ΒΟΤΑΝΑ

Η ΜΑΓΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ

Η ΜΑΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ (ΜΕΡΟΣ Β)

 

Η ιστορία της λατρείας των δέντρων, φαινόμενο που ξεπερνά τα όρια ενός γεωγραφικού χώρου και προσλαμβάνει σχεδόν παγκόσμιες διαστάσεις σε διαφορετικές ηπείρους και διαφορετικούς πολιτισμούς, ανιχνεύεται σε πρώιμες εποχές, μέσα από την εικονογραφία του προϊστορικού κόσμου. Το μοτίβο του δέντρου που εμφανίζεται σχηματοποιημένο με μια ιερή και κυρίαρχη μορφή να είναι καθισμένη στη βάση του φαίνεται να έχει επηρεάσει συγγενικούς ή και γειτονικούς πολιτισμούς της Μεσογείου και της Εγγύς Ανατολής και να έχει εκφράσει τις θρησκευτικές αντιλήψεις που έχουν ως αφετηρία την ετήσια αναγέννηση της φύσης.
Στα παραδείγματα που γνωρίζομε από τον ελληνικό χώρο (π.χ. στα περίφημα κρητικά και μυκηναϊκά δακτυλίδια) το ιερό δέντρο φαίνεται να συνδέεται με την επιφάνεια της θεότητας. Η θεότητα εμφανίζεται δίπλα στο δέντρο ύστερα από τελετουργίες και χορούς που μοιάζουν εκστατικοί, οι λατρευτές αγγίζουν τα κλαδιά του δέντρου ή τα τραβούν σε μια προσπάθεια στενότερης επαφής ή τελετουργικού σεισίματος. Σε άλλες περιπτώσεις κατευθύνονται προς το δέντρο και την καθήμενη γυναικεία μορφή και σε άλλες το δέντρο εμφανίζεται μόνο του δίπλα σε ιερές κατασκευές ή δίπλα σε θύματα αιματηρών θυσιών τα οποία οδηγούνται στους σχηματοποιημένους, κυρίως τραπεζόσχημους, βωμούς.
Μερικά νεότερα ευρήματα, όπως το δακτυλίδι του Πόρου Ηρακλείου, μας επιτρέπουν να επιβεβαιώσομε το λατρευτικό σκηνικό και να κατανοήσομε την σχετική τελετουργία. Στο δακτυλίδι αυτό η λατρεία του δέντρου συνδυάζεται με παράσταση πιθανής βαιτυλολατρείας** *και εμφάνισης της θεότητας (επιφάνεια, θεοφάνεια).  Το σκηνικό συμπληρώνεται με πλοίο, ιερή συνομιλία και ανδρική μορφή με σημαίνουσα θέση και ρόλο. Πρόκειται για μια σημαντική «μαρτυρία» που μας επιτρέπει να ερμηνεύσουμε παλαιότερα ευρήματα αφού φαίνεται να αποσαφηνίζεται ότι το λατρευτικό σκηνικό και οι τελετουργικές επικλήσεις αποσκοπούν στην εμφάνιση της θεότητας. Η θεότητα φαίνεται μέσα από τα κλαδιά του δέντρου, κατά τρόπο μυστηριακό.

Το εκπληκτικό παράδειγμα της Σύμης Βιάννου, στο ιερό του Ερμή και της Αφροδίτης, είναι χαρακτηριστικό: Πάνω στα κλαδιά του δέντρου εικονίζεται η νεαρή ανδρική μορφή, σε απόσταση από το έδαφος έτσι που να δίνει την εντύπωση «της προσέλευσης από ψηλά και της στιγμιαίας παρουσίας της».  Η καθισμένη σε δέντρο ή κλαδί δέντρου νεαρή μορφή δείχνει την επιβίωση του μοτίβου, ακόμη και στις περιπτώσεις που ο τεχνίτης δεν εικονογραφεί λατρευτικές σκηνές αλλά εικόνες του καθημερινού βίου.

