ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Ο ρόλος του ουροποιητικού είναι να καθαρίζει το αίμα . Το αίμα φιλτράρεται μέσα από τους νεφρούς και επανέρχεται στην κυκλοφορία. Το ουροποιητικό σύστημα εξαλείφει τα απόβλητα από το σώμα, με τη μορφή ούρων. Τα νεφρά απομάκρυνση των αποβλήτων από το αίμα. Τα απόβλητα συνδυάζει με νερό προς σχηματισμό των ούρων. Από τα νεφρά, τα ούρα ταξιδεύει κάτω από δύο λεπτούς σωλήνες που ονομάζονται ουρητήρες στην ουροδόχο κύστη. Όταν η κύστη είναι πλήρης, τα ούρα αποβάλλεται μέσω της ουρήθρας. Στο ουροποιητικό σύστημα συμπεριλαμβάνονται τα εξής όργανα : ΝΕΦΡΑ ΟΥΡΗΤΗΡΕΣ ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΑ ΟΥΡΟΔΟΧΟΣ ΚΥΣΤΗ ΟΥΡΗΘΡΑ

ΝΕΦΡΑ Οι νεφροί είναι τα όργανα του ανθρώπινου σώματος που φιλτράρουν το αίμα και το απαλλάσσουν από τοξίνες και ουσίες που το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει και τις αποβάλλουν μέσω των ούρων. Ρυθμίζουν, επίσης την ισορροπία των μεταλλικών στοιχείων και του νερού. Οι δύο νεφροί βρίσκονται εκατέρωθεν της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, ακριβώς κάτω από το διάφραγμα. Οι νεφροί λαμβάνουν αρκετή ποσότητα αίματος, ούτως ώστε να μπορούν να επιτελούν τις απαιτούμενες λειτουργίες τους και διαθέτουν περίπλοκο αγγειακό σύστημα.

Φυσικές ασθένειες : νεφρίτιδες, πέτρες, αδένωμα, καρκίνος, λοιμώξεις.

Συναισθηματικές ασθένειες : φοβίες, έλλειψη θάρρους, σύνδρομο “αγώνας ή φυγή ”

ΟΥΡΗΤΗΡΕΣ Οι ουρητήρες είναι δυο, ένας από κάθε νεφρό, και μεταφέρουν τα ούρα από τους νεφρούς στην κύστη. Ο κάθε ουρητήρας έχει μήκος 25 – 30 cm και κατεβαίνει “έρποντας” στο οπίσθιο κοιλιακό τοίχωμα, επάνω στον ψοΐτη μυ, περνά στη συνέχεια στη λεκάνη, στρέφεται προς τα μέσα και εμπρός, διασταυρώνεται με τα λαγόνια αγγεία και καταλήγει στην ουροδόχο κύστη.

Φυσικές ασθένειες : κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση, απόφραξη

Συναισθηματικές ασθένειες : φοβίες, έλλειψη θάρρους.

ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΑ Το επινεφρίδιο, είναι ένα ενδοκρινικό όργανο που αποτελείται από ένα “μυελό”, στο κεντρικό του τμήμα, που εκκρίνει αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη, και ένα “φλοιό”, στο εξωτερικό του τμήμα ή ζώνη, που εκκρίνει ορμόνες τις λεγόμενες ορμόνες φλοιού επινεφριδίων. Η δραστηριότητα του “μυελού” του επινεφριδίου ελέγχεται από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα ενώ εκείνη του “φλοιού” από τη κορτικοτρόπο ορμόνη που εκκρίνεται από την υπόφυση. Όπως κάθε ενδοκρινής αδένας, εκκρίνει ορμόνες στην κυκλοφορία του αίματος.

Φυσικές ασθένειες : υπέρταση, ταχυπαλμία, σοβαρούς πονοκεφάλους και ψυχικές διαταραχές, σύνδρομο Cushing, καρκίνος.

Συναισθηματικές ασθένειες : φοβίες, απογοήτευση, αυτοεπίκριση, έλλειψη θάρρους.

