ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΓΙΑΛΟΒΑΣ, Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ

 

ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΓΙΑΛΟΒΑΣ, Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ

 

Η Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας είναι ένας υφάλμυρος υγρότοπος που δέχεται την εισροή του θαλασσινού νερού και των γλυκών νερών των ποταμών Τυφλομύτη και Ξερολάγκαδο. Στη δεκαετία του ‘50 έπεσε και αυτή θύμα της πολιτικής των αποξηράνσεων, όμως λόγω των πλούσιων υπόγειων νερών, τα αποστραγγιστικά έργα απέτυχαν. Το μέγεθός της μειώθηκε κατά το 1/3, ενώ δείγμα των σφαλμάτων της προηγούμενης γενιάς παραμένουν τα κανάλια, οι τάφροι και ο εσωτερικός δρόμος, που αλλοίωσαν το οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας, άλλαξαν τη ροή των ποταμών και μείωσαν την εν δυνάμει παραγωγικότητά της. Παρ’ όλα αυτά, η φύση αντιστέκεται και (αν και σε μικρότερη κλίμακα) παραμένει ένα πλούσιο οικοσύστημα που φιλοξενεί πολλούς και θαυμαστούς επισκέπτες.

Ο πολλαπλός ρόλος της λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας

Η εύφορη γη του υγροτόπου, τα πλούσια σε ψάρια νερά, η μεγάλη ποικιλία άγριας ζωής, παρείχαν πάντα τα αγαθά τους στον άνθρωπο. Σήμερα, ο υγρότοπος είναι τόπος ιδανικός για την επιστημονική έρευνα, την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την απόλαυση της φύσης.

Στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 16 είδη οικοτόπων 271 είδη πουλιών, 34 είδη ερπετών, 28 είδη θηλαστικών και 16 είδη ψαριών

Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας είναι ο νοτιότερος διεθνούς σημασίας μεταναστευτικός σταθμός των Βαλκανίων για τα πουλιά. Από τα 271 είδη πουλιών που έχουν έως τώρα παρατηρηθεί στην περιοχή, τα 81 είναι προστατευόμενα σύμφωνα με την Οδηγία 79/409/ΕΟΚ.

Καθεστώς Προστασίας

Η περιοχή έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA 2000 ενώ έχει καθοριστεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ)

ΖΕΠ Κωδικός NATURA 2000 Gr2550008

SCI Κωδικός NATURA 2000 GR2550004

Εθνικό καθεστώς προστασίας: Τμήμα της περιοχής – συμπίπτει με το ΖΕΠ – είναι Μόνιμο Καταφύγιο Άγριας Ζωής (KAZ)

Απειλές

Σήμερα, πολλές δραστηριότητες του ανθρώπου, απειλούν τη βιοποικιλότητα και διαταράσσουν την ευαίσθητη ισορροπία του οικοσυστήματος του υγροτόπου. Οι κυριότερες από αυτές είναι:

  • Η διαταραχή του υδάτινου οικοσυστήματος της λιμνοθάλασσας από τη μειωμένη παροχή γλυκών νερών
  • Η έλλειψη ενημέρωσης των επισκεπτών για την σημασία του υγροτόπου για την επιβίωση πολλών σπάνιων ειδών
  • Η μείωση της βιοποικιλότητας από την καταπάτηση υγροτοπικών εκτάσεων και την μετατροπή τους σε αγροτική γη
  • Το παράνομο κυνήγι
  • Η ενόχληση των πουλιών την εποχή της αναπαραγωγής και η θανάτωση ή συλλογή ζώων ιδιαίτερα ερπετών
  • Η ελεύθερη πρόσβαση οχημάτων σε ευαίσθητες περιοχές όπως οι αμμόλοφοι και η καταστροφή φωλιών χαμαιλέοντα αλλά και της βλάστησης
  • Η ρίψη μπαζών και σκουπιδιών και η περαιτέρω υποβάθμιση της αισθητικής αξίας της περιοχής.

Η Ελληνική Ορνιθολογική εταιρεία από το 1998 εφαρμόζει δράσεις διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος και ευαισθητοποίησης του κοινού.

 

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

photo einai-adynaton.blogspot.com

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.