***Στην κατηγορία των κεραύνιων λίθων, είναι και οι λεγόμενοι «βαίτυλοι». Οι βαίτυλοι είχαν σχήμα τσεκουριού, κώνου ή παραλληλεπιπέδου, και ήταν αντικείμενο της «λιθολατρείας», ανάμεσα κυρίως στους σημιτικούς λαούς. Στην Παλαιά Διαθήκη (Γένεσις  Κεφάλαιον κή) αναφέρεται η λατρεία των λίθων στην περιγραφή του ονείρου του Ιακώβ. Ο Ιακώβ, αποκοιμήθηκε σε ένα λίθο, και είδε σε όνειρο μία σκάλα όπου ανεβοκατέβαιναν άγγελοι. Ο Ιακώβ συνομίλησε με τον Θεό, και μόλις ξύπνησε, απέδωσε την συνομιλία του με τον Θεό, στον λίθο που χρησιμοποίησε σαν προσκέφαλο. Τον λίθο αυτόν τον μετέτρεψε σε βωμό. «και ο λίθος ούτος όν έστησα στήλην, εσταί μοι οίκος Θεού, και πάντων ών εάν μοι δως, δεκάτην αποδεκατώσω αυτά σοι»  Οι βαίτυλοι περιγράφονται στα παλαιά κείμενα σαν «αερόλιθοι, οίτινες έπιπτον περιφλεγείς εκ του ουρανού».

Η   ένωση μας με τις ενέργειες των δένδρων

  • Αν είναι δυνατόν  το φως του ήλιου να φιλτράρεται μέσα από τα φύλλα.
  • Ξεκινήστε την επαφή σας με τον κορμό του δένδρου για λίγο, κάνοντας την σύνδεση με το έδαφος και μέσω του φλοιού του, με την ενέργεια που ρέει προς τα πάνω και πηγάζει από την γη.
  • Βάλτε τα χέρια σας στο έδαφος και πιέστε προς τα κάτω με τα πόδια σας, Διώξτε τυχόν περίσσεια ενέργεια και αρνητικά συναισθήματα, και φανταστείτε το σαν ένα σκοτεινό φως που βυθίζεται προς τα κάτω, στη γη.
  • Όταν αισθάνεστε ήρεμοι, σταθείτε απέναντι στο το δέντρο, έτσι ώστε τα δάχτυλά σας και στα δύο χέρια, και τα δάχτυλα των ποδιών σας, να έχουν ελαφρά επαφή με τον κορμό.
  • Φανταστείτε ως υγρό χρυσό ή βαθύ ίντιγκο μπλε, ένα πλούσιο φως να πηγάζει σαν φωτεινή δέσμη μέσω των χεριών και των ποδιών σας, και  ρέει μέσα σε κάθε μέρος του σώματός σας, βρίσκοντας το δικό του μονοπάτι ίασης.
  • Στη συνέχεια, αφήστε την ενέργεια να μεταφερθεί μέσα από τα δάχτυλά σας  και πάλι πίσω στο δέντρο, για να απορροφήσει ξανά τον πόνο ή τη θλίψη σας, δημιουργώντας μαζί του έναν συνεχόμενο κύκλο ροής.
  • Εστιάστε σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας που νοιώθει πόνο, και  φανταστείτε την ενέργεια να στροβιλίζεται εκεί αριστερόστροφα και δεξιόστροφα.
  • Μπορείτε να αισθανθείτε την δόνηση ή την ενέργεια ή μια πιο ήπια ροή  φωτός μέσα σας.Συνεχίστε την επαφή αυτήν με την ενέργεια του δέντρου, σε έναν συνεχή κύκλο μαζί σας, μέχρι να νιώσετε καλλίτερα
  • Bάλτε αν θέλετε, έναν κρύσταλλο που αντιπροσωπεύει μια συγκεκριμένη ασθένεια κάτω από τις ρίζες του δέντρου.
  • Εάν έχετε  φυτά στο χώρο εργασίας να τα φροντίζετε περισσότερο για σας να αναγνωρίζουν.

Εδώ θα αναφέρουμε τα δέντρα και τις ειδικές θεραπευτικές δυνάμεις τους, που μπορούν να σας βοηθήσουν, απλά και μόνο αν είστε κοντά σε αυτά! Κάθε δέντρο ξεχωριστά θα μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από πόνο, φυσικό ή συναισθηματικό, και να αποκαταστήσει την ηρεμία μας.

Μηλιά: Pyrus malus                     

Φέρνει τη γονιμότητα σε κάθε τομέα, και σταδιακά αποκαθιστά την υγεία και την αισιοδοξία στην ζωή μας. Ανακουφίζει από ναυτία,  πονόδοντο,  κατακράτηση υγρών και πεπτικές διαταραχές, επίσης και εκείνες του ήπατος, της σπλήνας και των νεφρών.

