TOMATIS

ΜΕΘΟΔΟΣ “TOMATIS” ΕΝΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

 

ΜΕΘΟΔΟΣ “TOMATIS” ΕΝΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ

 

Ο καθηγητής Alfred Tomatis(1920-2001)απ΄όπου πήρε και το όνομά της η μέθοδος, σπούδασε ιατρική στο Παρίσι, ειδικεύτηκε στην ωτορινολαρυγγολογία και ειδικότερα στη φωνιατρική. Στο τέλος της δεκαετίας του 1940, ο Tomatis διηύθυνε τα εργαστήρια ακουστικής των αεροναυτικών οπλοστασίων. Κατά την εξέταση των εργαζομένων που υπέφεραν από κώφωση που σχετίζεται με την εργασία, σημείωσε ότι οι αλλοιώσεις που παρουσιάστηκαν στα αυτιά τους πάντα συνοδεύονταν από φωνητική ανεπάρκεια. Την ίδια στιγμή, ο ίδιος επίσης συμβούλευε και θεράπευε τραγουδιστές που είχαν φωνητικά προβλήματα. Κάνοντας τεστ στους τραγουδιστές και δημιουργώντας ένα γράφημα ακουστικής, παρατήρησε ότι και αυτοί παρουσίαζαν ακριβώς το ίδιο ακοομετρικό προφίλ με τους εργαζομένους στο οπλοστάσιο. Οι τραγουδιστές είχαν καταστρέψει τις φωνές τους καταστρέφοντας την ακοή τους.

Έδωσε γρήγορα έμφαση στην ύπαρξη του βρόχου ακοής- ομιλίας σύμφωνα με την οποία η φωνή περιέχει μόνο ότι το αυτί μπορεί να ακούσει. Το αυτί σε συνεργασία με το κεντρικό νευρικό σύστημα ελέγχει την παραγωγή της φωνής. Ο λάρυγγας ακολουθεί απλώς τις οδηγίες τους.

Η θεραπευτική τεχνική που θεμελίωσε κατοχυρώθηκε στην Ακαδημία Επιστημών της Γαλλίας και στην Ακαδημία Ιατρικής του Παρισιού με τον τίτλο (Φαινόμενο Τοματίς). Το 1958, το πρώτο Ηλεκτρονικό Αυτί παρουσιάστηκε στην Παγκόσμια Έκθεση στις Βρυξέλλες και κέρδισε το Χρυσό Μετάλλιο επιστημονικής έρευνας.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ TOMATIS

Όχι, δεν έχουμε να κάνουμε με περίεργα μηχανήματα. Το μόνο που θα σου ζητήσουμε να κάνεις είναι να φορέσεις ειδικά διαμορφωμένα ακουστικά, τα λεγόμενα «ηλεκτρονικά αυτιά» και να ακούσεις μουσική που έχει επιλεγεί για τη θεραπεία. Το ηλεκτρονικό αυτί διεγείρει τον εγκέφαλο, ενισχύει την ακουστική προσοχή και τη μάθηση, ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο ακούς και αντιλαμβάνεσαι τα πάντα γύρω σου.

ΤΑ 3 ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ

1.Λήψη ιστορικού και Διαγνωστικό/Ακουστικό τεστ

2.Κύκλοι θεραπείας

Η θεραπεία αρχίζει με τη συμμετοχή σου στους λεγόμενους κύκλους. Χαλαρώνεις ακούγοντας μουσική για 2 ώρες φορώντας το ηλεκτρονικό αυτί. Μπορείς παράλληλα  να κοιμάσαι, να διαβάζεις ένα βιβλίο, να ζωγραφίζεις. Μεσολαβούν κάποια διαλείμματα ανάμεσα στους κύκλους αναγκαία  για να συνειδητοποιήσει το μυαλό σου την αλλαγή. Ο ρυθμός των κύκλων σχετίζεται με τη δυσκολία που αντιμετωπίζει το άτομο.

3.Εδώ χρειαζόμαστε την ενεργή συμμετοχή σου. Για παράδειγμα να διαβάσεις ένα κείμενο και να ακούσεις τη φωνή σου μέσα από ηχητική επεξεργασία. Ακούγοντας τη φωνή σου, διορθώνεις λάθη.

