ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο ΜΟΝΑΧΟΣ ΑΝΤΑΜ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΑ

Ο Karl Kehrle (3 Αυγούστου 1898, Mittelbiberach, Γερμανία – 1 Σεπτεμβρίου 1996), γνωστός ως αδελφός Adam, ήταν Βενεδικτίνος μοναχός, μελισσοκόμος και έκανε την αρχή αναπαραγωγής μελισσών, καθώς ήταν ο προγραμματιστής της μέλισσας Buckfast.

Ήταν αξεπέραστος ως εκτροφέας μελισσών. Μιλούσε μαζί τους, τις χάιδευε. Έφερε στις κυψέλες μια ηρεμία που, σύμφωνα με εκείνους που τον είδαν στη δουλειά, οι “ευαίσθητες” μέλισσες απαντούσαν.

The Economist , 14 Σεπτεμβρίου 1996

Λόγω προβλημάτων υγείας, ο Kehrle στάλθηκε από τη μητέρα του σε ηλικία 11 ετών από τη Γερμανία στο Buckey Abbey , όπου έγινε μέλος (έγινε αδελφός Adam) και το 1915 ξεκίνησε τη μελισσοκομική του δραστηριότητα. Δύο χρόνια πριν, ένα παράσιτο, το Acarapis woodi που προήλθε από το Isle of Wight είχε αρχίσει να επεκτείνεται στη χώρα, καταστρέφοντας όλες τις εγγενείς μέλισσες, και το 1916 έφτασε στο αβαείο, σκοτώνοντας 30 από τις 46 αποικίες μελισσών.

Ταξίδεψε στην Τουρκία για να βρει ανθεκτικές εγγενείς μέλισσες για επιλεκτική αναπαραγωγή . Το 1917 δημιούργησε το πρώτο στέλεχος Buckfast, μια πολύ παραγωγική μέλισσα ανθεκτική στο παράσιτο. Την 1η Σεπτεμβρίου 1919 ο Kehrle τέθηκε υπεύθυνος για το μελισσοκομείο της μονής , μετά τη συνταξιοδότηση του αδελφού Columban. Το 1925 και μετά από μερικές μελέτες σχετικά με τη διάθεση των κυψελών εγκατέστησε τον περίφημο σταθμό αναπαραγωγής του στο Ντάρτμουρ, ένα απομονωμένο μοντέλο για την απόκτηση επιλεγμένων διασταυρώσεων, που λειτουργεί ακόμα και σήμερα. Από το 1950 και για περισσότερο από μια δεκαετία ο Kehrle συνέχισε τη σταδιακή βελτίωση της μέλισσας του Buckfast αναλύοντας τις μέλισσες από μέρη σε όλη την Ευρώπη , την Εγγύς Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

Το 1964 εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Bee Research Association, το οποίο αργότερα έγινε Διεθνής Ένωση Έρευνας για τις μέλισσες . Συνέχισε τις σπουδές του για τη μέλισσα του Μπάκφαστ και τα ταξίδια του κατά τη δεκαετία του 1970 και έλαβε πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του διορισμού ως αξιωματούχου του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (1973) και του Γερμανικού Bundesverdienstkreuz (1974).

Στις 2 Οκτωβρίου 1987 διορίστηκε επίτιμος γιατρός στη Σχολή Γεωργίας του Σουηδικού Πανεπιστημίου Γεωργικών Επιστημών, ενώ αναζητούσε μια μέλισσα στα βουνά Kilimanjaro στην Τανζανία και την Κένυα, η οποία τον συγκίνησε βαθιά και την είδε ως επίσημη αναγνώριση της επιστημονικής φύσης της έρευνάς του. Δύο χρόνια αργότερα διορίστηκε επίτιμος γιατρός από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ στην Αγγλία.

Στις 2 Φεβρουαρίου 1992, σε ηλικία 93 ετών, παραιτήθηκε από τη θέση του ως μελισσοκόμος στο Abbey και του επιτράπηκε να περάσει μερικούς μήνες στην πατρίδα του Mittelbiberach με την ανιψιά του, Maria Kehrle. Από το 1993 και μετά, έζησε συνταξιούχος ζωή στο Buckfast Abbey, και έγινε ο παλαιότερος μοναχός της Αγγλικής Βενεδικτίνης. Το 1995, σε ηλικία 97 ετών, μετακόμισε σε ένα κοντινό γηροκομείο όπου πέθανε την 1η Σεπτεμβρίου 1996.

Ο Kehrle ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΑ

Θέλοντας να «ηρεμήσει» τις μέλισσες της φυλής, ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο με μια στάση στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1960. Εδώ, βρήκε την πολυπόθητη αβρότητα στην Κεκρόπια και τη Μακεδονική μέλισσα και έγραψε για αυτές:

«Οι υπερέχουσες καλές ιδιότητες της ελληνικής μέλισσας είναι η ημερότητα, η γονιμότητα, και η μικρή τάση σμηνουργίας. Δεν έχω ποτέ συναντήσει επιθετικές μέλισσες στην Ελλάδα εκτός μερικών στην Κρήτη. Ο Έλληνας μελισσοκόμος δεν έχει ανάγκη να χρησιμοποιεί σχεδόν ποτέ καπνιστήρι, αλλά του φτάνει ένα μικρό κομμάτι αναμμένης ίσκας που είναι τοποθετημένη από πάνω από τις κηρήθρες εκεί που εργάζεται. Η ένταση της γέννας είναι εκπληκτική. Τείνω να πιστέψω ότι καμία ράτσα δεν μπορεί να εξισωθεί με τη δύναμη της αναπτύξεως του ελληνικού μελισσιού».

Κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα, πήγε στην Κρήτη και μελέτησε την εκεί μέλισσα για την άγρια συμπεριφορά της. Έκανε συλλογή από βασίλισσες και μέλισσες συγκρίνοντας τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τους ανάλογα με τις περιοχές που αυτές ζούσαν. Επειδή το ταξίδι που έκανε ήταν μεγάλο οι βασίλισσες ζευγάρωναν με κηφήνες από άλλες ράτσες μελισσών, η διαγώνια αναπαραγωγή έκανε να χαθούν τα καθαρά χαρακτηριστικά της κάθε φυλής ξεχωριστά.

Τα αποτελέσματα της μελέτης του ήταν και τα στοιχεία που παρέδωσε προς μελέτη σε αυτούς που μελετούν τα μορφομετρικά στοιχεία της mellifera Apis. Η συλλογή του εδόθη στο Ερευνητικό Μελισσοκομικό Ινστιτούτο Oberusal του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης, λόγω της υβριδοποίησης τα πολύτιμα δείγματα των μελισσών δεν είναι πλέον διαθέσιμα. Πιθανόν το έργο του μοναχού Άνταμ να αρχίζει τώρα και ίσως με την ανάγνωση του DNA κάποια στιγμή στον πλανήτη μας να πετούν πάλι οι πρώτες ράτσες των μελισσών. Προς τιμή του, εδόθη στην μέλισσα της Κρήτης η ονομασία, melifera Adami.

Πηγές : melissomania, agronews, wikipedia

Επιμέλεια

 

ΠΑΡΑ ΚΕΛΣΟΣ

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.