ΔΙΝΩ ΑΞΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ

ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

 

Είχε κιόλας φτάσει η άνοιξη και μαζί της όπως πάντα το Πάσχα και η Ανάσταση. Ποτέ δεν θα ζούσε η ανθρωπότητα ένα τόσο έρημο Πάσχα! Η κατάνυξη και η πνευματικότητα των ημερών θα χανόταν μέσα στην απομόνωση της κάθε οικογένειας , του κάθε μοναχικού ανθρώπου της γης. Της κάθε έρημης εκκλησίας και της κάθε ψαλμωδίας που θα ηχούσε μέσα από τις τηλεοράσεις και θα απλωνόταν ως η ύστατη ελπίδα της επερχόμενης ανάστασης.

Από παιδί ένιωθα πως η Μεγάλη Πέμπτη με τον Εσταυρωμένο Χριστό, δεν είναι παρά το ”σύμβολο του πόνου”, που θα σηκώσει ο καθένας στις πλάτες του. Μα τώρα, μετά την πανδημία, δεν είναι παρά ο ΣΤΑΥΡΟΣ που σηκώνει ολόκληρη η ανθρωπότητα για να έρθει μια καθολική Ανάσταση!

Ο ήχος της καμπάνας που φεύγει για τον ουρανό δεν είναι παρά ο ήχος του Mεγάλου Πένθους που ηχεί παντού. Ο Χριστός περιστοιχισμένος από χιλιάδες νεκρούς , θανατώνεται και πάλι . Όπως κάθε χρόνο, όπως κάθε ημέρα, όπως κάθε ώρα , γιατί τα ανθρώπινα δημιουργήματα του Πατέρα Του «δεν ξέρουν ακόμα τι να κάνουν» !

Προσκυνώ το νεκρό Του σώμα με βουρκωμένα τα μάτια και ενώ ξέρω πως θα αναστηθεί και θα φύγει για το Βασίλειο Του και θα λάμψει ο ουρανός από τη Λάμψη Του, κλαίω για το Δράμα Του, μα και για το Δράμα ολάκερης της ανθρωπότητας. Προσεύχομαι για το «Δεύτε Λάβετε Φως» των ανθρώπων. Προσεύχομαι για την Ανάσταση ολάκερης της γης, για εκείνους που κυβερνούν τον κόσμο να φωτιστούν να κάνουν αυτά που πρέπει .

Έβγαλα ένα μαντήλι , βουτηγμένο στη σκέψη μου, γεμάτο αναμνήσεις από εποχές απόμακρες . Το μαντήλι έχει μια διαμαντένια καρδιά και δίπλα ένα δοχείο πήλινο που ρέει το νερό το αμόλυντο … Θα πιώ σήμερα μέσα στην νύχτα και σαν ο σταυρός να γίνεται ελαφρύτερος και το δράμα να λιγοστεύει!…

 

Γεωργία Γιαμπουράνη

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΙΑΜΠΟΥΡΑΝΗ

Η Γεωργία Γιαμπουράνη γεννήθηκε στο Κιάτο Κορινθίας και είναι απόφοιτος της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Ασκεί το επάγγελμα της ασφαλιστικής συμβούλου από τα χρόνια των σπουδών της και είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Καλλιτεχνικής Ομάδας ''ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ''.

Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά (Νουμάς, Νέα Αριάδνη, Φιλολογική Πρωτοχρονιά, Πνευματική Ζωή, Νέα Σκέψη κ.α ), στον ηλεκτρονικό τύπο, σε ποιητικές ανθολογίες και έχουν βραβευτεί σε διάφορους διαγωνισμούς ποίησης.

Το 2001 η πρώτη της ποιητική συλλογή, «Ψίθυροι Δημιουργίας», διακρίθηκε στον ΙΣΤ ΄ Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» και εκδίδεται από τις εκδόσεις Δωδώνη | Βερενίκη το 2003.

Το 2013 εκδίδεται η δεύτερη ποιητική της συλλογή, «Σηκώνοντας το Πέπλο... από τις εκδόσεις Ηριδανός. Η συλλογή βραβεύεται στον 30ό Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης - Πεζογραφίας – Εικαστικών Σικελιανά 2014 του Διεθνούς Πολιτιστικού Οργανισμού Καφενείο των Ιδεών. Στις 9 Νοεμβρίου 2013 με αφορμή την παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου της, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, πραγματοποίησε μια ''βραδιά μύησης στην ποίηση'' με στόχο το όραμα ενός καλύτερου κόσμου, σηματοδοτώντας έναν εναλλακτικό τρόπο παρουσίασης της ποίησης στο ευρύ κοινό.

Στις 10 Φεβρουαρίου 2016 ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, στο πλαίσιο καθιερωμένου διαγωνισμού για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης για τους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της περιοχής Αιγιαλείας & Καλαβρύτων με θέμα Τα Παιδιά, επιλέγει απόσπασμα από ποίημα της Γιαμπουράνη ως θέμα για τον Διαγωνισμό της Ποίησης.

Στις 23 Ιουνίου 2016 η Γεωργία Γιαμπουράνη παρουσιάζει τον ποιητή Γεώργιο Δροσίνη (1859-1951) στα εγκαίνια μετά την αναστύλωση του Πύργου των Γουβών στην Β. Εύβοια του Γεωργίου Δροσίνη. Η ομιλία της έχει συμπεριληφθεί στα Χρονικά Τόμος Ι'- 2016, έκδοση του συλλόγου Οι φίλοι του μουσείου Γ. Δροσίνη, σειρά αυτοτελών εκδόσεων, Αριθμ. 33 (σελ. 76- 84). Αντίτυπο της έκδοσης έχει αποσταλεί σε 430 βιβλιοθήκες δημοτικές και δημόσιες στην Ελλάδα, καθώς και στο εξωτερικό, με σημαντικότερη την βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Στις 13 Μαρτίου /2018 συμμετέχει σε αφιέρωμα για την Ποίηση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Πειραιά με την Ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη Ρούκ .

Στις 21 Μαρτίου 2019, παγκόσμια ημέρα ποίησης, στίχοι 4 ποιητών (Νάνος Βαλαωρίτης, Ανδρέας Εμπειρίκος, Τίτος Πατρίκιος), μεταξύ των οποίων και δικοί της, επιλέγονται να προβληθούν σε όλες τις οθόνες της ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε. -Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ (Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, Αττικό Μετρό και ΤΡΑΜ).

H Γεωργία Γιαμπουράνη, στο πλαίσιο της δημιουργικής της εξέλιξης και της φιλοσοφίας της και εμμένοντας στο όραμα και την πεποίθηση ενός καλύτερου κόσμου δραστηριοποιείται επίσης στο χώρο της Προγεννητικής Αγωγής, δηλαδή στην ανάγκη αγωγής του παιδιού από το προγεννητικό στάδιο της ύπαρξης του. Είναι μέλος και ομιλήτρια της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.