ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΙΘΕΡΙΟΥ ΕΛΑΙΟΥ ΤΟΥ ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΥ

 

ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΙΘΕΡΙΟΥ ΕΛΑΙΟΥ ΤΟΥ ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΥ

 

Ο ευκάλυπτος πρώτο-χρησιμοποιήθηκε από ιατρικής άποψης από τους αυτόχθονες της Αυστραλίας οι οποίοι τον χρησιμοποίησαν σαν θυμίαμα για να θεραπεύσουν λοιμώξεις και πυρετούς. Λόγω της ισχυρής αποξηραντικής δράσης των ριζών του πάνω στο έδαφος, φυτεύτηκε στις πιο ελώδεις περιοχές της Αλγερίας και της μεταμόρφωσε στις πιο ξηρότερες, ενώ ταυτόχρονα λόγω της αντιμολυσματικής του ιδιότητας χρησιμοποιήθηκε για να ελαττώσει τον ελώδη πυρετό.

Το αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου δρα κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα το οποίο θεραπεύει με την βοήθεια των δυνατών αντιβακτηριδιακών, αποχρεμπτικών και αντικαταρροϊκών ιδιοτήτων του. Ενισχύει την αναπνευστική λειτουργία υποβοηθώντας την πρόσληψη οξυγόνου από τα ερυθρά αιμοσφαίρια και έτσι είναι χρήσιμο τόσο στα απλά κρυολογήματα όσο και στην ιγμορίτιδα, λαρυγγίτιδα και στην χρόνια βρογχίτιδα.

Η ικανότητά του να εξαλείφει την επιπλέον υγρασία,  η οποία ενοχοποιείται για την δημιουργία παθογόνου περιβάλλοντος και την ανάπτυξη λοιμώξεων και μικροβίων, το κάνει ιδιαίτερα χρήσιμο και σε παθήσεις του ουρογεννητικού συστήματος όπου ενδείκνυται για την θεραπεία της κυστίτιδας και της λευκόρροιας. Επίσης οι αποσυμφοριτικές και κατευναστικές του ιδιότητες το καθιστούν ιδιαίτερα αποτελεσματικό στο να ανακουφίζει σε περιπτώσεις ρευματικών, μυϊκών πόνων  καθώς και σε νευραλγίες.

Σε ψυχολογικό επίπεδο το αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου είναι ιδιαίτερα βοηθητικό σε περιπτώσεις βαθειάς θλίψης και μελαγχολίας όπου αποκαθιστά την ζωτικότητα και τη θετική αντίληψη. Στις περιπτώσεις ανθρώπων που αισθάνονται περιορισμένοι και στριμωγμένοι από το εργασιακό ή το προσωπικό τους περιβάλλον, βοηθάει στο διασκορπισμό των αρνητικών καταπιεσμένων συναισθημάτων, δίνοντας την αίσθηση της ελευθερίας και «εσωτερικά» χώρο να αναπνεύσουνε  μεταμορφώνοντας το αίσθημα ασφυξίας σε αυτό της εκτεταμένης ανανέωσης.

Διαλύει την υπερβολική επιφυλακτικότητα, τον φόβο και την δύναμη της συνήθειας, υποκινώντας το πνεύμα ώστε να κινηθούμε με μεγαλύτερη ελευθερία και να αποκτήσουμε ευρύτερη εμπειρία ζωής.

 

Βιβλιογραφία :  Aromatherapy for healing the spirit, Gabriel Mojay

photo www.myrenia.com

 

Ειρήνη Κόνιαρη

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΝΙΑΡΗ

Ονομάζομαι Ειρήνη Κόνιαρη, έχω σπουδάσει Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και εξασκώ το επάγγελμα μέχρι και σήμερα.

Παράλληλα τα τελευταία δεκατρία χρόνια υποκινούμενη από προσωπική ανάγκη απάντησης σε βασικά ερωτήματα της ζωής μου, ακολούθησα μια πορεία αναζήτησης η οποία συνεχίζεται και θα συνεχίζεται για όσο χρειάζεται.

Κατά την διάρκεια αυτής της πορείας, γνώρισα και εξασκούμαι ακόμα και σήμερα με το σύστημα Hatha Yoga του Δάσκαλου Σατυανάντα και απέκτησα το 2ο Βαθμό Reiki του Μικάο Ουσούι.

Παρακολούθησα τρία χρόνια μαθήματα στην Ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής του Αλ. Τηλικίδη, είμαι διπλωματούχος στην θεραπευτική τέχνη της Αρωματοθεραπείας σε συνδυασμό με την θεωρία της Παραδοσιακής Κινέζικής Ιατρικής, την Ενεργειακή Διατροφή που εφαρμόζεται ανάλογα με την προσωπική ιδιοσυγκρασία και την τεχνική θεραπευτικής μάλαξης που ονομάζεται Creative Healing και προσφέρω συνεδρίες ενεργειακής ιατρικής.

Επίσης έχω παρακολουθήσει τα παρακάτω on line σεμινάρια με την μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης :

Πρόγραμμα «Κατάρτισης Μάνατζμεντ» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Οργάνωση και Προσωπική Συμβουλευτική-Life Coaching”
Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Αποτελεσματική Επικοινωνία και Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός»
Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Ανάπτυξη και Διαχείριση Χαρτοφυλακίου Προϊόντων και Υπηρεσιών – Μάρκετιν»
Τέλος έχω ξεκινήσει σπουδές και βρίσκομαι στο πρώτο έτος της «Ψυχοενεργειακής Προσέγγισης» της Πραγματείας επί των Επτά Ακτίνων της Αλίκης Μπέηλυ και του βιβλίου της Εσωτερικής Ψυχολογίας, στο χώρο Πολιτισμού και Έρευνας «Σύνθεσις».

Τηλ. Επικοινωνίας: 2109916781, 6981234999

e-mail : eirinikoniari@yahoo.gr

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.