ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ

ΟΙ ΣΤΥΜΦΑΛΙΔΕΣ ΟΡΝΙΘΕΣ – ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ

ΕΝΑΤΟΣ ΑΘΛΟΣ

ΟΙ ΣΤΥΜΦΑΛΙΔΕΣ ΟΡΝΙΘΕΣ

ΤΟΞΟΤΗΣ (23 Νοεμβρίου – 22 Δεκεμβρίου)

Ο ΜΥΘΟΣ

Μέσα στον τόπο της ειρήνης στάθηκε ο Δάσκαλος και μίλησε στον Ηρακλή:

«Υιέ του Θεού ήρθε ο καιρός να βαδίσουμε έναν άλλο δρόμο. Στέκεσαι στην ένατη Πύλη. Να περάσεις και να βρεις το βάλτο της Στυμφαλίας, που κατοικούν τα όρνεα της αφανισμένης ερήμου.

Έπειτα ανακάλυψέ τα για να τα διώξεις από την απέραντη κατοικία τους. Η φλόγα που λάμπει πάνω από το νου, φανερώνει τη σίγουρη κατεύθυνση. Το έργο περιμένει. Τώρα πρέπει να περάσεις από την ένατη Πύλη».

Ο Ηρακλής προχώρησε και μετά από καιρό έφτασε στη Στυμφαλία, που ήταν ένας βρωμερός και δασώδης βάλτος. Ένα πλήθος από όρνεα έκρωζαν βραχνά, καθώς πλησίαζε ο Ηρακλής. Τα όρνεα ήταν μεγαλόσωμα και σιχαμένα. Είχαν ένα σιδερένιο ράμφος, σαν σπαθί και τα φτερά τους έμοιαζαν σαν ατσάλινα βέλη.

Τρία όρνεα όρμησαν κατά πάνω του. Χτύπησε ένα όρνεο και δύο φτερά έπεσαν σαν βολίδα στη γη και σφύριζαν καθώς βυθίζονταν στο χώμα. Επιτέλους τα όρνεα αποσύρθηκαν.

Ο Ηρακλής στέκονταν μπροστά στο βάλτο και συλλογιζόταν πως θα μπορούσε να πετύχει το έργο που του ανατέθηκε. Στο νου του ήρθαν τα λόγια της συμβουλής που του δόθηκε. «Η φλόγα που λάμπει πάνω από το νου, φανερώνει τη σίγουρη κατεύθυνση».

Αφού το σκέφτηκε καλά αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μία μέθοδο. Είχε δύο κύμβαλα που έκαναν έναν οξύτατο ήχο, έναν διαπεραστικό, αφόρητο ήχο.

Όταν ο βάλτος πύκνωσε από τα αναρίθμητα όρνεα, ο Ηρακλής επέστρεψε. Τότε, με οξύ πάταγο, άρχισε να χτυπάει τα κύμβαλα συνεχώς. Ζαλισμένα και ενοχλημένα από τον εκκωφαντικό θόρυβο, τα όρνεα σηκώθηκαν στον αέρα και τσίριζαν τρομαγμένα.

Μέσα σε πλήρη σύγχυση το σύννεφο των ορνέων έφυγε με μανιακή βία και δεν ξαναγύρισε. Ο Ηρακλής επέστρεψε και ο Δάσκαλος του είπε: «Τα όρνεα της σφαγής εκδιώχτηκαν.Ο άθλος πραγματοποιήθηκε».

ΣΙΓΗ

Ο Τοξότης είναι το προπαρασκευαστικό ζωδιακό σημείο για τον Αιγόκερω και σε κάποια αρχαία βιβλία ονομάζεται το ζωδιακό σημείο της σιγής.

Στα αρχαία μυστήρια ο νεόφυτος αδελφός έπρεπε να μείνει «εν σιγή». Δεν επιτρεπόταν να μιλάει, αλλά να εργάζεται και να παρατηρεί με προσοχή.

Κανείς δεν μπορεί να εισέλθει στο πέμπτο βασίλειο ή να ανέβει στο όρος του Αιγόκερω, αν δεν έχει περιορισμό του λόγου και δεν ελέγχει τη σκέψη του.

Αυτό είναι το μάθημα του Τοξότη. Να μάθουμε ότι δεν πρέπει να φλυαρούμε για πράγματα για τα οποία οι άνθρωποι δεν είναι ακόμη έτοιμοι.

Ορθή χρήση σκέψης καθώς και περιορισμός ομιλίας καταλήγουν στην απελευθέρωση. Παραμένουμε φυλακισμένοι στον πλανήτη όχι από κάποιες εξωτερικές δυνάμεις που μας κρατούν εδώ, αλλά από ό,τι εμείς οι ίδιοι είπαμε και πράξαμε.

Τη στιγμή που δεν έχουμε κακές σχέσεις με τους ανθρώπους, τη στιγμή που σταματάμε να σκεφτόμαστε άσχημα για τους άλλους, τα δεσμά που μας κρατούν στην πλανητική ύπαρξη αποκόπτονται και γινόμαστε ελεύθεροι να ανεβούμε το όρος στον Αιγόκερω.

Μία προειδοποίηση

Να μην είσαι καλός, να μην είσαι αβλαβής, να μην υπηρετείς μόνο και μόνο για να αποφύγεις όλα αυτά. Μείνε με την ανθρωπότητα, όπως κάνει ο Χριστός ή όπως εκείνη η μεγάλη Ζωή, για την οποία ελέχθη ότι θα παραμείνει στην καθορισμένη θέση Της μέχρις ότου και ο τελευταίος προσκυνητής βρει το δρόμο του.