Φράξος η Τέφρα: (Fraxinusexcelsior)

Δίνει θάρρος και εμπιστοσύνη και ευρύτερες προοπτικές για τη ζωή. Βοηθά την πέψη και την αποτελεσματική λειτουργία των οργάνων  του σώματος, στην απώλεια βάρους, της ουροδόχου κύστης και σε διαταραχές του εντέρου.

Οξυά: (Fagus ferruginea)                        

Φέρνει την χαρά και σοφία στην ζωή και στις αισθήσεις σας, βοηθά σε θεραπείες, και δίνει την αίσθηση της σύνδεσης μας με τη γη, είναι χρήσιμη σε στομαχικά προβλήματα, επούλωση πληγών και ελκών.

Σημύδα : (Betulaalba)                          

Φέρνει νέα ξεκινήματα. Προστατεύει τις μητέρες και τα μωρά τους. Μειώνει τα προβλήματα με την κατακράτηση υγρών, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης,  έκζεμα και αλλεργίες του δέρματος .

Σαμπούκος η Αφροξυλιά η Κουφοξυλιά: (SambucusCanadensis)                                                                                         

Το δέντρο νεράιδα που κάνει τα πάντα να είναι δυνατά! Χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό, για αναπνευστικές και ιογενείς παθήσεις, άσθμα, πυρετό, και ταχεία επούλωση  καταγμάτων.

Ευκάλυπτος (Eucalyptus Regnans)

Καλό για την αφαίρεση της στάσιμης ενέργειας. Βοηθά στα κρυολογήματα, το βήχα και τα ιγμόρεια, πυρετούς και λοιμώξεις, θεραπεύει και πληγές. Αντισηπτικό και καταπραϋντικό του βήχα και στις βρογχίτιδες. Αντιρευματικό, κατεβάζει τον πυρετό και διώχνει τον πονοκέφαλο.

Συκιά (Ficus-carica)            

Φέρνει τη γονιμότητα και την άνθηση της δημιουργικότητας. Θεραπεύει το δέρμα, από εξανθήματα και κηλίδες, βελτιώνει το κυκλοφορικό, τον πονόλαιμο και σε βοηθά σε παθήσεις των βρόγχων.

Δάφνη: (Laurusnobilis)

Προστασία από την ασθένεια και κατά της κακίας. Αποκαθιστά την εμπιστοσύνη μετά την απιστία.Μειώνει το στρες και το άγχος, βελτιώνει την κατάσταση των μαλλιών και βοηθά στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Καλό για τους ρευματισμούς και την αρθρίτιδα και την γυναικεία γονιμότητα.

Mανόλια: (Magnolia glauca)

Αυξάνει την αγάπη και την πίστη. Μειώνει την ισχύ των εξαρτήσεων και τις εμμονές, ιδίως με το κάπνισμα. Βοηθά σε προβλήματα του δέρματος. Αποκαθιστά τη δύναμη μας μετά από μακρά ασθένεια.

Ακακία: (Acacia dealbata)

Ένα πανέμορφο δέντρο, ένα πανάρχαιο σύμβολο αγνότητας και αθανασίας της ψυχής η πανέμορφη ακακία ανθισμένη με λουλούδια  λευκά που σκορπίζουν ένα μεθυστικό άρωμα που δύσκολα ξεχνάς. Αφαιρεί την αίσθηση της απομόνωσης, ιδίως για τους ηλικιωμένους. Ηρεμεί από το άγχος. Ανακουφίζει από  κατάθλιψη, εφιάλτες, γαστρικά προβλήματα, καψίματα και πληγές.

Δρυς: (Quercus alba)                 

Διώχνει τον φόβο και την ανικανότητα, σωματική και συναισθηματική. Διευκολύνει σε αιματολογικά προβλήματα, πέτρες στα νεφρά, εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία, βελτιώνει το κυκλοφορικό και μειώνει τον πυρετό.

Πορτοκαλιά: (citrus sinensis)

Φέρνει την αίσθηση της ευημερίας και της γονιμότητας με κάθε τρόπο. Καταπραΰνει το άγχος και την αϋπνία και διώχνει τα άσχημα όνειρα σε ενήλικες και παιδιά. Ανακουφίζει σε προβλήματα του δέρματος, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τα κρυολογήματα και άλλους ιούς.

Ροδακινιά: (Amygdalus persica)

Προσελκύει την αφθονία, την ευτυχία και τη γονιμότητα. Ανακουφίζει από τα προβλήματα του στομάχου, ναυτία και βήχα και βοηθά το σώμα και το μυαλό  να χαλαρώσει.

