το ενθαρρύνετε να κυνηγάει την μπάλα, το φρίσμπυ, τα κύματα της θάλασσας. Ιδιαίτερα ευαίσθητα είναι τα ηλικιωμένα σκυλιά, τα κουτάβια, τα σκυλιά με πολύ τρίχωμα (Μπομπτειλ) και τα σκυλιά με κοντό ρύγχος (π.χ.Μπόξερ).
 • Η άσφαλτος (ιδιαίτερα), το τσιμέντο, τα χαλίκια, και η άμμος απορροφούν την ζέστη πολλή γρήγορα. Ελέγξτε, ακουμπώντας την επιφάνεια με το χέρι σας, πριν βαδίσετε το σκυλί σας πάνω της. Οι πατούσες των σκύλων καίγονται εύκολα, ιδιαίτερα αυτών που ζουν μέσα στα σαλόνια.
 • Χρησιμοποιείστε αντιπαρασιτική προστασία ενάντια σε έντομα και τσιμπούρια. Ακολουθήστε τις συμβουλές του κτηνίατρου σας. Μερικά μη ελεγμένα παρασκευάσματα μπορεί να είναι τοξικά.

Προστασία στο (και από το) Νερό

 • Μην αφήνετε το σκυλί σας να κολυμπάει ή να παίζει σε νερό που δεν θα αφήνατε το παιδί σας. Τα σκυλιά αποκτούν βακτήρια και μολύνσεις του δέρματος και του αναπνευστικού τους συστήματος με το να έρχονται σε επαφή ή να πίνουν μολυσμένο νερό. Νερό που είναι στάσιμο, ρηχό και ζεστό από τον ήλιο είναι επικίνδυνο. Οι μικρές λίμνες μπορεί να έχουν μολυνθεί από απόβλητα και να έχουν και διάφορα αιχμηρά αντικείμενα (σπασμένα γυαλιά).
 • Το νερό της θάλασσας είναι αλμυρό. Αν το σκυλί πιει μικρές ποσότητες δεν πειράζει. Αλλά αν πιει πολύ θα αρρωστήσει. Τα σκυλιά θα πρέπει να τα ξεβγάζουμε πολύ καλά με καθαρό νερό μετά από το κολύμπι στην θάλασσα ή στην πισίνα. Ποτέ μην αφήνετε το σκυλί σας χωρίς επίβλεψη μέσα ή κοντά σε βαθύ νερό. Ιδιαίτερα οι πισίνες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τα σκυλιά. Μπαίνουν εύκολα αλλά δυσκολεύονται να βγουν. Το κολύμπι και το τρέξιμο στην άμμο είναι εξαιρετικά κουραστική άσκηση για το σκυλί.
 • Αν παίρνετε το σκυλί σας βαρκάδα, φροντίστε να φοράει σωσίβιο.
 • Χήνες που έχουν την φωλιά τους κοντά σε νερό, είναι συχνά πολύ επιθετικές προς τα σκυλιά.
 • ΠΑΝΤΟΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΕ ΔΡΟΣΕΡΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΙΣΚΙΟ ΣΤΟ ΣΚΥΛΙ ΣΑΣ

Οδηγίες Κολύμβησης

 • Δεν είναι όλα τα σκυλιά στιγμιαίοι κολυμβητές από τη φύση τους. Πρέπει να τα ενθαρρύνουμε και να τους το μάθουμε.
 • Ποτέ μην πετάς το σκυλί σου στο νερό. Ενθάρρυνέ το με ένα παιχνίδι να μπει πρώτα σε ρηχό νερό. Δώσε του χρόνο να εξοικειωθεί και να κάνει την πρόοδο από μόνο του -όταν νοιώθει σίγουρο και άνετο. Ίσως να ακολουθήσει ένα άλλο σκυλί στο νερό.
 • Τα σκυλιά χρησιμοποιούν διαφορετικούς μύες όταν κολυμπούν και πολύ εύκολα κουράζονται. Ιδιαίτερα αυτά που έχουν τρίχωμα και το βάρος τους αυξάνεται όταν βρέχονται.
 • Μην υπερβάλλετε στο χρόνο που τον αφήνετε να κολυμπά. Λίγα λεπτά αρκούν. Προσέξτε και τα ισχυρά ρεύματα που μπορούν να παρασύρουν το σκυλί σας.
 • Μετά το κολύμπι στεγνώστε του το εσωτερικό των αυτιών με μια πετσέτα έτσι ώστε να μην επιτρέψετε να αναπτυχθούν βακτήρια στη υγρασία.
 • ΠΑΝΤΟΤΕ να είστε σε θέση να σώσε τε το σκυλί σας από το νερό αν χρειαστεί.

