ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΓΟΥΕΙΝ ΝΤΑΙΕΡ, Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗΣ

 

Ο Καθηγητής Γουέιν Ντάιερ (Wayne W. Dyer, γενν. 10 Μαΐου, 1940 στο Ντιτρόιτ του Μίτσιγκαν), ήταν δημοφιλής Αμερικανός καθηγητής αυτοβελτίωσης, συγγραφέας και ομιλητής. Το βιβλίο του Οι περιοχές των σφαλμάτων σου – Your Erroneous Zones 1976 έχει πουληθεί σε περισσότερα από 30 εκατομμύρια αντίτυπα και είναι ένα από τα μπεστ σέλερ όλων των εποχών. Wayne Dyer Interview. Λέγεται ότι έχει μεταφέρει ανθρωπιστικές αντιλήψεις στις μάζες.

Ο Ντάιερ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής του ηλικίας σε ορφανοτροφείο. Πήρε το δίπλωμα Καθηγητή στο Wayne State University. Τελείωσε το γυμνάσιο στο Ντιτρόιτ και το πανεπιστήμιο στο St. John’s University στην Νέα Υόρκη.

Αρχικά ξεκίνησε μια ακαδημαϊκή καριέρα, με δημοσιεύσεις σε περιοδικά και εξασκώντας μια πετυχημένη ιδιωτική θεραπευτική μέθοδο, αλλά οι ομιλίες του στο St. John’s, οι οποίες επικεντρώνονταν στην θετική σκέψη και σε ομιλίες τεχνικών υποκίνησης, συγκέντρωναν σπουδαστές πέρα από αυτούς που είχαν εγγραφεί. Ένας εκπρόσωπος εκδόσεων τον έπεισε να συγκεντρώσει τις ιδέες του σε βιβλίο, με αποτέλεσμα την «περιοχή των σφαλμάτων σας». Μολονότι οι αρχικές πωλήσεις ήταν λίγες, ο Ντάιερ παράτησε την δουλειά του καθηγητή και ξεκίνησε περιοδεία δημοσιότητας στις Ενωμένες Πολιτείες, με παρουσιάσεις σε εκθέσεις βιβλίων και συνεντεύξεις, με αποτέλεσμα να περιληφθεί στις καταστάσεις των μπεστ σέλερ, «πριν ακόμα οι εκδότες καταλάβουν τι ακριβώς συνέβαινε».

Ο Ντάιερ προχώρησε να οικοδομήσει πάνω στην επιτυχία του με ταξίδια ομιλιών, μια σειρά από μαγνητοταινίες και κανονικές δημοσιεύσεις νέων βιβλίων. Το ακροατήριο του Ντάιερ δεν περιοριζόταν σε επαγγελματίες όπως ο Ντέιλ Κάρνεγκι ή ο Στέφεν Κόνεϊ (Stephen Coney) και έτσι το μήνυμά του πέρασε σε πολλούς ανθρώπους. Συχνά επαναλάμβανε ανέκδοτα από την οικογενειακή του ζωή και επανειλημμένα χρησιμοποιούσε την εμπειρία της ζωής του σαν παράδειγμα. Η επιτυχημένη ιστορία του αυτοδημιούργητου ήταν μέρος της γοητείας του.

Ο Ντάιερ έλεγε στους αναγνώστες του να επιδιώκουν την αυτοπραγμάτωση, συνδέοντας σαν καθοδήγηση μια θρησκευτική εμπειρία και πρότεινε οι αναγνώστες να μιμηθούν τον Ιησού Χριστό, ο οποίος προσδιόριζε δύο πράγματα, ένα άτομο αυτοπραγμάτωσης και ένας «ιεροκήρυκας αυτοδυναμίας». Ο Ντάιερ έκανε κριτική της κοινωνικής επικέντρωσης στην ενοχή, την οποία είδε σαν μια νοσηρή ακινητοποίηση στο παρόν εξ αιτίας ενεργειών που έγιναν στο παρελθόν. Συνηγόρησε με τους αναγνώστες να δουν πως οι γονείς, τα ιδρύματα και ακόμα οι ίδιοι επέβαλαν διαδικασίες ενοχής πάνω τους.

Μολονότι ο Ντάιερ αντιστάθηκε στην ετικέτα της νέας εποχής, κοντά στα 1990, άλλαζε το μήνυμά του για να συμπεριλάβει περισσότερα στοιχεία πευματικότητας, μαγείας και μεγαλύτερης ενσυναίσθησης στον «Ιερό Σου Εαυτό» Boca Raton News, November 13th, 2002.

Ο Ντάιερ έζησε στο Μαϊάμι της Φλόριντα. Ήταν παντρεμένος και χωρισμένος τρεις φορές, έχοντας επτά από τα οκτώ παιδιά του με την τρίτη σύζυγό του την Μαρσελέν (Marcelene). Μέχρι το 2000, είχε παρουσιαστεί αρκετές φορές στο Public Broadcasting Service (PBS) κατά την διάρκεια της αύξησης κεφαλαίου. Μολονότι γινόταν αντιληπτό από το PBS ότι ήταν ένας δημοφιλής ομιλητής και θα πετύχαινε να βοηθήσει το PBS να αυξήσει το κεφάλαιό του, μερικοί παρατηρητές του PBS βρήκαν τις εμφανίσεις του να ενοχλούν με την έννοια «ότι το PBS μπορούσε να φανεί σαν να δάνειζε το κύρος του στις πνευματικές απόψεις του Ντάιερ ευθυγραμμιζόμενο με τις τεχνικές του».

