ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι πιο υγιεινές τροφές που πρέπει να τρως καθημερινά (β μέρος)

Κολοκύθα

Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που ενισχύουν το νευρικό σύστημα, καθώς και β καροτένιο που στον οργανισμό μετατρέπεται σε βιταμίνη Α και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Περιέχει επίσης σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό και φώσφορο, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι ακόμα σημαντική πηγή φυτικών ινών, που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου, στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και αυξάνουν ταχύτερα το επίπεδο του κορεσμού.

Σαρδέλες

Μπορεί να είναι μικρές στο μάτι, αλλά “βάζουν κάτω” ακόμη και τον σολομό στην περιεκτικότητά τους σε Ω3 λιπαρά οξέα. Και είναι ακριβώς αυτά τα λιπαρά που συντελούν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, μειώνοντας τις πιθανότητες θρομβώσεων και σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα καταστέλλουν την ανάπτυξη της κακοήθειας και περιορίζουν την παροχή αίματος στα καρκινικά κύτταρα μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου στους ασθενείς με καρκίνο του εντέρου.

Τόνος

Ομοίως και ο τόνος που εκτός από τα ωφέλιμα Ω3 λιπαρά οξέα που περιέχει είναι και τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (φωσφόρο, κάλιο, νάτριο, σελήνιο).

Κοτόπουλο

Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που παρέχει στον οργανισμό, ή αλλιώς στις πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, τον σίδηρο, τον ψευδάργυρο, τον φώσφορο και το κάλιο, το κοτόπουλο καθίσταται σύμμαχος στη σωματική και νοητική ανάπτυξη παιδιών και εφήβων. Επιπλέον, τα θρεπτικά συστατικά του κοτόπουλου βοηθούν να διατηρείται καλά ρυθμισμένος ο μεταβολισμός, για να γίνονται οι απαραίτητες καύσεις, και παράλληλα δίνει ενέργεια. Συνδυάζοντας αυτά τα οφέλη του κοτόπουλου με τη χαμηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά και κυρίως σε κορεσμένα λιπαρά (χαμηλότερη περιεκτικότητα σε σχέση με το κόκκινο κρέας), αλλά και τις λίγες θερμίδες του, καταλαβαίνουμε γιατί είναι μια εξαιρετική τροφή.

Ψωμί & ζυμαρικά ολικής άλεσης

Τα προϊόντα ολικής άλεσης περιέχουν στη σύστασή τους μεγαλύτερο εύρος θρεπτικών συστατικών όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σημαντικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Η κατανάλωση τους συνδέεται με την προστασία από την εμφάνιση παθήσεων, όπως η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Κινόα

H κινόα είναι αντιπροσωπευτικό στοιχείο της λίστας των superfoods και δικαιολογημένα. Αντιοξειδωτική και πλούσια πηγή φυτικών ινών, περιέχει αμινοξέα και πρωτεΐνες, άρα πρόκειται για πλήρες διατροφικό είδος. Εύπεπτη τροφή, χωρίς γλουτένη, με φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο και Ω3 λιπαρά οξέα, θεωρείται ότι συμβάλλει σημαντικά στη σωστή αιμάτωση του εγκεφάλου και βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς.

Βρόμη

Η μοναδική αξία της κρύβεται στα θρεπτικά συστατικά που περιέχει, όπως οι φυτικές ίνες (λιγνίνη και βγλυκάνες), οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες, τα αντιοξειδωτικά, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και τα ιχνοστοιχεία. Από τα μεγαλύτερα «δώρα» της στον οργανισμό, αποτελούν η συμβολή της στη μείωση της χοληστερίνης και του υψηλού σακχάρου του αίματος. Επιπλέον συμβάλλει στον έλεγχο του βάρους και στη σωστή πέψη και ενισχύει το αίσθημα κορεσμού.

Φακές

Οι φακές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες της ομάδας Β, μεταλλικά άλατα, κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο και υδρογονάνθρακες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης, ρυθμίζουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και ελέγχουν την ινσουλίνη (θεωρούνται ιδανική τροφή για διαβητικούς), ενώ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, κάτι που την καθιστά απαραίτητη για υπερτασικούς.

Καρύδια

Αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες πηγές Ω3 και Ω6 λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών ουσιών στη φύση. Εννοείται ότι βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του κυκλοφορικού και στη βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου των αγγείων, ενώ η κατανάλωση καρυδιών μετά από ένα γεύμα με πολλά ζωικά λιπαρά προστατεύει τις αρτηρίες από τη βραχυπρόθεσμη καθίζηση λίπους. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες και άλλα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα καρύδια συμβάλλουν στην ενδυνάμωση των νευρικών απολήξεων, βοηθούν τις αριθμητικές ικανότητες και βελτιώνουν τη μνήμη.

Αμύγδαλα

Θεωρείται ο βασιλιάς των ξηρών καρπών, λόγω των θρεπτικών συστατικών και της εκτεταμένης κατανάλωσης του σε όλο τον κόσμο. Περιέχει περίπου 18% καθαρή πρωτεΐνη, ενώ είναι πολύ καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, βιταμίνης Ε, Β1 (θειαμίνης) και Β2, ασβεστίου και σιδήρου. Το αμύγδαλο συμβάλλει στη μείωση της “κακής” χοληστερόλης χωρίς να μειώνει την “καλή” HDL χοληστερόλη. Είναι επίσης πολύ δημοφιλές στις δίαιτες.