Πεύκο: (Pinus)                     

Tο πεύκο είναι ένα από τα ωραιότερα δένδρα και συνάμα κατάλληλο για να γίνει ένα όμορφο μπονσάι. Τον χειμώνα αν κάνουμε μια βόλτα στο δάσος η έντονη μυρωδιά του πεύκου πλημμυρίζει παντού και το άρωμα του μας χαλαρώνει και μας ηρεμεί.

Το πεύκο και ειδικά οι πευκοβελόνες εδώ και αιώνες χρησιμοποιούνται για την θεραπεία των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και ως αποσυμφορητικό και αποχρεμπτικό. Χαλαρώνει το φλέγμα στους πνεύμονες και βοηθάει στην εξάλειψη του. Έχει αντιβακτηριακές και απολυμαντικές ιδιότητες. Οι αντιβακτηριακές του ιδιότητες εκτός από τα οφέλη που έχει στην υγεία μας μπορεί να προστεθεί στα σπιτικά καθαριστικά για ένα καθαρό χωρίς μικρόβια σπίτι.

Έλατο (PiceaExcelsa)           

Διώχνει μακριά μας όλες τις ασθένειες, τόσο στο σπίτι και την οικογένεια και ειδικά για νεογέννητα βρέφη. Βοηθά σε προβλήματα στο στήθος, το λαιμό και σε μολύνσεις των πνευμόνων, κρυολογήματα, γρίπη και  πονόλαιμο. Καταπολεμά την κατάθλιψη και τα νεύρα.

Λεύκα : (Populus tremuloides)

Η Λεύκα στην αρχαιότητα ονομαζόταν το δέντρο ρίγος, επειδή τα φύλλα της έτρεμαν ακόμα και όταν δεν υπάρχει άνεμος. Βοηθά σε πυρετούς και ρίγη, Φέρνει ήπια γαλήνη στο πνεύμα. Καλό για το άγχος, αλλεργίες, έκζεμα, διαβήτη και  νευραλγίες.

Καρυδιά: (Juglansregia)     

Φέρνει τη γονιμότητα και την αφθονία. Ανακουφίζει από δερματικά προβλήματα, κατακράτηση υγρών, τα κρυολογήματα και τη γρίπη, πονοκεφάλους, απώλεια μαλλιών και επώδυνη έμμηνος ρύση.

Ιτιά: (Salix alba)                  

Φέρνει προστασία και αρμονία στον κύκλο των εποχών και το φεγγάρι. Μειώνει τον πόνο και βοηθά σε φλεγμονές, ρευματισμούς και ρευματοειδή αρθρίτιδα, πυρετό και πονοκεφάλους. Καλό και σε προβλήματα όρασης.

Αγριοκερασιά: (Prunus serotina)

Το δέντρο της συμφιλίωσης και της εσωτερικής ηρεμίας. Βοηθά σε  βήχα, πυρετό, κρυολόγημα, γρίπη, παθήσεις του λαιμού, του άσθματος και της βρογχίτιδας.

*Οι φυσικές θεραπείες δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής βοήθειας και συμβουλής. Συμβουλευόμαστε τον βοτανολόγο η τον γιατρό μας για οποιοδήποτε θέμα υγείας και πριν την χρήση οποιοδήποτε βοτάνου.

 

Χρίστος Καψάλης   

Συλλέκτης βοτάνων – Ερευνητής

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 άρχισε να ασχολείται με την συλλογή βοτάνων από πολλές περιοχές της Ελλάδος. Με πολύ κόπο και ατέλειωτες ώρες μελέτησε την βοτανική των αρχαίων Ελλήνων, μελετώντας τον Διοσκουρίδη, την φυσική ιστορία του Πλίνιου, τον Παράκελσο, κείμενα του Γαληνού, Ελληνικά και ξένα βιβλία φυτολογίας, βοτανολογίας, βοτανοθεραπείας.

Παρακολούθησε σεμινάρια στο School of Natural Health Sciences, Γεμμοθεραπεία και συνδυασμούς γεμμοθεραπευτικών σκευασμάτων και βαμμάτων.

Η προσωπική του συλλογή περιλαμβάνει εκατοντάδες βότανα και βάμματα της Ελληνικής φύσης, η οποία θα παρουσιαστεί πλήρης, πολύ σύντομα από το lifehub.gr, καθώς και στο υπό έκδοση βιβλίο ‘’Η θεραπευτική δύναμη των βοτάνων, δένδρων και φυτών“.

xristkaps@gmail.com Τηλ.επικοινωνίας 6970502611

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.