ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΝΟΙΑ ΚΑΙ

ΣΤΗΝ ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ.

Παρατηρώντας την πορεία της ζωής μας μέσα από την καθημερινότητα και το γκρίζο χρώμα της ρουτίνας βλέπω ότι ο χρόνος μας περνάει απασχολούμενοι σχεδόν εξολοκλήρου με υποχρεώσεις απέναντι στην οικογένεια, στον εργοδότη, στους συναδέλφους, σε άλλους πολίτες, στους συγγενής και στους φίλους.

Συνειδητοποιώ ότι δεν απομένει παρά ελάχιστος χρόνος, για να αναπαύσουμε «πραγματικά» το σώμα μας και πολύ περισσότερο το μυαλό μας και το νου μας, κι αυτό γίνεται συνήθως μέσα στο ρεπό μας, στην άδειά μας και στα μικρά κενά μεταξύ των καθηκόντων μας.

Το γεγονός αυτό μαζί με το πιθανό άγχος και την ένταση που πλαισιώνει αυτές τις δραστηριότητες μας, την έλλειψη σωστής διατροφής και συναναστροφών ή άλλων δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να «θρέψουν» με αγάπη την κουρασμένη μας καρδιά , οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ένα χαμηλό βιοτικό επίπεδο ζωής που πολλές φορές καταλήγει τόσο σε προβλήματα συναισθηματικής ή ψυχολογικής φύσεως όσο και σε προβλήματα υγείας  σε σωματικό επίπεδο με μεγάλο ή με μικρό βαθμό σοβαρότητας.

Η καθημερινή διαβίωσή μας μέσα σε μία μεγαλούπολη αναλώνεται κυρίως μέσα στους κλειστούς χώρους του γραφείου, του σπιτιού μας ή ενός κλειστού χώρου διασκέδασης ακόμα και μέσα στο αυτοκίνητό μας.

Πόσες πολλές ώρες ή και ολόκληρες ημέρες ή εβδομάδες περνάνε για να συνειδητοποιήσουμε ότι η επαφή μας με το φυσικό περιβάλλον περιορίζεται σπάνια σε μικρές βόλτες στους δρόμους της πόλης και σε ελάχιστες βόλτες στο φυσικό περιβάλλον ενός δάσους ή μιας θάλασσας.

Ξεχνάμε ή ακόμα αγνοούμε ότι το ανθρώπινο σώμα και γενικότερα ολόκληρη η ανθρώπινη ύπαρξη, ακόμα και στην σύγχρονη εποχή που ζούμε, είναι δημιουργημένη με τέτοιες προδιαγραφές ώστε να ευημερεί και να «χαίρει άκρας υγείας» μόνο όταν βρίσκεται σε ισορροπία και αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.

Το σύνολο της ύπαρξής μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τους κανόνες  της φύσης, επηρεάζεται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες, τις εποχές, τις φάσεις της σελήνης, τις κινήσεις των πλανητών, την έκθεση στο ήλιο, την επαφή με τα φυτά και γενικότερα με ότι αποκαλούμε ΦΥΣΗ, ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ και ΣΥΜΠΑΝ.

Για να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε την πολυπόθητη κατάσταση ΥΓΕΙΑΣ σε σωματικό, συναισθηματικό και νοητικό επίπεδο, καλό θα είναι να ακούσουμε το εσωτερικό μας κάλεσμα για ανάπαυση ή παιχνίδι στη φύση και να έρθουμε σε επαφή με τα δώρα της. Άλλωστε τα δώρα αυτά μας τα προσφέρει ο Θεός απλόχερα ανά τους αιώνες, για να είναι δυνατή η επιβίωσή μας πάνω στη Γη. Πόσες φορές άλλωστε έχουμε παρατηρήσει ότι απλώς μια μοναχική βόλτα σε ένα άλσος ή στην ακροθαλασσιά μας βοηθάει να καθαρίσουμε το νου μας από τις πολλές σκοτούρες και να εστιάσουμε πιο καθαρά στο πραγματικό πρόβλημα που μας απασχολεί.

Ένας άμεσος, αποτελεσματικός και φυσικά αγνός τρόπος να έλθουμε σε επαφή με τα γήινα δώρα με σκοπό να φέρουμε ισορροπία, αρμονία στη ολότητα της ύπαρξής μας, να καθαρίσουμε από εντάσεις, νοητικά  μπλοκαρίσματα και να χαλαρώσουμε ή να ενεργοποιηθούμε, είναι η χρήση των αιθερίων ελαίων και κατ’ επέκταση η μέθοδος θεραπείας με την συνεισφορά τους σε συνδυασμό με την θεωρεία της Παραδοσιακής κινέζικης Ιατρικής.

