ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΝΕΡΟ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΥΔΡΟΓΟΝΟ

 

Πλέον ερευνάται εκτεταμένα ο ρόλος του υδρογόνου ως πολλά υποσχόμενου αντι-οξειδωτικού στοιχείου. Θα αναφέρουμε μερικά οφέλη του νερού εμπλουτισμένου με υδρογόνο.

Το υδρογόνο είναι το πιο ελαφρύ στοιχείο του Περιοδικού Συστήματος. Έχει το χημικό σύμβολο H και ατομικό αριθμό 1 και ατομική μάζα 1,00794 amu.

Όταν ενώνεται με το οξυγόνο σε αναλογία 2 Η προς 1 Ο σχηματίζει το νερό. Τελευταία ερευνάται η ικανότητά του να προστατεύει το κύτταρο από οξείδωση (μιας και η υδρογόνωση είναι αναγωγή δηλαδή αντι-οξείδωση).

Υπάρχουν στο εμπόριο συσκευές οι οποίες εμπλουτίζουν το νερό με υδρογόνο (το οποίο βλέπουμε υπό μορφή φυσαλίδων). Θα καλύψω το κόστος και τον τρόπο λειτουργίας τους σε άλλο άρθρο.

Οι πιο καλά μελετημένες ιδιότητες του “υδρογονωμένου” νερού είναι (γενική ανασκόπηση βιβλιογραφίας 321 μελετών εδώ):

Αντιοξειδωτικό και νευρο-προστατευτικό

Το μοριακό υδρογόνο (Η2) προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Μπορείς να διαβάσεις την έρευνα εδώ. Επίσης φαίνεται ότι προστατεύει τον ιππόκαμπο (σχηματισμός του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μάθηση, τη γνώση και τη μνήμη) από την καταστρεπτική δράση του στρες. Το υδρογόνο επίσης είναι πολλά υποσχόμενο και ως μέσο πρόληψης της απώλειας γνωσιακών και άλλων εγκεφαλικών λειτουργιών λόγω του στρες. Μια έρευνα πάνω σε αυτό μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Μεταβολές της διάθεσης

Σε πείραμα που έγινε σε ποντίκια, το “υδρογονωμένο” νερό αποκατέστησε τη φυσιολογική ανάπτυξη των εγκεφαλικών τους κυττάρων. Τη μελέτη μπορείς να τη διαβάσεις εδώ. Από τη στιγμή που η κατάθλιψη στους ανθρώπους συνδέεται με αλλοιώσεις στα εγκεφαλικά κύτταρα, το εμπλουτισμένο νερό με υδρογόνο είναι πολλά υποσχόμενο ως συνδυαστικό με άλλες θεραπείες για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Μυική Κόπωση και Αδυναμία

Σε έρευνα που έγινε σε νεαρούς αθλητές που έπιναν “υδρογονωμένο” νερό, εμφάνισαν μικρότερες συγκεντρώσεις γαλακτικού οξέος στους μύες τους ενώ η κόπωση καθυστέρησε σημαντικά. Μπορείς να δεις την έρευνα εδώ.

Πρόληψη Μεταβολικού Συνδρόμου

Σε πείραμα που έγινε με ασθενείς που εμφάνισαν τάση εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου και έπιναν 0,5 ως 2 λίτρα νερό εμπλουτισμένου με υδρογόνο για 2 μήνες, αυξήθηκε η HDL και μειώθηκε η LDL. Μπορείς να διαβάσεις την έρευνα εδώ.

Επιτάχυνση απώλειας λίπους

Το υδρογόνο προστατεύει τα μιτοχόνδρια των κυττάρων (λόγω της ικανότητάς του να “απορροφά” τις ελεύθερες ρίζες). Υγιή μιτοχόνδρια σημαίνει υγιής μεταβολισμός και παραγωγή κυτταρικής ενέργειας.

Καλύτερη ρύθμιση του Διαβήτη

Σε 36 προδιαβητικούς ή διαβητικούς τύπου 2, το “υδρογονωμένο” νερό μείωσε τη χοληστερόλη, βελτίωσε την ανοχή στη γλυκόζη και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Στη μελέτη, οι ασθενείς έπιναν 900ml νερού τη μέρα για  8 εβδομάδες. Μπορείς να διαβάσεις τη μελέτη εδώ.

Επαναφορά της αλκαλικότητας του σώματος

Σε μια μελέτη 19 υγιών ανδρών που ασκούνταν, η λήψη 2 λίτρων “υδρογονωμένου” νερού καθημερινά επανέφερε το pH του αίματος στα φυσιολογικά επίπεδα πριν και μετά την άσκηση, εξουδετερώνοντας την πτώση του pH λόγω μεταβολικής οξέωσης (συσσώρευση γαλακτικού οξέως και άλλων παραγόντων κόπωσης). Μπορείς να διαβάσεις τη μελέτη εδώ.

