ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ

ΚΑΠΡΟΣ, Ο ΦΟΝΕΑΣ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ

 

ΚΑΠΡΟΣ, Ο ΦΟΝΕΑΣ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ

 

Διφορούμενος σε έννοια, σαν ηλιακός και σεληνιακός, σαν ηλιακός ο κάπρος είναι η αρσενική αρχή, αλλά όταν είναι λευκός αποβαίνει σεληνιακός και είναι επίσης θηλυκή καθώς και υδάτινη αρχή και κάτοικος των ελών. Είναι επίσης τόλμη, πάθος και λαιμαργία.

Αιγυπτιακή Παράδοση

Το κακό, ένα γνώρισμα του Σεθ στην τυφωνική όψη του, όταν κατάπιε το Μάτι του θεού της Ημέρας.

Διδασκαλίες των Δρυίδων

Οι Δρυίδες αποκαλούνται Κάπροι, πιθανόν σαν ερημίτες, αποτραβηγμένοι στα δάση.

Εβραϊκή Παράδοση

Ο εχθρός του Ισραήλ, καταστροφέας της αμπέλου.

Ελληνορωμαϊκός Πολιτισμός

Αφιερωμένος στον Άρη, καταστροφή και διαμάχη. Συμβολίζει επίσης το Χειμώνα, αφού σκότωσε τον Άδωνη και τον Άττη που αντιπροσωπεύουν τη δύναμη του ήλιου. Ο κάπρος που σκότωσε τον Άδωνη, θυσιάστηκε στην Αφροδίτη. Ο σφαγιασμός του Καλυδώνιου Κάπρου ήταν η θυσία του Χειμώνα κατά την έναρξη της ηλιακής ισχύος στην Άνοιξη. Ο κάπρος είναι ένα γνώρισμα της Δήμητρας και της Αταλάντης. Ο Ηρακλής αιχμαλώτισε τον άγριο ερυμάνθιο κάπρο.

Εμβλήματα και Οικόσημα

Ένα από τα τέσσερα εραλδικά ζώα του κυνηγιού.

Ιαπωνική Παράδοση

Ο λευκός κάπρος είναι η σελήνη, θάρρος, κατάκτηση και όλες οι πολεμικές ιδιότητες.

Ινδουισμός και Βουδισμός

Ο Βάραχα, η Τρίτη ενσάρκωση του Βίσνου ή Πρατζαπάτι, που με τη μορφή κάπρου έσωσε τη γη από τα ύδατα του χάους και ήταν ο πρώτος καλλιεργητής της γης. Ο κάπρος αντιπροσωπεύει επίσης τη Νατζραβαράχι, θεά της αυγής και Βασίλισσα του Ουρανού, σαν αγριογούρουνα, πηγή ζωής και ζωτικότητας.

Πολιτισμός των Περσών

Ο “φωτεινός κάπρος” συνδέεται με τη Ζενταβέστα.

Κελτικές Παραδόσεις

Ένα ιερό ζώο, το υπερφυσικό, προφητεία, μαγεία, εχθροπραξίες, προστασία των πολεμιστών, φιλοξενία. Συνδέεται με θεούς και μαγικές δυνάμεις και με το δέντρο, τον τροχό, τα κοράκια και το ανθρώπινο κεφάλι. Κάπρος θυσιαζόταν στον Ντέργκα. Το πυρ της θυσίας ήταν ο κάπρος των Δασών. Το κεφάλι του κάπρου συμβολίζει την υγεία και διασφαλίζει από τον κίνδυνο, την ισχύ της ζωτικής δύναμης, τη ζωτικότητα που περιέχεται στο κεφάλι, άρα αφθονία και καλοτυχία για το νέο έτος. Ο κάπρος και η αρκούδα μαζί αντιπροσωπεύουν την πνευματική αυθεντία και εγκόσμια εξουσία.

Κινέζικος Πολιτισμός

Ο πλούτος των δασών, ένας λευκός κάπρος είναι σεληνιακός.

Μυκηναϊκός Πολιτισμός

Οι πολεμιστές φορούσαν περικεφαλαία με χαυλιόδοντα κάπρου.

Μυθολογία της Σιβηρίας

Θάρρος, σταθερότητα, κατάκτηση, όλες οι πολεμικές ιδιότητες.

Σκανδιναβική και Τευτονική Μυθολογία

Γονιμότητα, η σοδειά, ένα ζώο της καταιγίδας, ταφικό έμβλημα, θυσιαζόταν στον Φρέυ στη γιορτή του Δωδεκάμερου των Χριστουγέννων, αφιερωμένο στον Βόντεν/Οντίν, στον Φρέυ και στη Φρέγια, που είναι καβάλα σε κάπρους. Οι χρυσές γουρουνότριχες του κάπρου της Φρέγια, του Γκαλλιμπέρστιν, είναι οι ακτίνες του ηλίου.

Σουμέριοι – Σημίτες

Ο φτερωτός κάπρος σκότωσε τον Θαμμούζ, ο κάπρος μπορεί να είναι αγγελιοφόρος των θεών.

Χριστιανισμός

Αγριότητα, μανιασμένη οργή, κακό, οι αμαρτίες της σάρκας, σκληροί πρίγκιπες και κυβερνήτες.

 

LifeHub

photo aristotechnos.wordpress.com

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.