ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

 

Ας μιλήσουμε για την κοινωνική επιχειρηματικότητα και τον αντίκτυπο που έχει στον κόσμο μας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι εν έτει 2017 πλέον, το παλιό καπιταλιστικό μοντέλο με κύρια ιδεολογία του το κέρδος πάνω από οτιδήποτε άλλο και με όποιο κόστος βαίνει προς το τέλος του.

Έχει γίνει προφανές, ότι σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα όπως: η φτώχεια και η καταστροφή του περιβάλλοντος δεν μπορούν να αγνοηθούν άλλο. Έτσι λοιπόν, το οικονομικό μοντέλο που ρύθμιζε τις μεγαλύτερες οικονομίες αλλάζει ενώ παρατηρείται η εξάπλωση της ιδέας της κοινωνικής επιχειρηματικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το βασικό μήνυμα του κινήματος της κοινωνικής επιχειρηματικότητας είναι ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε από τις κυβερνήσεις και εν γένει από «τους άλλους» να δώσουν λύση στα προβλήματά μας, μα θα πρέπει εμείς οι ίδιοι να γίνουμε φορείς της αλλαγής και της λύσης.

Οι κοινωνικές επιχειρήσεις λειτουργούν συνήθως στους περισσότερους τομείς όπως και οι κλασικές επιχειρήσεις που αποσκοπούν στο κέρδος με τη βασική διαφορά ότι μια κοινωνική επιχείρηση έχει ως σκοπό να επιλύσει κοινωνικά προβλήματα (όπως π.χ. η ανεργία) με οικονομικά βιώσιμο τρόπο.  Έτσι, μια κοινωνική επιχείρηση συνδέει το όραμά της με τον κοινωνικό της σκοπό δημιουργώντας συναισθηματική σύνδεση με τους συνεργάτες της  (κίνητρο αύξησης παραγωγικότητας) και το αγοραστικό της κοινό (κίνητρο συμμετοχής σε έναν ανώτερο κοινωνικό σκοπό).

Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τις συνέπειες της οικονομικής, ηθικής και κοινωνικής κρίσης αλλά και να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες. Με το κράτος πρόνοιας να βρίσκεται υπό πίεση, θα ήταν καλό οι εμπλεκόμενοι φορείς να δώσουν μεγαλύτερη σημασία στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος πιο φιλικού για την προώθηση της ιδέας και της πρακτικής της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

 

Ελένη Παπαδάκη

Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Γεννήθηκα το 1983 στην Αθήνα. Σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια παρακολούθησα σεμινάρια Εξυπηρέτησης Πελατών, Δημοσίων Σχέσεων και Πωλήσεων προκειμένου να εξελιχθώ και να γίνω αποτελεσματικότερη στην εργασία μου.

Τα τελευταία χρόνια, η βαθιά μου ανάγκη να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου με οδήγησε να επενδύσω στην Προσωπική μου Ανάπτυξη και ταυτόχρονα να ξεκινήσω ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μου μέσα από τις σπουδές μου στο τμήμα Life Coaching και Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.