Αντικαρκινική δράση μέσω μείωσης  των ελευθέρων ριζών

Σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα (in vitro), το “υδρογονωμένο” νερό περιόρισε την ανάπτυξη του όγκου μειώνοντας το οξειδωτικό στρες. Μπορείς να διαβάσεις τη μελέτη εδώ. Επίσης υπάρχουν ενδείξεις ότι το υδρογόνο εμποδίζει την αγγειογένεση του όγκου (ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων) και ως εκ τούτου παρεμποδίζει την ανάπτυξη και εξάπλωση του καρκίνου.

Ανακούφιση καρκινοπαθών από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας

Σε μελέτη που έγινε σε 49 καρκινοπαθείς που έκαναν ακτινοθεραπείες για καρκίνο του ήπατος και έπιναν 1.5 με 2 λίτρα νερό εμπλουτισμένο με υδρογόνο, αναφέρθηκε βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και αυξημένη όρεξη για φαγητό. Ειδικότερα, το υδρογόνο μείωσε το οξειδωτικό στρες και την ζημιά από την ακτινοβολία στα υγιή κύτταρα χωρίς να μειώσει την αποτελεσματικότητά της. Μπορείς να διαβάσεις τη μελέτη εδώ. Σε άλλη μελέτη που έγινε σε ποντίκια, φάνηκε ότι η κατανάλωση “υδρογονωμένου” νερού, αύξησε το προσδόκιμο ζωής τους, μείωσε την νεφρική βλάβη και περιόρισε την απώλεια βάρους μετά τη λήψη του χημειοθεραπευτικού σκευάσματος cisplatin. Μπορείς να διαβάσεις τη μελέτη εδώ.

Καρδιοπροστατευτική δράση σε διαβητικούς

Το υδρογόνο δείχνει να προφυλάσσει την καρδιά από το έντονο οξειδωτικό στρες λόγω του υψηλού σακχάρου. Μελλοντικά θα διερευνηθεί ως διατροφική παρέμβαση ώστε οι διαβητικοί να προφυλαχθούν από καρδιακά προβλήματα. Μπορείς να δεις τη μελέτη εδώ.

Αντιαλλεργική δράση

Το υδρογόνο φαίνεται ότι λόγω της αντιοξειδωτικής του ικανότητας σταματάει τις οξείες αλλεργικές αντιδράσεις σε ποντίκια. Μάλιστα το υδρογόνο απενεργοποίησε όλο το “βιοχημικό μονοπάτι” που οδήγησε στην αλλεργική αντίδραση. Μπορείς να δεις την μελέτη εδώ.

Προστασία του εντέρου

Το υδρογόνο σε έρευνα που έγινε σε ποντίκια, προστάτευσε το έντερό τους από ζημιά λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του. Πιθανόν να μπορεί να προστατεύσει υγιή άτομα από εντερικά προβλήματα. Μπορείς να δεις την έρευνα εδώ.

Παρατείνει τη νεότητα

Λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης, το υδρογόνο προστατεύει το DNA τόσο του πυρήνα του κυττάρου όσο και των μιτοχονδρίων από οξειδωτική ζημιά η οποία μετά από καιρό μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες παθήσεις καθώς και καρκίνο. Αν και εκκρεμούν να γίνουν περισσότερο συστηματική έρευνα στον τομέα αυτόν, φαίνεται ότι σε κυτταρικό επίπεδο τουλάχιστον το υδρογόνο καθυστερεί τη γήρανση.

Νίκος Δαραδήμος
Βιολόγος BSc
MSc Διατροφής Ανθρώπου ΓΠΑ
Δ/ντης Συστήματος 4 Aces of Health

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΡΑΔΗΜΟΣ

Διεύθυνση: Φυγαλείας 60, 11147 Γαλάτσι
Τηλεφωνο: 6986267188

Σπουδές

2016 – 2017
Σπουδές στη Ρεφλεξολογία Άκρου Πόδα στο Natural Health Science

2005 – 2007
Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Διαχείριση Ποιότητας και Διασφάλιση Υγιεινής Τροφίμων
στο Τμήμα Επιστήμης / Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

1996 – 2002
Πτυχίο Βιολόγου στο Τμήμα Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σεμινάρια – Πρακτικές

4 – 5/3/2017
Σεμινάριο Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής της Ελληνικής Εταιρείας Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής

2017 – σήμερα
Θεραπευτής Κοσμοενεργειακής
Θεραπευτής Mvoce & 50 Seals 1st Level

https://www.facebook.com/nikolaos.daradimos

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.