Συχνά οι διακοπές των ανθρώπων μπορεί να αποδειχθούν κουραστικές, γεμάτες στρες και επικίνδυνες για τα σκυλιά. Αν η επιλογή του χώρου δεν είναι σωστή το σκυλί αναγκάζεται να ξεσπιτωθεί, να κινείται σε πολυσύχναστους χώρους με θόρυβο και ένταση μέσα στο λιοπύρι του καλοκαιριού. Μπορεί οι προθέσεις μας να είναι καλές, όμως η αλήθεια είναι ότι κάθε χρόνο πολλά σκυλιά τραυματίζονται ή και χάνουν την ζωή τους στις διακοπές των ανθρώπων. Οι πλαζ της Μυκόνου και τις Σαντορίνης δεν είναι για τετράποδους.

Το καράβι δεν είναι οικείο στο ζώο. Τα μεγάλα ταξίδια στη ζέστη το κουράζουν. Τα έντομα και τα φίδια παραμονεύουν. Το ακατάστατο πρόγραμμά μας συνήθως τα μπερδεύει και τα στρεσάρει.

Αν λοιπόν οι συνθήκες και οι επιλογές σας για τον χώρο και τρόπο που θα περάσετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές δεν είναι βολικές για το σκυλί, καλό είναι να μην το βάλετε στην ταλαιπωρία. Ξέρω ότι για πολλούς είναι ιδανικό να έχουν μαζί τους το σκυλί τους. Αλλά εδώ συζητάμε τι είναι καλό για το σκυλί.

Αν κάποιος από την οικογένεια μείνει πίσω , μπορεί να κρατήσει το σκυλί.

Υπάρχουν επίσης και τα ξενοδοχεία σκύλων. Επιλέξτε με προσοχή με ποιο θα συνεργαστείτε. Επισκεφτείτε το χώρο, μιλήστε με το προσωπικό, ελέγξτε τις παροχές. Μην το αφήσετε μια μέρα πριν φύγετε για διακοπές. Από πολύ νωρίτερα πάρτε το σκυλί σας εκεί για να γνωρίσει το χώρο και κυρίως τους ανθρώπους. Αφήσετε για λίγες ώρες, για μια μέρα, δοκιμαστικά για να δείτε πως αντιδράει. Σιγουρευτείτε ότι υπάρχει εκπαιδευτής ανάμεσα στο προσωπικό του ξενοδοχείο. Είναι σημαντικό το να μπορούν να παρατηρήσουν σημάδια στρες κ.λ.π. στο σκυλί. Να το βοηθήσουν αν χρειαστεί. Να μπορούν να το χειριστούν με υπεύθυνο, σωστό και φιλικό τρόπο.

Κάνετε κράτηση θέσης εγκαίρως. Συνήθως ένα με δυο μήνες πριν για τον Ιούλιο & Αύγουστο.

 

Γιάννης Αραχωβίτης

Επαγγελματίας Εκπαιδευτής Σκύλων

Μέλος του APDT#66102 (USA) & PDTE

Τηλ. 210-60 29 053 – Κιν. 6945 954 564

www.stardogs.gr info@stardogs.gr

“Your Dog Deserves an Education”

Γράψου Δωρεάν στο Newsletter του StarDogs (www.stardogs.gr)

****Σειρά Σεμιναρίων για Εκπαιδευτές Σκύλων*****

Αθήνα- Θεσ/νίκη- Κωνσταντινούπολη – Άγκυρα

StarDogs Positive Training

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ

Ο Γιάννης Αραχωβίτης είναι ιδρυτής του SuccessMentor & του StarDogs Positive Training. Πρωτοπόρος της Θετικής Εκπαίδευσης Ανθρώπων και Ζώων σε όλη τη νότια Ευρώπη, είχε την ευκαιρία για πάνω από 25 χρόνια, να εμβαθύνει στα μυστικά της συμπεριφοράς και στο πώς μπορούμε να πετύχουμε τις απαραίτητες αλλαγές προκειμένου να φτάσουμε άμεσα και αποτελεσματικά στους στόχους μας (προσωπικούς, επαγγελματικούς, κοινωνικούς). Σήμερα είναι από τους κορυφαίους στο χώρο του, με διεθνή αναγνώριση, εισηγητής και διοργανωτής διαφόρων σεμιναρίων και εργαστηρίων σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική. Τα βιβλία του σχετικά με τη συνεργασία ανθρώπου-ζώου είναι από τα ελάχιστα ελληνικά συγγράμματα που έχουν μεταφραστεί και σε άλλες χώρες.