«Πιστεύω ότι η αλήθεια είναι αλήθεια μέχρι να την οργανώσεις και τότε γίνεται ένα ψέμα. Δεν πιστεύω ότι ο Ιησούς δίδασκε Χριστιανισμό, ο Ιησούς δίδασκε καλοσύνη, αγάπη, ενδιαφέρον και ειρήνη. Αυτό που λέω στους ανθρώπους είναι να μην γίνεις Χριστιανός αλλά σαν τον Χριστό. Να μην γίνεις Βουδιστής αλλά σαν τον Βούδα.

«Η θρησκεία είναι ορθοδοξία, κανόνες και αποσπάσματα βιβλίων διατηρημένα από τους ανθρώπους για μακρά χρονική περίοδο. Γενικά οι άνθρωποι ξεσηκώνονται να υπακούουν τις συνήθειες και τις πρακτικές αυτής της θρησκείας χωρίς ερωτήσεις. Αυτά είναι συνήθειες και προσδοκίες έξω από τον άνθρωπο και δεν ταιριάζουν το ορισμό μου του πνευματικού.

Εργογραφία

 • Everyday Wisdom for Successδημοσιεύτηκε 15 Απριλίου, 2006 από Hay House Inc
 • Being in Balance: 9 Principles for Creating habits to Match Your DesiresΦεβρουάριος 2006 από Hay House Inc
 • Inspiration: Your Ultimate Callingδημοσιεύτηκε 1 Φεβρουαρίου, 2006 από Hay House Inc
 • Incredible You!δημοσιεύτηκε 15 Νοεμβρίου, 2005 από Hay House Inc
 • The Power of Intention: Learning to Co-Create Your World Your Wayδημοσιεύτηκε 1 Φεβρουαρίου, 2004 από Hay House Inc
 • Staying on the Pathδημοσιεύτηκε 30 Σεπτεμβρίου, 2004 από Hay House Getting in the Gap: Making Conscious Contact With God Through Meditation δημοσιεύτηκε 1 Δεκεμβρίου, 2002 από Hay House Inc
 • 10 Secrets For Success And Inner Peaceδημοσιεύτηκε 1 Μαΐου, 2002 από Hay House Inc
 • There’s a Spiritual Solution to Every Problemδημοσιεύτηκε 1 Σεπτεμβρίου, 2001 από Harpercollins
 • Wisdom of the Agesδημοσιεύτηκε 1 Νοεμβρίου, 1998 από Harpercollins  Manifest Your Destiny: The Nine Spiritual Principles for Getting Everything You Want δημοσιεύτηκε 1 Απριλίου, 1997από Harpercollins
 • A Promise Is a Promise: An Almost Unbelievable Story of a Mother’s Unconditional Love and What It Can Teach Usδημοσιεύτηκε1 Αυγούστου, 1996 από Hay House Inc  Your Sacred Self: Making the Decision to Be Free δημοσιεύτηκε 1 Απριλίου, 1995 από Harpercollins
 • You’ll See It When You Believe It: The Way to Your Personal Transformationδημοσιεύτηκε 1 Απριλίου, 1995 από Harpercollins
 • How to Be a No-Limit Personδημοσιεύτηκε Νοέμβριος 1994 από Simon & Schuster Audioworks
 • Everyday Wisdomδημοσιεύτηκε 1 Οκτωβρίου, 1993 από Hay House Inc  Real Magic: Creating Miracles in Everyday Life δημοσιεύτηκε 1 Αυγούστου, 1992 από Harpercollins  Happy Holidays! (1986)
 • The Awakened Life – Βιβλίο με 6 μαγνητοταινίες και CD.
 • What Do You Really Want for Your Childrenδημοσιεύτηκε 1 Σεπτεμβρίου, 1985 από William Morrow & Company
 • Gifts from Eykis : A Story of Self-Discoveryδημοσιεύτηκε 1 Φεβρουαρίου, 1983 από Simon & Schuster
 • The Sky’s the Limitδημοσιεύτηκε 1 Σεπτεμβρίου, 1980 από Simon & Schuster  Group Counseling for Personal Mastery (1980)
 • Pulling Your Own Stringsδημοσιεύτηκε 1 Απριλίου, 1978 από Hay House Inc  Your Erroneous Zones δημοσιεύτηκε 1 Αυγούστου, 1976 από Harpercollins
 • Counseling Techniques That Workδημοσιεύτηκε 1 Ιουνίου, 1975 από American Counseling Association

 

Επιμέλεια

ΠΑΡΑ ΚΕΛΣΟΣ

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

2 Σχόλια

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.