Τσία

Οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, Ω3 λιπαρά οξέα, ασβέστιο, βόριο και αντιοξειδωτικά. Επίσης, είναι πολύ καλή πηγή μαγνησίου, σιδήρου και καλίου. Επιπλέον, έχουν 3 φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, 15 φορές περισσότερο μαγνήσιο από το μπρόκολο, 2 φορές περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες και 6 φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα! Στα συν τους, βοηθούν στην απώλεια βάρους και στη γράμμωση, δίνουν ενέργεια και βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Λιναρόσπορος

Οι σπόροι του λιναριού είναι από τις πιο πλούσιες φυτικές πηγές Ω3 λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών ουσιών. Η κατανάλωσή τους ενισχύουν την λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου, μειώνει τη χοληστερίνη, περιορίζει τα συμπτώματα φλεγμονωδών νόσων
και λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ένα είδος φυτοχημικών, τα λεγόμενα φυτοοιστρογόνα, θεωρείται μία από τις φυσικές λύσεις σε εξειδικευμένες θεραπείες για τη μείωση των δυσάρεστων επιπτώσεων της εμμηνόπαυσης.

Αβγά

Συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό θρεπτικών συστατικών και αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών. Και μπορεί στον κρόκο να συγκεντρώνεται μεγάλη ποσότητα λιπαρών, ωστόσο παρέχει επίσης βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά του αβγού. Ένα από τα μεγάλα οφέλη των αβγών δε είναι ότι ενισχύουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες.

Κεφίρ

Πρόκειται για μια πλήρως ισορροπημένη τροφή που θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, καθαρίζει τα έντερα και τα εξοπλίζει με ευεργετικά βακτηρίδια και ζύμες. Επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, την πέψη και συμβάλλει στην αντιμετώπιση των έντονων διαρροιών ή δυσκοιλιοτήτων.

Γιαούρτι

Λόγω της βιταμίνης D που περιέχει, βοηθά στην ενίσχυση των οστών, άρα και στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Βασικό του χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι τα ένζυμα του διευκολύνουν την πέψη, μάλιστα 1 γιαούρτι την ημέρα αρκεί για να λειτουργεί άψογα το πεπτικό σύστημα. Ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ αποτελεί σύμμαχο για όσους ασκούνται τακτικά και θέλουν να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες.

Ελαιόλαδο

Θεωρείται ως το υγιεινότερο λάδι εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητας σε ελαϊκό οξύ, που αγγίζει το 83% και ανήκει στα μονοακόρεστα λιπαρά. Ως βασική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερίνης (LDL) και τη διατήρηση της καλής χοληστερίνης (HDL) στο αίμα, ενώ βοηθά στην πρόληψη φραγής των αρτηριών και καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και Ε, ενώ παράλληλα έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Κουρκουμάς

Σύμφωνα με μελέτες έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες δυνητικά προστατεύουν από την ανάπτυξη διαφόρων μορφών καρκίνου.

Κύμινο

Ήξερες ότι σύμφωνα με αρκετές νέες μελέτες το κύμινο είναι ευεργετικό σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους; Μάλιστα, μελέτη έδειξε ότι παχύσαρκες και υπέρβαρες γυναίκες που κατανάλωναν γύρω στα 3γρ. κύμινο ημερησίως, έχασαν σε διάστημα 3 μηνών 1,5 κιλό περισσότερο, σε σχέση με γυναίκες που δεν κατανάλωναν κύμινο.

Κανέλα

Περιέχει ουσίες που εμφανίζουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις, με τα συστατικά της να βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Μάλιστα, μελέτες δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση κανέλας μπορεί πιθανόν να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη. Επίσης, ένα από τα συστατικά της -η σιναμαλδεύδη, φαίνεται να επιδρά στα αιμοπετάλια εμποδίζοντας τον σχηματισμό θρόμβων.

Κόκκινο κρασί

Δεν φαντάζεσαι πόσα μπορείς να κερδίσεις πίνοντας ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί καθημερινά. Καταρχάς μειώνει τη χοληστερίνη, προστατεύει την καρδιά, ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα, ενισχύει την μνήμη και καταστρέφει τα εκκολαπτόμενα καρκινικά κύτταρα.

Πηγη: olivemagazine.gr

Επιμέλεια

 

Χρίστος Καψάλης
Συλλέκτης Βοτάνων-Ερευνητής

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 άρχισε να ασχολείται με την συλλογή βοτάνων από πολλές περιοχές της Ελλάδος. Με πολύ κόπο και ατέλειωτες ώρες μελέτησε την βοτανική των αρχαίων Ελλήνων, μελετώντας τον Διοσκουρίδη, την φυσική ιστορία του Πλίνιου, τον Παράκελσο, κείμενα του Γαληνού, Ελληνικά και ξένα βιβλία φυτολογίας, βοτανολογίας, βοτανοθεραπείας.

Παρακολούθησε σεμινάρια στο School of Natural Health Sciences, Γεμμοθεραπεία και συνδυασμούς γεμμοθεραπευτικών σκευασμάτων και βαμμάτων.

Η προσωπική του συλλογή περιλαμβάνει εκατοντάδες βότανα και βάμματα της Ελληνικής φύσης, η οποία θα παρουσιαστεί πλήρης, πολύ σύντομα από το lifehub.gr, καθώς και στο υπό έκδοση βιβλίο ‘’Η θεραπευτική δύναμη των βοτάνων, δένδρων και φυτών“.

xristkaps@gmail.com Τηλ.επικοινωνίας 6970502611

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.