ΒΟΤΑΝΑ

ΚΙΣΤΟΣ, ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΕΙΣ

 

Συνέχεια του ΛΑΒΔΑΝΟ ΚΙΣΤΟΣ Ο ΛΑΧΝΑΙΟΣ

Στην ιστορία του χριστιανισμού το ρετσίνι αυτό κατέχει εξέχουσα θέση. Ανάμεσα στα περίπου σαράντα υλικά που απαιτούνται για την παραγωγή του Αγίου Μύρου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο βρίσκεται και αυτό. Λέγεται μάλιστα από πολλούς ότι το μύρο όπως αυτό αναφέρεται στα εκκλησιαστικά κείμενα ουσιαστικά ήταν το λάβδανο.

Κατά τα μεσαιωνικά χρόνια, όπου το γνωστό αψέντι, μέγα παραισθησιογόνο, ήταν το βασικό τους ποτό μετά το κρασί, οι άνθρωποι της εποχής αυτής ακολουθούσαν μια ιδιαίτερη τελετουργία, στην οποία έπαιζε κύριο ρόλο. Σε ένα μικρό ποτήρι τοποθετούσαν ένα μικρό τρυπητό και πάνω του έναν κύβο ζάχαρης. Κατόπιν, έσταζαν μερικές μόνο σταγόνες από το απόσταγμα του φυτού και έριχναν από πάνω το αψέντι. Ο λόγος ήταν ότι το αψέντι σε συνδυασμό με το λάβδανο τους έφερνε ακόμη μεγαλύτερες παραισθήσεις.

  • Στην παράδοση των ρωμαιοκαθολικών καταγράφεται ότι μαζί με την Ιερά Σινδόνη ανακάλυψαν και ίχνη λαβδάνου, πράγμα που δείχνει την αγάπη που είχαν οι καθολικοί για το φυτό αυτό. Την ίδια αγάπη έτρεφαν και οι Άραβες και οι ισλαμιστές, καθώς το χρησιμοποιούσαν ως θυμίαμα για να έρθουν σε επαφή με τα ανώτερα όντα.

Στη μαγεία αποτελούσε επίσης έναν πολύτιμο βοηθό, ιδίως σε τελετουργίες εξαγνισμού αλλά και επικοινωνίας με τα ανώτερα πνευματικά στρώματα. Λένε τα παλιά γριμόρια αλλά και οι παραδόσεις ότι ορισμένοι από τους ψαλμούς του Δαυίδ αλλά και κάποιες από τις προσευχές των πλανητών διαβάζονταν με το λάβδανο να καίει ως θυμίαμα, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο άνοιγαν οι πύλες των ουρανών και έτσι οι προσευχές τους θα εισακούγονταν καλύτερα. Εξαιτίας της σύνδεσής του με το Θείον, οι παλιές μάγισσες αλλά και οι μεγαλύτεροι μύστες συμβούλευαν όσους ήθελαν να έρθουν σε επαφή με τον άγγελο-φύλακά τους να καίνε το λάβδανο μαζί με αγγελική, θεωρώντας ότι επειδή και τα δύο αυτά είναι αρεστά στους αγγέλους, αυτοί θα εμφανίζονταν και θα τους βοηθούσαν.

1. Το λάβδανο η λάδανο είναι ρητίνη και όχι φυτό. Το φυτό από το οποίο συλλέγεται το λάβδανο ονομάζεται Λάβδανος (επιστημονικά Cistus Creticus)
2. Το λάβδανο ή λάδανο είναι ρητίνη ενώ το λαύδανο*** είναι οπιούχο διάλυμα και που ανακάλυψε ο Παράκελσος το 16 αιώνα και χρησιμοποιήθηκε ως καταπραϋντικό φάρμακο.
Αυτή την μορφή γνώριζαν όλοι οι αρχαίοι λαοί της Ανατολικής Μεσογείου.

