ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η λογική και η φιλοσοφία της οργάνωσης της δομής του οργανισμού

 

Με εντυπωσιάζει η λογική και η φιλοσοφία της οργάνωσης της δομής του οργανισμού μας σε επίπεδο συστημάτων, οργάνων, ιστών, κυττάρων, οργανιδίων, μορίων και ατόμων (ειδικά ηλεκτρονίων).

Δύο πολύ διαδεδομένες προσεγγίσεις που μας έμαθαν στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο είναι:

1. Τα κύτταρά μας (ευκαρυωτικά) είναι σακούλες με νερό, διαλυμένα ιόντα και οργανίδια περιφερειακά του πυρήνα (που πάντα αναρωτιόμουν τι τα συγκρατεί στη θέση τους και δεν “πλέουν” εφόσον υπάρχει μετακίνηση του νερού, των ιόντων και των μακρομορίων).

2. Οι ενζυμικές αντιδράσεις (πχ κύκλος Krebs, γλυκόλυση κλπ) γίνονται όταν το αρχικό μόριο ενωθεί με το ενεργό κέντρο του ενζύμου (που το βρήκε μέσα στο χάος των βιομορίων; “τυχαία” έπεσε πάνω του;)

Εδώ η υπεραπλούστευση παύει να έχει τον ρόλο της εκλαϊκευμένης επιστήμης και αγγίζει τα όρια της πλάνης.

Σχετικά με το 1.
– Το νερό είναι “structured” δηλαδή σχηματίζει “ζελέ” το οποίο σύμφωνα με τον Καθηγητή Gerald Pollack (έχει γράψει το βιβλίο The Fourth Phase of Water) ονομάζεται Exlusion Zone Water.
– Τα οργανίδια συγκρατούνται στη θέση τους επειδή προσδένονται στον κυτταροσκελετό (δηλαδή ένα δίκτυο σταθερών δομών οι οποίες σταθεροποιούν το σχήμα του κυττάρου και του επιτρέπουν να κινείται όπως πχ τα λεμφοκύτταρα)

Σχετικά με το 2.
– Αν οι ενζυμικές αντιδράσεις βασίζονταν στην “τυχαία” συνεύρεση υποστρώματος (πχ γλυκόζη) με το ένζυμο (πχ γλυκόζη-6-φωσφατάση) τότε για να χωνέψεις το πρωινό σου θα ήθελες 10.000 χρόνια!!! (Luby-Phelps 2000, Cytoarchitecture and physical properties of cytoplasm: volume, viscosity diffusion, intracellular surface area. Int. Rev. Cytol. 192, 189-221). Αντίθετα τα ένζυμα των μεταβολικών “μονοπατιών” οργανώνονται σε δομές που “κάθονται” πάνω στον κυτταροσκελετό, ώστε να επιταχύνεται η μετάβαση από το κάθε ενζυμικό βήμα στο επόμενο. Τα ενδιάμεσα προϊοντα λέγονται μεταβολίτες (τα μετράει η μεταβολομική ιατρική ώστε να βρει που “χωλαίνει” το μεταβολικό μονοπάτι).

Ο ερευνητής Ahmed Zewail (Νόμπελ 1999) μέτρησε με φασματοσκοπική μέθοδο την ταχύτητα των ατόμων κατά τις βιοχημικές αντιδράσεις και τη βρήκε στο εντυπωσιακό νούμερο των 1000m/sec!! Όσο ένα οπλοπολυβόλο (Zewail Ahmed – Femtochemistry: Atomic-Scale Dynamics of the Chemical Bond. J. Phys. Chem. A 2000, 104, 24, 5660-5694). Προφανώς η διάχυση είναι πολύ αργή. Μήπως τα βιομόρια ανταλλάσσουν ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς δηλαδή συντονίζονται όπως η κεραία του σπιτιού μας με τον τηλεοπτικό σταθμό; Μήπως τα σήματα της διακυτταρικής επικοινωνίας δεν είναι μόνο χημικά αλλά και ηλεκτρομαγνητικά (κυρίως).

Στο μοριακό, ατομικό και υποατομικό επίπεδο οι ηλεκτρικές, μαγνητικές και ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις κυριαρχούν.

 

ΔΑΡΑΔΗΜΟΣ

Βιολόγος BSc ΕΚΠΑ
MSc Διατροφής Ανθρώπου

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΡΑΔΗΜΟΣ

Διεύθυνση: Φυγαλείας 60, 11147 Γαλάτσι
Τηλεφωνο: 6986267188

Σπουδές

2016 – 2017
Σπουδές στη Ρεφλεξολογία Άκρου Πόδα στο Natural Health Science

2005 – 2007
Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Διαχείριση Ποιότητας και Διασφάλιση Υγιεινής Τροφίμων
στο Τμήμα Επιστήμης / Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

1996 – 2002
Πτυχίο Βιολόγου στο Τμήμα Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σεμινάρια – Πρακτικές

4 – 5/3/2017
Σεμινάριο Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής της Ελληνικής Εταιρείας Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής

2017 – σήμερα
Θεραπευτής Κοσμοενεργειακής
Θεραπευτής Mvoce & 50 Seals 1st Level

https://www.facebook.com/nikolaos.daradimos

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.