ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΟΡΘΑ ΜΟΡΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΤΑ ΔΙΑΒΗΤΗ

 

Η διαχείριση της γλυκόζης του αίματος είναι μια διαδικασία αρκετά πολύπλοκη και πάρα πολύ ακριβής. Περιλαμβάνει ορμόνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία τα οποία έχουν ένα και μόνο στόχο: να ξεκλειδώσουν τους υποδοχείς επί της κυτταρικής μεμβράνης, να μεταφέρουν τη γλυκόζη στο κυτταρόπλασμα και να ξεκινήσει η παραγωγή ενέργειας (κυρίως).

Οι βασικές ορμόνες που συμμετέχουν είναι: ινσουλίνη, γλυκαγόνη, αδρεναλίνη και κορτιζόλη. Οι βιταμίνες που εμπλέκονται στο μεταβολισμό της γλυκόζης είναι η C και το σύμπλεγμα Β. Τα ιχνοστοιχεία που είναι άκρως απαραίτητα είναι: Ψευδάργυρος, Βανάδιο, Χρώμιο

Η αδυναμία του οργανισμού να ρυθμίσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αναλόγως αιτιολογίας συνιστά το Διαβήτη 1 (κατάσταση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει τα κύτταρα (β-νησίδια Langerhans) του παγκρέατος οπότε πρακτικά δεν παράγεται ινσουλίνη) και το Διαβήτη 2 (κατάσταση στην οποία οι κυτταρικοί υποδοχείς-κλειδαριές στην επιφάνεια της κυτταρικής μεμβράνης έχουν “καεί” οπότε δεν “ακούνε” το σήμα της ινσουλίνης και δεν ανοίγουν να περάσει η γλυκόζη στο εσωτερικό του κυττάρου με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται στο αίμα).

Η συμπτωματολογία του διαβήτη 1 είναι πολύ σοβαρή και περιλαμβάνει ζημιές σε νεύρα και αγγεία λόγω του ισχυρότατου οξειδωτικού στρες που ασκεί η υπερβολική συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Στην πραγματικότητα οι ιστοί “σαπίζουν” με τελικό αποτέλεσμα ζημιές σε όργανα όπως μάτια (τύφλωση), νεφρά (αιμοκάθαρση), περιφερικό Νευρικό Σύστημα (πόνοι ή/και αναισθησία), γάγγραινα, κώμα, κετοξέωση και θάνατος.

Ο διαβήτης 2 είναι συστατικό του Μεταβολικού Συνδρόμου Χ (παχυσαρκία, εντερική δυσβίωση, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία) και χρειάζεται πολύπλευρη προσέγγιση (νοοτροπία, διατροφή και τρόπο ζωής).

Για πληροφοριακούς λόγους σας παραθέτω ποια ορθά μοριακά στοιχεία βοηθούν σε περιπτώσεις διαβήτη:

α-λιποϊκό οξύ: Ισχυρό αντιοξειδωτικό, βοηθάει στους πόνους της διαβητικής νευροπάθειας (λόγω φθοράς των νευρολογικών δομών) και μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη (χαρακτηριστικό του Διαβήτη 2)

γ-λιποϊκό οξύ: Ισχυρό αντιοξειδωτικό, βοηθάει στη βελτίωση της λειτουργίας των νεύρων

Καρνιτίνη: μεταφορέας λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια για παραγωγή ενέργειας και μειώνει τα επίπεδα λιπιδαιμίας (αρκεί να συνοδεύεται από σωματική άσκηση σύμφωνα με τη γνώμη ενός ειδικού). Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κετοξέωσης

Χρώμιο: Βελτίωση της ανοχής στη γλυκόζη, ενισχύει το “σήμα” της ινσουλίνης (οπότε παράγεται λιγότερη (Διαβήτης 2))

Συνένζυμο Q10: Βασικό συστατικό παραγωγής κυτταρικής ενέργειας και πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες. Βοηθά επίσης με τη βιταμίνη C στην επούλωση των φλεγμονών που προκαλείται από τα ανεξέλεγκτα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Βιταμίνη C: Έχει παρόμοια χημική σύσταση με τη γλυκόζη και συμμετέχει σε πάνω από 300 χημικές αντιδράσεις στο κύτταρο. Ισχυρότατο αντιφλεγμονώδες ενώ βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερόλης

Ινοσιτόλη: Συστατικό της μυελίνης των νεύρων μπορεί να αναστρέψει τη διαβητική νευροπάθεια.

 

Νικόλαος Δαραδήμος

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΡΑΔΗΜΟΣ

Διεύθυνση: Φυγαλείας 60, 11147 Γαλάτσι
Τηλεφωνο: 6986267188

Σπουδές

2016 – 2017
Σπουδές στη Ρεφλεξολογία Άκρου Πόδα στο Natural Health Science

2005 – 2007
Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Διαχείριση Ποιότητας και Διασφάλιση Υγιεινής Τροφίμων
στο Τμήμα Επιστήμης / Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

1996 – 2002
Πτυχίο Βιολόγου στο Τμήμα Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σεμινάρια – Πρακτικές

4 – 5/3/2017
Σεμινάριο Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής της Ελληνικής Εταιρείας Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής

2017 – σήμερα
Θεραπευτής Κοσμοενεργειακής
Θεραπευτής Mvoce & 50 Seals 1st Level

https://www.facebook.com/nikolaos.daradimos

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.