ΠΥΛΕΣ ΚΑΙ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΙ

Ο Τοξότης είναι η μικρή Πύλη στον Αιγόκερω. Υπάρχουν δύο κοσμικές Πύλες. Ο Καρκίνος είναι η Πύλη προς την ενσάρκωση, ενώ ο Αιγόκερως η Πύλη προς το πνευματικό βασίλειο.

Προηγείται του Αιγόκερω ο Τοξότης γι’ αυτό ονομάζεται η μικρότερη πύλη στους πρόποδες του λόφου μέσω της οποίας θα ανεβούμε το βουνό κι έτσι δείχνουμε την ικανότητά μας στην ορθή χρήση των βελών της σκέψης.

Υπάρχουν δύο πουλιά που φαίνονται στους ουρανούς κοντά στον Τοξότη. Το ένα είναι ο Αετός, ο αετός που πετάει κατ’ ευθείαν στον ήλιο, το πουλί που είναι εκτός τόπου και χρόνου. Θεωρείται το σύμβολο της Αθανασίας, το σύμβολο του μυστικού κρυμμένου πράγματος, που είναι πίσω από τη ψυχή μας.

Ο άλλος αστερισμός είναι ο Κύκνος, σύμβολο της ψυχής. Ο Τοξότης, ο ζηλωτής, βλέποντας προς τα δεξιά τον Αετό λέει στον εαυτό του:  «Είμαι πνεύμα και πετώ κατ’ ευθείαν προς την κατοικία μου». Βλέποντας προς τα αριστερά παρατηρεί τον Κύκνο και λέει: «Είμαι η ψυχή, σταυρωμένη στην ύλη, από την οποία πρόκειται να απελευθερώσω τον εαυτό μου».

Είναι ενδιαφέρον ότι η σημαία των ΗΠΑ δείχνει τα βέλη του Τοξότη στα νύχια του Αετού και είναι το σύμβολο του πνεύματος που εκδηλώνεται δια της ψυχής, που αναζητεί ο μονολιθικός ζηλωτής στο φυσικό πεδίο.

Υπάρχει προφητεία στη σημαία των ΗΠΑ ως προς τον τελικό σκοπό αυτής της φυλής, γιατί από τη φυλή αυτή θα αναδυθεί ο όμιλος των ζηλωτών που θα συγχωνευθεί σε έναν άλλο όμιλο μαθητών και θα αποδείξουν στον πλανήτη το γεγονός του υποκειμενικού κόσμου.

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΟΡΘΟΥ

Ο Τοξότης ονομάστηκε το σημείο του πνεύματος του ορθού, που αναπτύσσεται στους αγώνες των προηγούμενων οκτώ ζωδίων. Στον Τοξότη θα έχω μάθει να κάνω τη διάκριση μεταξύ του ορθού για μένα, αλλά δεν έχω μάθει ότι το ορθό για μένα μπορεί να μην είναι ορθό για τους αδελφούς μου.

Αυτό είναι αδύνατον , αφού ο καθένας έχει διαφορετικό εξοπλισμό, διαφορετική κληρονομικότητα και τάσεις.

Στον Τοξότη το μάθημα είναι να γνωρίζω τι είναι δίκαιο για μένα και να προσπαθώ να ζήσω σύμφωνα με αυτό. Δεν γνωρίζω τι είναι δίκαιο για τον άλλον αλλά θα του δώσω τον χρόνο και τον χώρο να κάνει το καλύτερο που ξέρει.

Αν μπορούσαμε να τηρήσουμε αυτή τη συμπεριφορά, το πνεύμα της αβλάβειας, ο έλεγχος της σκέψης και ο περιορισμός της ομιλίας θα συνέβαλαν στη δημιουργία ορθών σχέσεων καθώς και στην επίλυση των παγκόσμιων προβλημάτων.

Ο κόσμος ποτέ δεν θα εξασφαλίσει το δίκαιο με τον πόλεμο, αλλά με την ορθή σκέψη κι αυτό θα είναι μία μέθοδος της ψυχής. Κάποιος είπε ότι στο Σκορπιό έχουμε πεποίθηση του αμαρτήματος. Στον Τοξότη έχουμε πεποίθηση του ορθού.

Πηγή ΟΙ ΑΘΛΟΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ – Alice Bailey

 

Επιμέλεια

Δήμητρα Αλαγκιόζογλου

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΛΑΓΚΙΟΖΟΓΛΟΥ

Ονομάζομαι Δήμητρα Αλαγκιόζογλου και είμαι Πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός.

Ο κύκλος αυτός της εργασίας τελείωσε και τώρα είμαι εθελόντρια σε μία Μ.Κ.Ο που υποστηρίζει και συμπαρίσταται σε οικογένειες και παιδιά κυρίως Ρομά αλλά και άλλων εθνικοτήτων.

Ασχολούμαι κυρίως με παιδιά βοηθώντας τα στα μαθήματα τους.

Τα ενδιαφέροντα μου άπτονται θέματα όπως Φιλοσοφία, Εσωτερική Αστρολογία, Εσωτερική Θεραπευτική, αλλά και θέματα σύγχρονων Επιστημών, όπως η Αστροφυσική, θεωρία των κβάντα και άλλοι συναφείς κλάδοι.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.