ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ, ΒΙΟΛΟΓΙΑ & ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

 

Πάμε να τσιγκλήσουμε μια ακόμα “Ιερά Αγελάδα” αυτήν της οστεοπόρωσης.

Η βιολογική διαδικασία σχηματισμού των οστών είναι υπερβολικά πολύπλοκη ώστε να πει κάποιος “οφείλεται σε έλλειψη ασβεστίου”. Οι παίχτες που παίζουν στο γήπεδο αυτό είναι: Βιταμίνη D, Βιταμίνη Κ, Μαγνήσιο, Βόριο και τέλος το Ασβέστιο. Δευτερεύοντα ρόλο αλλά σημαντικό παίζει η βιταμίνη C διότι το οστό δεν είναι τίποτε άλλο από ένα πρωτεϊνικό πλέγμα συνδετικού ιστού (ναι σωστά μαντέψατε έχει και κολλαγόνο) πάνω στο οποίο οι ΟΣΤΕΟΒΛΑΣΤΕΣ (οι χτίστες των οστών) πάνε και “κολλάνε” το ασβέστιο.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι αν και βρίσκουμε σκελετούς χιλιάδων ετών σε ανασκαφές σε σχεδόν άθικτη κατάσταση, στο ζωντανό οργανισμό (με το σημερινό τρόπο ζωής) ο σκελετός φθείρεται και ο λόγος είναι το όξινο περιβάλλον των κυττάρων και του μεσοκυττάριου χώρου (προσοχή δε λέω για pH του αίματος).

Το οστό είναι σε δυναμική ισορροπία όπως και κάθε ζωντανός ιστός από τη μια υπάρχουν οι ΟΣΤΕΟΒΛΑΣΤΕΣ (σχηματίζουν το οστό) και από την άλλη οι ΟΣΤΕΟΚΛΑΣΤΕΣ (διαλύουν τις φθαρμένες περιοχές των οστών ώστε να σχηματιστούν νέα οστικά κύτταρα).

Αυτό το χτίσιμο – γκρέμισμα είναι σε ισορροπία όταν υπάρχει αφθονία θρεπτικών στοιχείων και η οξεοβασική ισορροπία είναι ρυθμισμένη (εδώ βοηθάει το ιχνοστοιχείο ΒΟΡΙΟ). Η κατανάλωση ζωικών προϊόντων αφήνει στο σώμα όξινη “τέφρα” η οποία για να εξισορροπηθεί, οι ΟΣΤΕΟΚΛΑΣΤΕΣ αφαιρούν ασβέστιο από τα οστά για να σχηματιστεί αλκαλικό ρυθμιστικό διάλυμα ασβεστίου το οποίο θα βγάλει -ΟΗ για να απορροφήσει τα Η+ να σχηματίσει Η-ΟΗ (νερό) και να ανεβάσει το pH.

Το ασβέστιο των γαλακτοκομικών είναι σε μορφή καζεϊνικού ασβεστίου που σημαίνει ότι απορροφάται δύσκολα. Επίσης σε αυτά το ασβέστιο συνυπάρχει με φωσφόρο ο οποίος το ανταγωνίζεται στους κυτταρικούς υποδοχείς. Τέλος η αναλογία ασβεστίου/μαγνησίου στα τυριά κλπ είναι συντριπτικά υπέρ του ασβεστίου που σημαίνει ότι το ασβέστιο απορροφάται ελάχιστα και το πλεονάζον μένει στο αίμα έτοιμο να επικαθήσει σε φλεγμονές των αγγείων οι οποίες έχουν “τσιμενταριστεί πρόχειρα” με μόρια χοληστερόλης που έχουν κουβαλήσει σε αυτά οι λιποπρωτεϊνες LDL (λόγω έλλειψης βιταμίνης C που δεν υπάρχει στα γαλακτοκομικά).

Από τους παίχτες:
Μαγνήσιο (πράσινα φυλλώδη λαχανικά ή όπου υπάρχει χλωροφύλλη)
Βιταμίνη Κ (παράγεται από τη χλωρίδα του εντέρου ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ)
Βόριο (λαχανικά κυρίως)
Βιταμίνη D (παράγεται στο σώμα από τη χοληστερόλη (με την επίδραση της UV) και ενεργοποιείται στα νεφρά
Βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, ακτινίδια, ρόδια κλπ)
Ασβέστιο (μπρόκολο, σπανάκι κλπ)

Στην οστεοπόρωση παίζει ρόλο και το σύμπλεγμα θυρεοεδούς-παραθυρεοειδούς (ο τελευταίος παράγει την ορμόνη καλσιτονίνη η οποία χορηγείται και ως φάρμακο (π.χ. SALMOTEN κλπ)

 

Νικόλαος Δαραδήμος

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΡΑΔΗΜΟΣ

Διεύθυνση: Φυγαλείας 60, 11147 Γαλάτσι
Τηλεφωνο: 6986267188

Σπουδές

2016 – 2017
Σπουδές στη Ρεφλεξολογία Άκρου Πόδα στο Natural Health Science

2005 – 2007
Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Διαχείριση Ποιότητας και Διασφάλιση Υγιεινής Τροφίμων
στο Τμήμα Επιστήμης / Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

1996 – 2002
Πτυχίο Βιολόγου στο Τμήμα Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σεμινάρια – Πρακτικές

4 – 5/3/2017
Σεμινάριο Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής της Ελληνικής Εταιρείας Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής

2017 – σήμερα
Θεραπευτής Κοσμοενεργειακής
Θεραπευτής Mvoce & 50 Seals 1st Level

https://www.facebook.com/nikolaos.daradimos

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.