ΟΥΡΟΔΟΧΟΣ ΚΥΣΤΗ Είναι ένα κοίλο μυώδες όργανο μεταβλητών διαστάσεων (ανάλογα με το βαθμό πλήρωσής της). Bρίσκεται στο έδαφος της μικρής πυέλου πίσω από την ηβική σύμφυση και μοιάζει με μπαλόνι. Είναι υποπεριτοναϊκό όργανο και το επάνω μέρος της καλύπτεται από το περιτόναιο το οποίο την καθηλώνει στο έδαφος της πυέλου.

Φυσικές ασθένειες : κυστίτιδα, Καρκίνος Ουροδόχου Κύστης, Κακώσεις Ουροδόχου Κύστης, Εκστροφή κύστης, Ανωμαλίες ουραχού, Κυστεουρητηρική παλινδρόμηση, Στένωση κυστικού αυχένα (Νόσος Marion), λιθίαση.

Συναισθηματικές ασθένειες : φοβίες, έλλειψη θάρρους, θέληση του υπάρχω και της επιβίωσης, σύνδρομο “αγώνας ή φυγή”

ΟΥΡΗΘΡΑ Η γυναικεία ουρήθρα Είναι ένας ινομυώδης σωλήνας, συνέχεια της ουροδόχου κύστης. Αποτελείται από ινώδη και μυϊκό χιτώνα, και έχει βλεννογόνο με μεταβατικό επιθήλιο. Το μήκος της είναι βραχύ, περίπου 4 cm. Έρχεται λοξά προς τα εμπρός και κάτω και αφού περάσει τους μύες του περινέου εκβάλλει με το έξω στόμιό της κάτω από την κλειτορίδα, ανάμεσα στα μικρά χείλη του αιδοίου, εμπρός από την είσοδο του κόλπου. H ουρήθρα στην γυναίκα είναι αποκλειστικώς όργανο του ουροποιητικού και χρησιμεύει μόνο για την αποβολή των ούρων, σε αντίθεση με την ανδρική, που χρησιμοποιείται και για την εκσπερμάτωση. Η ανδρική ουρήθρα Ομοιάζει με τη γυναικεία στην κατασκευή αλλά διαφέρει στο μήκος, την πορεία, τις σχέσεις και τη χρησιμότητα. Έχει μήκος 18–20 cm. Bγαίνει από την ουροδόχο κύστη προς τα κάτω και περνά μέσα από τον προστάτη αδένα.

Φυσικές ασθένειες : Στένωση Ουρήθρας, Κακώσεις Ουρήθρας, Ουρηθρίτιδα, Γονοκοκκική ουρηθρίτιδα, Λιθίαση Ουρήθρας.

Συναισθηματικές ασθένειες : φοβίες, έλλειψη θάρρους, θέληση του υπάρχω και της επιβίωσης, σύνδρομο “αγώνας ή φυγή”

 

“Το ουροποιητικό σύστημα σχετίζεται και ελέγχεται από το πρώτο ενεργειακό κέντρο το Βάσης”  

 

ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΣΗΣ

Θέση : πίσω από τον κόκκυγα στη βάση της σπονδυλικής στήλης.

Ενδοκρινικός αδένας : Επινεφρίδια.

Δευτερεύοντα κέντρα : επινεφρίδια, νεφρών.

Σχέση : φυσικό πεδίο (υπάρχω και επιβιώνω).

Έκφραση : stress, φόβο (εσωτερικό και εξωτερικό) που σχετίζεται με το σύνδρομο “αγώνα ή φυγή”.

Ανώτερη αντιστοιχία : κέντρο κεφαλής.

Κυβερνήτης : Πλούτωνας – Ουρανός – Ερμής της αρμονίας μέσω διαμάχης και της τέχνης.

Ακτίνα : 1-7-4 (δεσπόζει η 4η).

Κοινωνική εξωτερίκευση : εκφράζεται με επιθετικότητα στο μέσο άνθρωπο. Εκφράζεται με το συλλογικό stress, τη βία και την τρομοκρατία.

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.