ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ

 

Συνέχεια του ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ ΚΑΙ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ

Πως θα το απολαύσουμε;

Καταρχήν, πρέπει να επισημάνουμε ότι το αυγοτάραχο τρώγεται όπως είναι. Οποιαδήποτε θερμική επεξεργασία καταστρέφει την ντελικάτη γεύση του, γι’ αυτό δεν το τηγανίζουμε, δεν το ψήνουμε, γενικά δεν το μαγειρεύουμε.

Όταν θέλουμε να καταναλώσουμε αυγοτάραχο, το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον μία ώρα ώστε να μαλακώσει. Αφαιρούμε πολύ προσεκτικά το κερί με τη βοήθεια μαχαιριού. Στη συνέχεια, το κόβουμε κάθετα σε λεπτές φέτες με ένα μαχαίρι χωρίς δόντια για να μην καταστραφούν τα αυγά. Μετά την κοπή, καλύπτουμε το κομμένο μέρος με μεμβράνη ή λαδόκολλα για να μη στεγνώσει και το διατηρούμε στο ψυγείο.

Το αυγοτάραχο μπορεί να καταναλωθεί ως ορεκτικό, μόνο του ή σε ψωμί, ενώ συνδυάζεται πολύ ωραία με αποξηραμένα φρούτα, όπως τα ξερά βερίκοκα. Τέλος, μπορεί να προστεθεί και σε κυρίως γεύματα όπως ζυμαρικά ή ριζότο.

Το αυγοτάραχο δεν έχει πολλές θερμίδες;

Μία ποσότητα κατανάλωσης αυγοτάραχου κοντά στα 30 γραμμάρια (2 φετούλες) αποδίδει 95 θερμίδες, σύμφωνα με ανάλυση του τμήματος Διατροφής-Διαιτολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Πρόκειται, επομένως, για μια απολύτως συνετή σε επίπεδο θερμίδων απόλαυση.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΟΑΝΘΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ

από τον Σεφ Χρήστο Τζιέρα

ΥΛΙΚΑ

120 γρ. ριζότο αρμπόριο

30 ml ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

80 ml λευκό κρασί

8-10 κολοκυθοανθοί

150 γρ. ζωμός θαλασσινών

30 ml κρέμα γάλακτος light

1 κουταλάκι φρέσκο βούτυρο

6-7 φέτες αυγοτάραχο

αλάτι

πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα κατσαρολάκι με ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμυδάκι με το ριζότο. Στη συνέχεια προσθέτουμε τους κολοκυθοανθούς και σβήνουμε με το κρασί.

Προσθέτουμε σιγά σιγά το ζωμό και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά.

Βγάζουμε το ριζότο από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο ανακατεύοντας συνεχώς. Αλατοπιπερώνουμε, σερβίρουμε και προσθέτουμε από πάνω τις φέτες αυγοτάραχου.

*Από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Ξένου & Αστερίας Σταματάκη “Γνωρίστε τα ελληνικά super foods, Eirinika – eirinika

Επιμέλεια

 

ΠΑΡΑ ΚΕΛΣΟΣ

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.