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Η μέθοδος συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών, στην ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων της διασπασμένης προσοχής, αυξάνει τη δυνατότητα εκμάθησης των ξένων γλωσσών, ιδανική για τους μαθητές που προετοιμάζονται να δώσουν εξετάσεις και εξαιρετικά θεαματική για μουσικούς, ηθοποιούς, τραγουδιστές, παρουσιαστές, πολιτικούς και ηχολήπτες. Η μέθοδος Tomatis βοηθάει τους επαγγελματίες να αναλύουν καλύτερα, γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά όσα ακούν με στόχο να αναπαράγουν καλύτερη φώνηση. Άνθρωποι εξοικειωμένοι με τα ακουστικά φαινόμενα, δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από τον τρόπο που βελτιώθηκε η άρθρωση, η μουσικότητα και το ηχόχρωμα της φωνής τους, που διευρύνθηκε η αντίληψή τους, όσο διευρυνόταν η ακοή τους εφαρμόζοντας τη μέθοδο.

Το κέντρο https://www.facebook.com/TomatisPetroupole, που λειτουργεί με την επίσημη άδεια του Tomatis Developpement S.A.θα σε βοηθήσει να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου και θα φτάσεις στο μέγιστο των δυνατοτήτων σου.θα αισθάνεσαι,θα δημιουργείς,θα φαντάζεσαι ξεπερνώντας δυσκολίες και μπλοκαρίσματα.

https://www.facebook.com/TomatisPetroupole

https://www.youtube.com/watch?v=FN2PuKci6bo

Με τη μέθοδο Tomatis μπορείς να ζεις καλύτερα…

έχοντας μεγαλύτερη σαφήνεια στη σκέψη και στο λόγο, καλύτερη αντίληψη του εαυτού, των επιθυμιών και των πράξεων.

 

Άννα Μαλισιόβα

Ειδική Παιδαγωγός/Καθηγήτρια Φιλόλογος

Πιστοποιημένος θεραπευτής της μεθόδου Tomatis.

https://www.facebook.com/TomatisPetroupole/

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΑΝΝΑ ΜΑΛΙΣΙΟΒΑ

κυρία Άννα Μαλισιόβα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο, με καταγωγή απ΄το μαγευτικό Πήλιο. Έκανε τις βασικές της σπουδές στην Πάτρα και είναι απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με κατεύθυνση Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών.
Στη συνέχεια έκανε την ειδίκευσή της στην Ειδική Αγωγή στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής Βόλου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.Γνωρίζει την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και το Braille. Έχει σπουδάσει πολλά χρόνια πιάνο και κλασικό τραγούδι.
Η επιμόρφωσή της περιλαμβάνει σεμινάρια Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών, Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας, Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών και Μουσικοθεραπείας.
Έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με ιδιωτικά κέντρα Ειδικών Θεραπειών στο Βόλο και την Αθήνα καθώς επίσης και με το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου. Έχει διατελέσει υπεύθυνη του μαθησιακού τομέα στο Ιατροκοινωνικό Κέντρο του Δήμου Ν.Ιωνίας Μαγνησίας.Είναι πιστοποιημένη θεραπεύτρια της μεθόδου TOMATIS.
Έχει κατά καιρούς δημοσιεύσει άρθρα σε εφημερίδες και επιστημονικά περιοδικά.Έχει μετεκπαιδευτεί σε Αθήνα,Παρίσι και Μαϊάμι.Σήμερα ζει και εργάζεται μόνιμα στην Αθήνα και έχει την ευκαιρία να εργάζεται και να κουράρει καθημερινά διάσημους τραγουδιστές και ηθοποιούς, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Tomatis, της οποίας είναι πιστοποιημένος και επίσημος θεραπευτής.Αγαπάει πολύ την οικογένεια και τα ταξίδια τα οποία αποτελούν πηγή προσωπικού εμπλουτισμού και αναζήτησης.
Άννα Μαλισιόβα
Ειδική Παιδαγωγός/Καθηγήτρια Φιλόλογος
Πιστοποιημένος θεραπευτής της μεθόδου Tomatis.
Τηλ.Επικοινωνίας:6944820781
Facebook:Tomatis Πετρούπολη

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.