Έχοντας τη μοναδική ευκαιρία να σπουδάσει τη συμπεριφορά ζώων (πιο απλή) και την συμπεριφορά ανθρώπων (πιο σύνθετη), ανέπτυξε την ικανότητα να ερμηνεύει, αναλύει, σχεδιάζει και να κατευθύνει, με μοναδική μαεστρία, τη διαδικασία ελέγχου και αλλαγής συμπεριφοράς. Ο τρόπος του να καθοδηγεί από τα απλά προς τα σύνθετα, κάνει την επίτευξη στόχων ένα ευχάριστο και ασφαλές ταξίδι που κρατάει τα κίνητρα ισχυρά και τον ενθουσιασμό διαρκή .

lifehub-apopseis-100Ο Γιάννης έχει παρουσιαστεί πολλές φορές στα ΜΜΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό. Επιπρόσθετα, έχει αρθρογραφήσει πολλές φορές σε διάφορα κορυφαία περιοδικά και εφημερίδες, καθώς και στο διαδίκτυο. Έχει γράψει 3 βιβλία , και 4 CD, DVD. Έχει λάβει μέρος στο «Ελλάδα έχεις ταλέντο», έχει υπάρξει σύμβουλος σε τηλεοπτικό ριάλιτυ στην Τουρκία καθώς και σε κινηματογραφικές και διαφημιστικές παραγωγές στην Ελλάδα. Είναι αντιπρόσωπος χώρας του PDTE.

Πρόσφατα, παρακολούθησε με επιτυχία το EXPERTS ACADEMY ( public speaking, marketing, creativity, self growth, motivation, launching and campaigning, building success , Coaching & Mentoring) στο San Francisco.

Το πάθος του είναι η συμπεριφορά και η βελτίωση των ανθρώπων. Το πώς μπορεί κάποιος να φτάσει από το A στο Β (τα βήματα) και πώς μπορεί κάποιος να αλλάξει τις περιοριστικές πεποιθήσεις και συμπεριφορές του, και να μεταμορφωθεί σε έναν θετικό, αποτελεσματικό και ικανό άνθρωπο (αλλαγή πιστεύω & συμπεριφορών). Έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 450 επαγγελματίες εκπαιδευτές συμπεριφοράς σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Σκοπός του είναι να εμπνεύσει, μέσω αμοιβαίας συνεργασίας, όσους θέλουν να πετύχουν υψηλότερα επίπεδα απόδοσης, αποτελεσματικότητας και ηθικής. Να τους βοηθήσει να βρουν την ψυχική, σωματική και νοητική δύναμη, καθώς και τις σύγχρονες τεχνικές, για να αναπτυχθούν με περισσότερη υγεία, αφθονία, επιτυχία, αυτονομία, και σοφία.

lifehub-apopseis-101Απευθύνεται σε κάθε Ελεύθερο Επαγγελματία /Επιχειρηματία (π.χ. συγγραφείς, εισηγητές, ομιλητές, καθοδηγητές, διοργανωτές σεμιναρίων, ψυχολόγο, καθηγητή, δάσκαλο ιδιαίτερων ή ομαδικών μαθημάτων κ.λ.π.), στον καθένα που έχει ένα μήνυμα (υπηρεσία ή προϊόν) που θέλει να το παρουσιάσει και να το προωθήσει στο ευρύτερο κοινό. Είσαι ειδικός (ειδήμων) σε κάτι και θέλεις να το μοιραστείς με το κόσμο; Έχεις ένα όνειρο ζωής, να ασχοληθείς κάτι που σου αρέσει και θέλεις να κάνεις καριέρα; Το SuccessMentor μπορεί να σε βοηθήσει να αποφασίσεις τη πορεία , τη στρατηγική, τους στόχους, το στήσιμο της όλης καμπάνιας προς την επίτευξη των στόχων σου.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.