***16ος αιώνας, ο Παράκελσος (1493-1541) πειραματισμένος με την ιατρική αξία του οπίου, αποφάσισε ότι η ιατρική (αναλγητική) αξία της ήταν τέτοιου μεγέθους και το αποκάλεσε λάβδανο, από το Λατινικά laudare, για να το εγκωμιάσει, ή από λάβδανο, ο όρος για ένα εκχύλισμα του φυτού. Δεν ήξερε για τις εθιστικές του ιδιότητες.

Ο Ρωμαίος ιατρός Celsus (25π.Χ. – 25μ.Χ.), αναφέρει τη χρησιμοποίηση της ρητίνης της αλαδανιάς, ως έμπλαστρο σε κακοήθη σαρκώματα. Ο Ορειβάσιος, διαπρεπής Βυζαντινός ιατρός, που έζησε τον 4ο αιώνα, παρασκεύαζε αλοιφή με λάδανο κατά της τριχόπτωσης. Ο Πέρσης ιατρός Αβικέννας, (η σημαντικότερη ίσως φυσιογνωμία της αραβικής ιατρικής που έζησε στην Περσία (980-1037 μ.χ.), ο οποίος ασχολήθηκε εκτεταμένα με την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, αναφέρει τη χρήση του λαδάνου για την αποσκλήρυνση του στομάχου και εντέρου και με τη μορφή αλοιφής για τη θεραπεία του σπλήνα.

Περιηγητές και βοτανολόγοι, όπως ο Pierre Belon (1517-1564) και ο Joseph Pitton de Tournefort, που πέρασαν από την Κρήτη, ακολουθώντας τα χνάρια των αρχαίων βοτανολόγων (Διοσκουρίδη), αναφέρθηκαν στο φυτό αλαδανιά και στον τρόπο συλλογής του με αναλυτικό τρόπο.

Σήμερα, αφότου ελέγχθηκαν οι εξαιρετικές θεραπευτικές δυνάμεις του Κίστου από την επιστήμη, δεν είναι πια μόνο στην Ελλάδα δημοφιλής . Το γεγονός είναι ότι το τσάι του Κίστου είναι τρεις φορές πιο υγιές από όσο το πράσινο τσάι . Προστατεύει την καρδιά τέσσερις φορές καλύτερα από το κόκκινο κρασί και είναι αντιοξειδωτικό είκοσι φορές ισχυρότερο από τον φρέσκο χυμό λεμονιών.

Πηγές: Βοτανικόν και Φυτολογικόν Λεξικόν -The Greek herbal of Dioscurides Oxford, Oxford University Press 1934 – Flowers of Greece and the Balkans Oxford Press 1980.

*Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας.

 

Χρίστος Καψάλης
Συλλέκτης βοτάνων – Ερευνητή

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 άρχισε να ασχολείται με την συλλογή βοτάνων από πολλές περιοχές της Ελλάδος. Με πολύ κόπο και ατέλειωτες ώρες μελέτησε την βοτανική των αρχαίων Ελλήνων, μελετώντας τον Διοσκουρίδη, την φυσική ιστορία του Πλίνιου, τον Παράκελσο, κείμενα του Γαληνού, Ελληνικά και ξένα βιβλία φυτολογίας, βοτανολογίας, βοτανοθεραπείας.

Παρακολούθησε σεμινάρια στο School of Natural Health Sciences, Γεμμοθεραπεία και συνδυασμούς γεμμοθεραπευτικών σκευασμάτων και βαμμάτων.

Η προσωπική του συλλογή περιλαμβάνει εκατοντάδες βότανα και βάμματα της Ελληνικής φύσης, η οποία θα παρουσιαστεί πλήρης, πολύ σύντομα από το lifehub.gr, καθώς και στο υπό έκδοση βιβλίο ‘’Η θεραπευτική δύναμη των βοτάνων, δένδρων και φυτών“.

xristkaps@gmail.com Τηλ.επικοινωνίας 6980597508

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.