ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Η Κοινωνική και Εκπαιδευτική Δράση (μία Εθελοντική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση) διατηρεί, από  το 1997, το Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας που αποτελεί την κύρια δράση της οργάνωσης και στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο κτίριο στην περιοχή του Κολωνού. Έχει σκοπό να στηρίξει παιδιά που ανήκουν σε φυλετικές, εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες, καθώς και παιδιά που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά, οικογενειακά προβλήματα, ρατσισμού και περιθωριοποίησης. Πρόκειται για παιδιά που προέρχονται κυρίως από οικογένειες Μουσουλμάνων Τσιγγάνων της Δυτικής Θράκης. Στην μεγάλη τους πλειοψηφία είναι παιδιά Ελλήνων πολιτών, παιδιά που οι γονείς τους έχουν κοινωνικοοικονομικά προβλήματα και τα ίδια στερούνται σύγχρονης παιδικής φροντίδας. Πρωταρχικός στόχος του Κέντρου είναι τα παιδιά αυτά να ενταχθούν ομαλά και σταδιακά στο κοινωνικό σύνολο και κυρίως να αντιληφθούν  ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές στη ζωή τους. Λειτουργεί ως κέντρο μάθησης δίνοντας στα παιδιά ερεθίσματα ώστε να αναπτύξουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους και παράλληλα τα εξοικειώνει με τις αποδεκτές κοινωνικές συμπεριφορές και συνήθειες (υγιεινή- καθαριότητα- διατροφή- μαγείρεμα κτλ.), προετοιμάζοντας τα για τις απαιτήσεις της σχολικής λειτουργίας. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη σχολική υποστήριξη με σκοπό να βοηθηθούν τα ίδια τα παιδιά στο σχολείο και οι οικογένειες να συνειδητοποιήσουν τις υποχρεώσεις του γονικού τους ρόλου.

Η προσπάθεια λειτουργίας του Κέντρου Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας βρήκε βοήθεια και στήριξη από ευαισθητοποιημένους πολίτες που με πολύ αγάπη στήριξαν και αγκάλιασαν το έργο αυτό. Βοηθούν τόσο με την εθελοντική τους εργασία όσο και με  οικονομικές εισφορές. Ένας μεγάλος αριθμός εθελοντών είναι νέοι φοιτητές, συνταξιούχοι,  άνεργοι και εργαζόμενοι, απλοί πολίτες που μπορούν να προσφέρουν το χρόνο τους και θέλουν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων καθώς και στις ανάγκες των κοινωνικά αποκλεισμένων παιδιών και των οικογενειών τους. Οι εθελοντές ενημερώνονται για τις ανάγκες και τα προγράμματα που υπάρχουν στο Κέντρο και αξιολογούνται για τις υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν στο πληθυσμό, ανάλογα με τις εμπειρίες τους, τα προσόντα και τις ικανότητες τους.

Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά μας κουράζουν, και αρκετές φορές  μας φέρνουν σε αδιέξοδο.  Είναι λυπηρό να εξαντλούμεθα, όχι από την εργασία που προσφέρουμε αλλά από τις οικονομικές ελλείψεις που δεν μας επιτρέπουν να έχουμε μόνιμο προσωπικό που θα δώσει στο συγκεκριμένο πληθυσμό την αναγκαία ποιοτική στήριξη. Θέλουμε να προσφέρουμε ένα κατάλληλο πρόγραμμα  παροχών που έχει ανάγκη ο πληθυσμός για να προχωρήσει με μικρά βήματα, στην κοινωνική ένταξη.

Οι άνθρωποι του Κέντρου Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας ξέρουν ότι έχουν αναλάβει ένα δύσκολο έργο! Η προσπάθεια για σχολική ένταξη των παιδιών προϋποθέτει μια σύνθετη, επίμονη, εντατική και κουραστική καθημερινή προσπάθεια. Αυτό που μας πληγώνει είναι όταν ένα παιδί που με κόπο και προσπάθεια είχε ενταχθεί στο σχολείο, το πείθουν οι γονείς του  να το εγκαταλείψει. Κάθε φορά που ένα παιδί εγκαταλείπει το σχολείο είναι μια απογοήτευση για τους ανθρώπους του Κέντρου. Παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες, προσπαθούμε και επιμένουμε, μέρα με την μέρα, λίγο-λίγο, σιγά-σιγά.  Για έναν τρίτο, η καθημερινή μας προσπάθεια ίσως να δίνει την εντύπωση πως επιδιώκουμε το ακατόρθωτο, μια ουτοπία. Όμως, πιστεύουμε ότι κάτι θα μείνει από την προσπάθεια μας αυτή στα παιδιά, που, αν δεν στεριώσει σ’ αυτή την γενιά, ελπίζουμε ότι τουλάχιστον  θα είναι πιο θετικά για το σχολείο όταν γίνουν και αυτά με τη σειρά τους γονείς ώστε να σπρώξουν τα δικά τους παιδιά στο σχολείο. Η σημερινή μικρή αλλαγή, αύριο μπορεί να φέρει μεγάλη αλλαγή! Ξέρουμε ότι κτίζουμε με πείσμα σ’ ένα ανώμαλο έδαφος, και μερικές φορές βλέπουμε  όλη μας τη προσπάθεια  να στέκεται στον αέρα χωρίς στήριξη.

 

Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας

Αρίστωνος 6-8 & Πιερίας 5, Κολωνός-Μεταξουργείο, 10441, Τηλ. 5239402, FAX. 5228957

E-Mail: socedact@otenet.gr         www.supportcenter.gr

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Τα καλύτερα της Κατηγορίας!