ΒΟΤΑΝΑ

ΚΡΑΤΑΙΓΟΣ, ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ, ΧΡΗΣΕΙΣ

 

Το έγχυμα που παρασκευάζεται από τα άνθη ή τα φύλλα βοηθάει στην επαναφορά των επιπέδων της πίεσης του αίματος στο κανονικό.
Το βάμμα από τα ανθοφόρα στελέχη ή τα μούρα είναι το παρασκεύασμα που χρησιμοποιείται συνήθως.
Το αφέψημα από τα ανθοφόρα στελέχη είναι πολύτιμο για τις διαταραχές του κυκλοφορικού.
Τα δισκία που περιέχουν κονιορτοποιημένα ανθοφόρα στελέχη είναι κατάλληλα, για μακροχρόνια χρήση.

Τα άνθη του κράταιγου, μόνα τους ή με άλλα κατευναστικά φυτά, είναι κατά της αϋπνίας και κατά των ενοχλήσεων της εμμηνόπαυσης. Η θεραπεία για την πρώτη περίπτωση της «νευρικής αϋπνίας», είναι χρησιμοποίηση ενός αφεψήματος των ανθέων -Flor. Grataegi- 2 κουταλιές της σούπας άνθη για 1 φλιτζάνι βραστό νερό με δόση 2-3 φλιτζανιών τη μέρα, για 1 μήνα.

Το υγρό εκχύλισμα του φυτού συστήνεται κατά της στηθάγχης, ενώ με τους ξερούς καρπούς του φυτού παρασκευάζεται αφέψημα στυπτικό, πολύ καλό κατά της διάρροιας.

Η φλούδα του φυτού, που μαζεύεται από νεαρά κλαδιά, νωρίς την άνοιξη, συστήνεται ως αντιπυρετικό. Με τα άνθη γίνεται έγχυμα, τονωτικό της καρδιάς (10 γρ. σε 1 κιλό νερό), ενώ οι καρποί χρησιμοποιούνται ως έγχυμα κατά του πονόλαιμου (10 γρ. σε ένα κιλό νερό).

Τα άνθη και οι καρποί χρησιμοποιούνται κατά της υπέρτασης ως έγχυμα (4 κουταλιές φυτού σε 750 γρ, νερό, η δόση είναι 1 ποτήρι τη μέρα ως ρόφημα) ή ως βάμμα (κατά προτίμηση 10-25 σταγόνες μέσα στο νερό, 3 φορές τη μέρα).

Τέλος, φαρμακευτικά, ο κράταιγος γίνεται:
Βάμμα 1/5: 20 σταγόνες, 2-3 φορές τη μέρα.
Ρευστό εκχύλισμα: 10-15 σταγόνες, 3-5 φορές τη μέρα.

Προφυλάξεις

Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ειδικά όταν λαμβάνετε ταυτόχρονα άλλα φάρμακα, βότανα ακόμα και συμπληρώματα.

Ο κράταιγος κρατάει τις φαρμακευτικές του ιδιότητες για την καρδιά ακόμα και αν γίνει μαρμελάδα.

Υ.Γ.
Ο κραταιγός όμως εκτός από θεραπευτικές ιδιότητες έχει και μαγικές!
Το λατινικό του όνομα είναι grataegus oxyacantha.
γένος: αρσενικό
πλανήτης: Άρης
Κέλτες θεοί: Manannan Mac,Lir,Necthan
Κέλτικες θεότητες: Aine,Brigit,Grian
δυνάμεις: γονιμότητα, αγνότητα, ευτυχία

Κάποτε πίστευαν πως ο κραταιγός στην ουσία ήταν μάγισσες, μεταμορφωμένες σε θάμνους επειδή οι μάγισσες χόρευαν ατελείωτα και έκρυβαν τις ιεροτελεστίες τους πίσω από τους θάμνους.

Ο κραταιγός χρησιμοποιούνταν πολύ για να αυξήσει την γονιμότητα. Στους γάμους,οι Κέλτες, ιδιαίτερα σε αυτούς που τελούνταν άνοιξη,κρατούσαν ανθισμένα κλαδιά κραταιγού. Επικαλούνταν τις θεές Aine και Brigi και χόρευαν έτσι ώστε να αυξηθεί η γονιμότητα του ζευγαριού.

Επίσης κάθε μάγισσα είχε στην αυλή της τουλάχιστον έναν τέτοιο θάμνο. Πίστευαν πως προστατεύει το σπίτι από τα φαντάσματα αλλά και από τις καταιγίδες!

Όταν κόβετε κλαδί από κραταιγό, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί αν το δέντρο πληγωθεί, το πνεύμα-φύλακας που το προστατεύει θα εξοργιστεί πολύ μαζί σας γι’ αυτό θέλει προσοχή!! Και μια συμβουλή: πάντα να κόβετε κλαδιά από θάμνους που είναι σε συστάδα και ποτέ από έναν θάμνο που βρίσκεται μόνος του είναι κακοτυχιά!!

*Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας.

 

Χρίστος Καψάλης
Συλλέκτης βοτάνων – Ερευνητής

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 άρχισε να ασχολείται με την συλλογή βοτάνων από πολλές περιοχές της Ελλάδος. Με πολύ κόπο και ατέλειωτες ώρες μελέτησε την βοτανική των αρχαίων Ελλήνων, μελετώντας τον Διοσκουρίδη, την φυσική ιστορία του Πλίνιου, τον Παράκελσο, κείμενα του Γαληνού, Ελληνικά και ξένα βιβλία φυτολογίας, βοτανολογίας, βοτανοθεραπείας.

Παρακολούθησε σεμινάρια στο School of Natural Health Sciences, Γεμμοθεραπεία και συνδυασμούς γεμμοθεραπευτικών σκευασμάτων και βαμμάτων.

Η προσωπική του συλλογή περιλαμβάνει εκατοντάδες βότανα και βάμματα της Ελληνικής φύσης, η οποία θα παρουσιαστεί πλήρης, πολύ σύντομα από το lifehub.gr, καθώς και στο υπό έκδοση βιβλίο ‘’Η θεραπευτική δύναμη των βοτάνων, δένδρων και φυτών“.

xristkaps@gmail.com Τηλ.επικοινωνίας 6980597508

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.