ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

 

Λαμβάνω μηνύματα σχετικά με την καταλληλότητα των συμπληρωμάτων διατροφής, το αν χρειάζονται, το αν πρέπει να τα παίρνουμε εφόρου ζωής κλπ. Εκπλήσσομαι που καθηγητές πανεπιστημίου στον κλάδο της διατροφής λένε τη γνωστή “καραμέλα” περί “ισορροπημένης διατροφής” και “παν μέτρον άριστον”. Παράλληλα χαρακτηρίζουν τα συμπληρώματα ως “άχρηστα” ή και “επικίνδυνα”. Η πιο σωστή προσέγγιση είναι “το κατάλληλο σκεύασμα, για το σωστό λόγο από τον καταρτισμένο επαγγελματία”.

Σήμερα θα αναφερθώ στο κομμάτι της ποιότητας. Τα συμπληρώματα διατροφής έχουν βασικά 2 κομμάτια:

  1. Το δραστικό συστατικό (βιταμίνες, αμινοξέα, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, λιπαρά οξέα)
  2. Έκδοχα δηλαδή τα αδρανή υλικά από τα οποία κατασκευάζονται οι κάψουλες, οι ταμπλέτες, οι χρωστικές, οι γεύσεις κλπ.

Προσωπικά είμαι επιφυλακτικός σε μεμονωμένες βιταμίνες ή μέταλλα εκτός αν υπάρχει αποδεδειγμένη έλλειψη οπότε για περιορισμένο χρονικό διάστημα γίνεται “υπερδοσολόγηση” ώστε να επέλθει η ισορροπία.

Το μεγάλο πρόβλημα των συμπληρωμάτων διατροφής είναι η φυσική ή συνθετική προέλευση. Πχ η τοκοφερόλη (Vit Ε) δεν είναι ίδια αν την πάρεις από μια φυσική πηγή της (πχ σησαμέλαιο) ή αν την συνθέσεις από μη συμβατική για τη βιολογία του ανθρώπου πρώτη ύλη όπως τα πετροχημικά. Η προέλευση καθορίζει και το κατά πόσο θα φτάσει στα κύτταρά μας ή όχι. Ειδικά για την Ε, η φυσική της μορφή έχει διπλάσια απορρόφηση από τη συνθετική της μορφή.

Ένας λόγος για τον οποίο πολλά (ειδικά “φτηνά”) συμπληρώματα διατροφής “δεν πιάνουν” είναι γιατί δεν γίνονται αποδεκτά από τα κύτταρα λόγω της πηγής προέλευσης. Το ίδιο συμβαίνει και με τα έκδοχα (στεατικό μαγνήσιο, διοξείδιο τιτανίου Ε171, διοξείδιο πυριτίου κλπ). Τα έκδοχα φυτικής προέλευσης είναι συμβατά με τη βιοχημεία του σώματος σε αντίθεση με τα συνθετικά.

Η παρασκευή στο εργαστήριο των συνθετικών σκευασμάτων είναι οικονομικότερη διότι οι πρώτες ύλες έχουν χαμηλότερο κόστος και δεν απαιτείται ιδιαίτερη τεχνολογία παραγωγής. Αντίθετα η τροφή θα πρέπει να γίνει “χάπι” με μια πιο δαπανηρή διεργασία η οποία περιλαμβάνει όλες τις τεχνολογίες “κλειδώματος” των θρεπτικών συστατικών (στις οποίες υπάρχει και μικρής έκτασης απώλεια). Όσο ακριβότερη η τεχνολογία μετατροπής, τόσο πιο μικρή η απώλεια.

Από την άλλη πλευρά όμως, το κόστος των πρώτων υλών (βότανα, καρποί κλπ) εκτός ότι αυξάνεται δραματικά (ειδικά στα superfoods μιας και ορισμένοι καρποί έχουν συγκεκριμένες χώρες προέλευσης πχ suma root, acai, aronia κλπ) υπάρχει και αυξημένο κόστος της τεχνολογίας παραγωγής.

Το “φτηνό” συμπλήρωμα στην καλύτερη περίπτωση θα το πετάξει έξω το σώμα (αν έχει δυνατούς αμυντικούς μηχανισμούς) ή στη χειρότερη θα κάνει ζημιά (από απλή διάρροια μέχρι και θάνατο).

Ο σημερινός άνθρωπος των πόλεων πάσχει από κυτταρική τοξίνωση και υποθρεψία. Δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό αέρα, νερό πηγής, φρούτα από τα δέντρα, λαχανικά και βότανα από τη γη. Εκτίθεται συνεχώς σε κάθε είδους μόλυνση (χημικές τοξίνες, ψυχοτοξίνες, ακτινοβολίες κλπ). Άρα τα κύτταρα χρειάζονται ενίσχυση για να διεκπεραιώσουν την λειτουργία τους που είναι η παραγωγή ενέργειας και η διατήρηση της ακεραιότητάς τους.

Στη 4 Aces ΣΠΑΝΙΩΣ συστήνονται μεμονωμένες βιταμίνες, μέταλλα κλπ. ο Οργανισμός είναι ορχήστρα και λειτουργεί με συνέργειες. Αν δώσω πολύ σίδηρο, θα πέσει ο χαλκός, αν δώσω πολύ ασβέστιο θα πέσει το μαγνήσιο και πάει λέγοντας. Αντίθετα, ανάλογα την περίπτωση δίδονται φόρμουλες φυσικής προέλευσης (πχ για καύση λίπους, για αποτοξίνωση κλπ) με βάση βότανα, φρούτα και λαχανικά, ΠΑΝΤΑ σε συνδυασμό με σωστές διατροφικές αρχές, άσκηση και ανάπαυση.

 

Νίκος Δαραδήμος 
Βιολόγος BSc ΕΚΠΑ
MSc Διατροφής Ανθρώπου ΓΠΑ
Εφαρμογές Βιοσυντονισμού
Δ/ντης Συστήματος 4 Aces of Health

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΡΑΔΗΜΟΣ

Διεύθυνση: Φυγαλείας 60, 11147 Γαλάτσι
Τηλεφωνο: 6986267188

Σπουδές

2016 – 2017
Σπουδές στη Ρεφλεξολογία Άκρου Πόδα στο Natural Health Science

2005 – 2007
Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Διαχείριση Ποιότητας και Διασφάλιση Υγιεινής Τροφίμων
στο Τμήμα Επιστήμης / Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

1996 – 2002
Πτυχίο Βιολόγου στο Τμήμα Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σεμινάρια – Πρακτικές

4 – 5/3/2017
Σεμινάριο Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής της Ελληνικής Εταιρείας Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής

2017 – σήμερα
Θεραπευτής Κοσμοενεργειακής
Θεραπευτής Mvoce & 50 Seals 1st Level

https://www.facebook.com/nikolaos.daradimos

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.