ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

Κιρκινέζι, το γεράκι της πόλης

Το Κιρκινέζι είναι ένα μικρό μεταναστευτικό γεράκι που αναπαράγεται κατά αποικίες, πολύ συχνά μέσα σε κατοικημένες περιοχές, όπου επιλέγει τρύπες σε ψηλά κτίρια, σε τοίχους σπιτιών και αποθηκών ή σε σκεπές για να φτιάξει τη φωλιά του. Αν και γεράκι, είναι κατά κύριο λόγο εντομοφάγο πουλί και για να τραφεί προτιμά ανοιχτά και ξηρά ενδιαιτήματα, φυσικά ή διαχειριζόμενα χορτολίβαδα και μη εντατικές καλλιέργειες.

Περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας για τα Πουλιά και προστατεύεται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και στον Κόκκινο Κατάλογο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας.

Το Κιρκινέζι είναι ένα κομψό, μικροκαμωμένο γεράκι, με σχετικά στενά, μυτερά φτερά και στενή ουρά. Ειδικά το αρσενικό έχει λεπτή ουρά από την οποία μπορεί να προεξέχουν τα κεντρικά φτερά σε σχήμα σφήνας.

Έχει μήκος 29-32 cm, η ουρά του φτάνει τα 11-12 cm και έχει άνοιγμα φτερών 58-72 cm. Το θηλυκό έχει βάρος 160 gr και είναι εμφανώς πιο ογκώδες από το αρσενικό με βάρος 140 gr.

Το Κιρκινέζι είναι ένα από τα πιο μικρόσωμα γεράκια στην Ευρώπη.

Το αρσενικό έχει γκριζωπό κεφάλι, ενώ η πλάτη και τα άνω καλυπτήρια είναι βαθύχρωμα καστανά. Η ουρά του έχει μία φαρδιά, σκούρα λωρίδα στην άκρη.

Το θηλυκό αντίθετα δεν έχει έντονα χρώματα και είναι αρκετά πιο μουντό, με καφετί κεφάλι με εμφανείς γραμμώσεις, ενώ το πάνω μέρος του έχει χρώμα ζεστό καστανό που ωστόσο παραμένει λιγότερο κοκκινωπό από του αρσενικού. Το θηλυκό έχει σκούρες ρίγες, παρά κηλίδες και ουρά σχεδόν πάντα ραβδωτή. Η λωρίδα στην άκρη της ουράς είναι κάπως πιο φαρδιά.

Το Κιρκινέζι δύσκολα μπορεί να διαχωριστεί από το Βραχοκιρκίνεζο (Falco tinnunculus), ένα είδος πολύ πιο κοινό. Παρόλα αυτά πρόκειται για δύο είδη με διαφορετική συμπεριφορά. Το Κιρκινέζι είναι αποικιακό είδος και τρέφεται κύρια με έντομα, ενώ το Βραχοκιρκίνεζο ζει μόνο ή ως ζευγάρι και τρέφεται κύρια με μικρά θηλαστικά.

Φωνή

Διαγνωστικό κάλεσμα επικοινωνίας τρισύλλαβο, βραχνό, σχετικά υψηλότονο, τραχύ “τσεϊ-τσεϊ-τσεϊ”. Επίσης σειρά από σύντομες νότες σαν Βραχοκιρκίνεζο, αν και πιο γρήγορες και φλύαρες. Κάλεσμα για τροφή ένα τρεμουλιαστό “κιιρρλ…”.

Τα Κιρκινέζια γίνονται ιδιαίτερα «ομιλητικά» στις αναπαραγωγικές αποικίες, ειδικά την περίοδο πριν γεννήσουν τα αβγά τους και όταν τα μικρά εγκαταλείψουν τη φωλιά. Στις περιοχές διαχείμασης, τα μεγάλα σμήνη σχηματίζουν πολύ θορυβώδεις κούρνιες.

Άλλα είδη της ίδιας οικογένειας που παρατηρούνται στην Ελλάδα

Το Κιρκινέζι μοιάζει στην εμφάνιση με το πιο κοινό Βραχοκιρκίνεζο –αν και έρευνες έχουν δείξει ότι η συγγένειά τους δεν είναι τόσο κοντινή.

Άλλα πουλιά του γένους Falco που ζουν στην Ελλάδα είναι το Δεντρογέρακο (Falco subbuteo), ο Μαυροπετρίτης (Falco eleonorae), ο Πετρίτης (Falco peregrinus), το Νανογέρακο (Falco columbarius) και το Χρυσογέρακο (Falco biarmicus), ενώ κατά τη μετανάστευση παρατηρείται και το Μαυροκιρκίνεζο (Falco vespertinus).

 

Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.