Τα αιθέρια έλαια περιέχουν την ζωτική ουσία των φυτών, την συνεργεία του ήλιου και του φυτού, της ύλης και της ενέργειας, μια συγκεκριμένη κραδασμική ενέργεια που δεν ανιχνεύεται από τεχνολογικά μέσα.

Χρησιμοποιώντας τα έλαια στο σώμα μας είτε μέσω της εισπνοής είτε της μάλαξης, λαμβάνουμε το εκάστοτε μήνυμα της φερόμενης ιδιότητάς τους το οποίο τελικά «ξυπνά» και ενεργοποιεί τις θεραπευτικές δυνάμεις της ύπαρξής μας.

Συγκεκριμένα τα αρωματικά φυτά μέσω της φωτοσύνθεσης παράγουν αρωματικές φυσικές ουσίες σε ειδικά κύτταρά τους, τους ελαιοφόρους αδένες, που υπάρχουν σε διαφορετικά μέρη σε κάθε φυτό όπως τα φύλλα, τα άνθη, τους σπόρους, τον κορμό, το φλοιό, τον καρπό κλπ.

Με την μέθοδο της απόσταξης με υδρατμούς γίνεται η απόσπαση αυτών των αρωματικών ουσιών οι οποίες μέσα από λεπτές χημικές αλλαγές μετασχηματίζονται σε αιθέρια έλαια.

Η χημεία των συστατικών των αιθερίων ελαίων καθορίζεται από 2 παράγοντες :

1) ένα τεχνητό-την διαδικασία απόσταξης με υδρατμούς

2) έναν εγγενή σε κάθε φυτό-την βιοσύνθεση των μορίων των συστατικών του η οποία είναι χαρακτηριστική για κάθε συγκεκριμένο φυτό.

Στην βιοσύνθεσή του μπορούν να συμβούν μικρές παραλλαγές ανάλογα με:

α) το έδαφος που αναπτύχθηκε,

β) το κλίμα,

γ) το φως του ήλιου,

δ) το υψόμετρο που φύεται, ε)τις καιρικές συνθήκες κατά την ανάπτυξή του,  την εποχή της συλλογής του ακόμα και από την ώρα της συλλογής του.

Η χρήσης τους αποτελεί το βασικό εργαλείο της τέχνης της Αρωματοθεραπείας. Είναι πτητικά που σημαίνει ότι εξατμίζονται κατά την επαφή τους με τον αέρα, οπότε μέσω της διαδικασίας της όσφρησης και της λειτουργίας του αναπνευστικού συστήματος μεταφέρονται στο εσωτερικό του σώματος. Επίσης μέσω της θεραπευτικής μάλαξης και λόγω του μικρού μεγέθους των αρωματικών μορίων τους διαπερνούν γρήγορα το δέρμα μπαίνοντας στην κυκλοφορία των υγρών και του αίματος. Ταξιδεύοντας μέσα στο σώμα δρουν θεραπευτικά μέσω της επαφής τους με συγκεκριμένα όργανα και συστήματα.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι η χρήση τους προκαλεί κυρίως το έναυσμα της θεραπευτικής ανταπόκρισης του σώματος και του μυαλού μέσω της διαδικασίας της όσφρησης. Η μυρωδιά του ελαίου (συνοδευόμενη από τις θεραπευτικές του ιδιότητες) κατευθύνεται στο μεταιχμιακό (ή λιμπικό) σύστημα δια μέσου της μύτης. Το σύστημα αυτό είναι η περιοχή του εγκεφάλου (ο ιππόκαμπος,η αμυγδαλή, τα μαστία, ο πρόσθιος πυρήνας του θαλάμου) που σχετίζεται με το έλεγχο των συναισθημάτων, της συμπεριφοράς και τους σκοπούς ενός ατόμου και φαίνεται να παίζει ένα σημαντικό ρόλο στη μνήμη και τη μάθηση. Συνδέει τη σύνθετη συμπεριφορά με την πρωτόγονη και ενστικτώδη συμπεριφορά και την εσωτερική ομοιόσταση μέσα από πληθώρα νευρικών συνδέσεων. Το μεταιχμιακό σύστημα μέσω του υποθαλάμου και τις ορμόνες που αυτός εκκρίνει επηρεάζει με πολλούς τρόπους τη συμπεριφορά του ατόμου. Δρα σαν σύνδεση μεταξύ της ανώτερης νοητικής λειτουργίας και των συναισθηματικών ανταποκρίσεων.

