ΦΥΣΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΟΥΜ ΚΟΥΑΤ

ΛΙΚΕΡ ΚΟΥΜ ΚΟΥΑΤ

 

Το κουμκουάτ ανήκει στο γένος Φορτουνέλλα και στην οικογένεια ρυτοειδών εσπεριδοειδών (Hesperidaceae) και περιλαμβάνει πέντε είδη αειθαλών θάμνων ή δέντρων.

Η καταγωγή της είναι από τη Κίνα όπου το καλλιεργούσαν από το 12ο αιώνα, έφτασε δε να καλλιεργείται στην Ευρώπη στα μέσα του 19ου αιώνα ως καλλωπιστικό φυτό.

Η ονομασία κουμκουάτ σημαίνει στα Κινέζικα χρυσό πορτοκάλι. Η κουμκουάτ έχει ύψος που φτάνει τα 4 μέτρα και σήμερα καλλιεργείται στις εύκρατες και υποτροπικές περιοχές της γης για τον ομώνυμο καρπό της αλλά και ως διακοσμητικό φυτό.

Τα φύλλα της είναι σκουροπράσινα, λογχοειδή και στιλπνά, τα άνθη της μοιάζουν με αυτά της πορτοκαλιάς και είναι μικρά, οδοντωτά και φύονται μόνα τους ή σε μικρές ταξιανθίες.

Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως στην Κέρκυρα και στα άλλα Ιόνια νησιά το είδος μαργαρίτα για τον καρπό του, που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, γίνεται γλυκό του κουταλιού και θαυμάσιο λικέρ. Ανθίζει στα μέσα του καλοκαιριού και ο πολλαπλασιασμός αλλά και η καλλιέργειά του είναι ίδια όπως τα άλλα εσπεριδοειδή.

 

Υλικά
½ κιλό κούμ κουάτ.
3 κούπες ζάχαρη
3 κούπες ρακή

Εκτέλεση
Τρυπάμε τα κούμ κουάτ με μια οδοντογλυφίδα πολλές φορές και κλείνουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα αποστειρωμένο βάζο για ένα μήνα ανακατεύοντας  συνέχεια.(Σε σκοτεινό ντουλάπι. Μπορούμε να βάλουμε και μερικά φύλλα 1-2 μέσα καλά πλυμένα)..

Στην υγειά σας!

 

Σοφία Παππά

Τα Λικέρ της “Σοφίας”

photo yiannislucacos

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΠΑ

Η Σοφία Παππά, γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια γειτονία της Αθήνας στο Καλαμάκι , τότε που ακόμα υπήρχαν αυλές με δυόσμο και βασιλικό, γεράνια και γιασεμιά , μια εποχή γεμάτη χρώματα , γεύσεις , και αρώματα . Μνήμες από μητέρα ,που έβγαζε στον ήλιο του καλοκαιριού, τα βάζα με το “πολύτιμο” υλικό που θα έμενε ήσυχο εκεί να ζυμωθεί μόνο του και να το κερνούσε στις γιορτές τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Πέρασαν τα χρόνια σπούδασε δομικός μηχανικός όπου και εργάστηκε σε τεχνική εταιρεία , παντρεύτηκε , έκανε δύο θαυμάσιους γιους και μεταπήδησε στο χώρο του μάρκετινγκ και των δημοσίων σχέσεων.. κατέληξε στο …..νοσοκομείο με σοβαρό πρόβλημα υγείας όπου και την έκανε να στραφεί στην εναλλακτική ιατρική και στο Ρέικι. Όπου μετά από αυτοθεραπεία πιστεύει ότι τα πάντα στην φύση έχουν την δικιά τους “ψυχή” τα λουλούδια , τα βότανα και τα φρούτα είναι ζωντανοί οργανισμοί έχουν τον δικό τους κύκλο ζωής (γέννηση, ωρίμανση, θάνατος) και τις δικές τους δονήσεις..

Έτσι αν τους φερθούμε σωστά , με αγάπη , υπομονή, και φροντίδα θα το ανταποδώσουν με τον δικό τους τρόπο στον οργανισμό χαρίζοντας μας υγεία ευεξία και ενέργεια.. άλλωστε ο Ιπποκράτης έλεγε “είμαστε ότι τρώμε”.

Με την γνώση αυτή καλά κατακτημένη μέσα της και με τις μνήμες από την μητέρα , έφτιαχνε λικέρ 22χρονια, μόνο για την οικογένεια μετά όμως από την δική τους ομόφωνη παρότρυνση αποφασίζει δειλά. Το 2013 αυτά που με μεράκι υπομονή και αγάπη έφτιαχνε τόσα χρόνια, εκτός από τους φίλους και εκλεκτούς της, να χαρίσει και σε όλους εσάς, το “σπιτικό” λικέρ έτσι όπως το έφτιαχναν παλιά.

Με την ίδια λεπτομέρεια που κάνει την διαφορά στην ποιότητα και στην γεύση. Με βιολογικά αγνά φρούτα εποχής, βότανα διαλογής, από την Ελληνική ύπαιθρο. Από συνταγές παλιές μοναστηριακές ξεχασμένες σε σεντούκια αλλά και από πολλές δοκιμές και την έμπνευση της στιγμής.. Συνοδέψτε τις πολύ προσωπικές σας στιγμές με ένα αγνό σπιτικό λικέρ αλλά και χαρίστε ένα πολύ προσωπικό δώρο στους φίλους σας., με φροντίδα και σπιτική αγάπη!!! ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ!!

FacebookTwitterGoogle+Ανταλλαγή

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.