ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ

ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ, ΤΙ ΣΥΜΒΟΛΙΖΟΥΝ

 

ΛΕΠΡΟΣ

Ο μολυσμένος, ο απόκληρος, ο ξεπεσμένος ηθικά και πνευματικά.

ΟΜΦΑΛΙΟΣ ΛΩΡΟΣ

Η χορδή ή το νήμα μέσω του οποίου ο Μεγάλος Υφαντής ή Δημιουργός, ή η Μεγάλη Μητέρα, δένει ή προσδένει τον άνθρωπο στον ιστό της ζωής και στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του. Ο αφαλός ή ομφαλός είναι το κοσμικό Κέντρο και συμβολίζεται από ιερούς λίθους, βουνά ή οποιοδήποτε ιερό κέντρο.

ΣΚΕΛΕΤΟΣ

Θάνατος, θνητότητα, το γρήγορο πέρασμα του χρόνου και της ζωής. Μαζί με το δρεπάνι και την κλεψύδρα ο σκελετός απεικονίζει το Θεριστή που κόβει τη ζωή. Μπορεί επίσης να συμβολίζει τη σελήνη, τις σκιές, τους θεούς των νεκρών και συνδέεται ιδιαιτέρως με τον Κρόνο και με το θεό των νεκρών και του κάτω κόσμου των Μάγια. Στο αλχημιστικό έργο αντιπροσωπεύει το στάδιο της σήψης και απεικονίζεται με το μαύρο χρώμα.

ΣΚΑΛΠ

Πολεμική επιτυχία. Το σκαλπ έχει τον ίδιο συμβολισμό με την κεφαλή, επειδή περιέχει τη δύναμη του ατόμου. Η απόκτηση του σκαλπ σημαίνει απόκτηση της δύναμής του.

ΣΠΕΡΜΑ

Δυνατότητα, κρυμμένη δύναμη, η αρσενική αρχή. Ένα σύμβολο του Κέντρου, από όπου φυτρώνει το Κοσμικό Δέντρο. Στον Ινδουισμό το σπέρμα είναι το Θείο Πνεύμα, ο Ατμάν, στο κέντρο της ύπαρξης, στην καρδιά. Το σπέρμα στο κέντρο του ινδουιστικού ναού συμβολίζει τη Ζωή και την ίδια τη συνείδηση.

ΣΠΛΑΧΝΑ

Σπλάχνα της ευσπλαχνίας, τα σπλάχνα θεωρούνται ότι είναι η έδρα των συναισθημάτων. Σχετίζονται με τον όφι και το λαβύρινθο. Χρησιμοποιούνται στην μαντεία. Στον κινέζικο πολιτισμό αντιπροσωπεύουν την ευσπλαχνία, τη στοργή και το μυστικό δεσμό.

ΣΠΛΗΝΑ

Θυμός, κακή διάθεση, μελαγχολία. Στον κινέζικο συμβολισμό είναι ένας από τους Οκτώ Θησαυρούς, σχετιζόμενη με την ομπρέλα και τη γη.

ΦΤΑΡΝΙΣΜΑ

Μια ξαφνική έκφραση της ζωτικής αρχής που διαμένει στο κεφάλι, μια εκδήλωση της ψυχής, μια διαταραχή της ψυχής ή η απώλεια μέρους της ζωτικής δύναμης από το κεφάλι, η επιβεβαίωση μιας προφητείας.

ΧΕΡΙ

Τα ανυψωμένα χέρια υποδηλώνουν ικεσία, προσευχή, παράδοση. Τα πολλά χέρια των θεών και των θεαινών στην ινδουιστική και βουδιστική εικονογραφία υποδηλώνουν την ευσπλαχνική βοήθεια και όταν κρατούν διάφορα σύμβολα, δείχνουν τις διαφορετικές δυνάμεις και λειτουργίες της συμπαντικής φύσης, επίσης τις ιδιαίτερες λειτουργίες της θεότητας. Τα δύο χέρια είναι Σοφία και Δύναμη, σοφία και δράση. Στο χριστιανισμό το χέρι του Κυρίου είναι το όργανο της κυρίαρχης δύναμης, του θελήματος του Θεού. Στην Τριάδα το χέρι αντιπροσωπεύει τον Πατέρα. Μπορεί επίσης να συμβολίζει την εκδίκηση. Τα ανυψωμένα χέρια μπορεί να υποδηλώνουν τον οίκτο ή, την ταφική τέχνη, την ψυχή του ατόμου. Ένα χέρι ανυψωμένο είναι μια χειρονομία μαρτυρίας ή όρκου.

 

LifeHub

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.