Με απλά λόγια η μυρωδιά για παράδειγμα ενός ελαίου τριαντάφυλλου μπορεί να ανασύρει από την μνήμη μας παρελθοντικές εμπειρίες και βιώματα που συσχετίζονται με αυτήν τη μυρωδιά και να προκαλέσει αυτόματα τα ανάλογα συναισθήματα.

Αυτός ακριβώς ο τρόπος λειτουργίας τους σε συνδυασμό με τις θεραπευτικές τους ιδιότητες συμβάλλει στα επιθυμητά αποτελέσματα ίασης.

Στην εποχή μας θα συναντήσουμε 2 είδη Αρωματοθεραπείας:

1) Την Αισθητική, που στοχεύει στην ευχαρίστηση μέσω της επίτευξης σωματικής και συναισθηματικής ευεξίας ή χαλάρωσης.

2) Την Κλινική, όπου η χρήση υψηλής ποιότητας αγνών και ανόθευτων αιθερίων ελαίων σε συνδυασμό με ειδική θεραπευτική μάλαξη συντελούν στην ενίσχυση και προώθηση της υγείας του σώματος, του πνεύματος μέσα από την θεραπεία διαταραχών και ασθενειών. Σε συνδυασμό με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική αποτελεί ένα δυνατό αυτόνομο και ολοκληρωμένο σύστημα Ενεργειακής Ιατρικής τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο καθεαυτό θεραπείας ενώ μπορεί να υποστηρίξει άριστα τα αποτελέσματα της Κλασσικής Ιατρικής μεθόδου προσέγγισης. Επίσης είναι προφανής η ωφέλιμη χρήση της ακόμα και σε περιπτώσεις ανθρώπων που αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν χημικά φάρμακα λόγω της αλλεργικής τους αντίδρασης σε αυτά.

photo bettylivin

 

Βιβλιογραφία

  • Aromatherapy for healing the spirit, Gabriel Mojay
  • The Healing Intelligence of Essentials Oils, The Science of Advanced Aromatherapy, Kurt Schnaubelt,PHD
  • Medical Aromatherapy, Healing with Essentials Oils, Kurt Schnaubelt,PHD
  • Η Βίβλος της Αρωματοθεραπείας, Gill Farrer-Halls

 

Ειρήνη Κόνιαρη

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΝΙΑΡΗ

Ονομάζομαι Ειρήνη Κόνιαρη, έχω σπουδάσει Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και εξασκώ το επάγγελμα μέχρι και σήμερα.

Παράλληλα τα τελευταία δεκατρία χρόνια υποκινούμενη από προσωπική ανάγκη απάντησης σε βασικά ερωτήματα της ζωής μου, ακολούθησα μια πορεία αναζήτησης η οποία συνεχίζεται και θα συνεχίζεται για όσο χρειάζεται.

Κατά την διάρκεια αυτής της πορείας, γνώρισα και εξασκούμαι ακόμα και σήμερα με το σύστημα Hatha Yoga του Δάσκαλου Σατυανάντα και απέκτησα το 2ο Βαθμό Reiki του Μικάο Ουσούι.

Παρακολούθησα τρία χρόνια μαθήματα στην Ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής του Αλ. Τηλικίδη, είμαι διπλωματούχος στην θεραπευτική τέχνη της Αρωματοθεραπείας σε συνδυασμό με την θεωρία της Παραδοσιακής Κινέζικής Ιατρικής, την Ενεργειακή Διατροφή που εφαρμόζεται ανάλογα με την προσωπική ιδιοσυγκρασία και την τεχνική θεραπευτικής μάλαξης που ονομάζεται Creative Healing και προσφέρω συνεδρίες ενεργειακής ιατρικής.

Επίσης έχω παρακολουθήσει τα παρακάτω on line σεμινάρια με την μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης :

Πρόγραμμα «Κατάρτισης Μάνατζμεντ» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Οργάνωση και Προσωπική Συμβουλευτική-Life Coaching”
Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Αποτελεσματική Επικοινωνία και Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός»
Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Ανάπτυξη και Διαχείριση Χαρτοφυλακίου Προϊόντων και Υπηρεσιών – Μάρκετιν»
Τέλος έχω ξεκινήσει σπουδές και βρίσκομαι στο πρώτο έτος της «Ψυχοενεργειακής Προσέγγισης» της Πραγματείας επί των Επτά Ακτίνων της Αλίκης Μπέηλυ και του βιβλίου της Εσωτερικής Ψυχολογίας, στο χώρο Πολιτισμού και Έρευνας «Σύνθεσις».

Τηλ. Επικοινωνίας: 2109916781, 6981234999

e-mail : eirinikoniari@yahoo.gr

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.