ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΗΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ

 

Οι τοξίνες χωρίζονται σε «εξωγενείς» οι οποίες προέρχονται από το περιβάλλον που ζει ο άνθρωπος (τροφή, αέρας, νερό κλπ) και σε «ενδογενείς» τις οποίες ο οργανισμός παράγει ως υποπροϊόντα του μεταβολισμού.

Κατά την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, ο «στρατηγός του σώματος» είναι το ήπαρ. Είναι επίσης και το κύριο αποτοξινωτικό όργανο του σώματος το οποίο έχει αναλάβει το βαρύ καθήκον της συλλογής των τοξινών, της αδρανοποίησής των και τέλος της αποβολής των.

Ειδικότερα η αποτοξίνωση του σώματος γίνεται σε 2 φάσεις:

Φάση 1 – Περισυλλογή τοξινών

Η ομάδα ενζύμων P-450 συλλέγει και προετοιμάζει τις τοξίνες για τη 2η φάση. Τα ένζυμα αυτά απαιτούν ορθά μόρια όπως οι βιταμίνες Β2, Β3, Β6, Β12, φολικό οξύ, τα αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας (λευκίνη, ισολευκίνη και βαλίνη), φλαβονοειδή και φωσφολιπίδια. Επίσης λαμβάνουν μέρος και οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, Ε, C καθώς και το ιχνοστοιχείο σελήνιο. Οι A, E, C και το σελήνιο ασχολούνται με τους ΕΟΠ (Ελεύθεροι Οξειδωτικοί Παράγοντες) που παράγονται από τα ίδια τα P-450 λόγω της περισυλλογής των τοξινών.

Η φάση 1 ενεργοποιείται κάθε φορά που καταναλώνουμε καφεΐνη, νικοτίνη, αλκοόλ, λιπάσματα (μέσω της τροφής), μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης, κορεσμένο λίπος κλπ.

Φάση 2 – Αδρανοποίηση και αποβολή τοξινών

Σε αυτή τη φάση, τα τελικά προϊόντα της 1ης φάσης υφίστανται χημική επεξεργασία. Το ήπαρ κολλάει πάνω τους διάφορες ουσίες όπως γλουταθιόνη (έτσι αποτοξινώνεται η παρακεταμόλη, τα βαρέα μέταλλα, τα αντιβιοτικά και το αλκοόλ), θείο (από τα αμινοξέα κυστεϊνη και μεθειονίνη. Ο μόλυβδος και το αρσενικό αδρανοποιούνται με ομάδες μεθυλίου. Η ασπιρίνη και η νικοτίνη αδρανοποιούνται από το αμινοξύ γλυκίνη. Το διοξείδιο του θείου που παράγεται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, αδρανοποείται ένζυμα στα οποία κύριο ρόλο παίζει το ιχνοστοιχείο μολυβδαίνιο (υπάρχει στα φασόλια). Στη φάση 2 συμμετέχουν πολλά ορθά μόρια, κυρίως μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ψευδάργυρος, χαλκός, μαγνήσιο, σελήνιο, σίδηρος. Επικουρικά ενεργούν τα αμινοξέα κυστεϊνη και ασπαρτικό οξύ, το σύμπλεγμα βιταμινών Β, καθώς και προϊόντα σύνθεσης από τη χλωρίδα του εντέρου.

Η αποτοξίνωση του ήπατος βοηθάται από βότανα όπως το γαϊδουράγκαθο, το ginger, το dandelion root, η πηκτίνη κλπ. Τροφές που βοηθούν στην αποτοξίνωση του ήπατος είναι: λάχανο, μπρόκολο, πράσινη πιπεριά, καρότα, ντομάτες, αγκινάρες.

Επειδή η φάση 1 (περισυλλογή τοξινών) εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διαθεσιμότητα των βιταμινών συμπλέγματος Β, δε συνίσταται η χορήγησή τους, πριν εξασφαλιστεί ότι και η φάση 2 λειτουργεί απρόσκοπτα. Αλλιώς υπάρχει περίπτωση η φάση 1 να μπουκώσει με αποτέλεσμα το γνωστό «αποτοξινωτικό σοκ» στο οποίο οι τοξίνες αντί να αποβληθούν κυκλοφορούν ενεργές στο αίμα με αποτέλεσμα πονοκεφάλους, ζαλάδες, ναυτία μέχρι και σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα.

 

Νικόλαος Δαραδήμος

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΡΑΔΗΜΟΣ

Διεύθυνση: Φυγαλείας 60, 11147 Γαλάτσι
Τηλεφωνο: 6986267188

Σπουδές

2016 – 2017
Σπουδές στη Ρεφλεξολογία Άκρου Πόδα στο Natural Health Science

2005 – 2007
Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Διαχείριση Ποιότητας και Διασφάλιση Υγιεινής Τροφίμων
στο Τμήμα Επιστήμης / Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

1996 – 2002
Πτυχίο Βιολόγου στο Τμήμα Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σεμινάρια – Πρακτικές

4 – 5/3/2017
Σεμινάριο Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής της Ελληνικής Εταιρείας Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής

2017 – σήμερα
Θεραπευτής Κοσμοενεργειακής
Θεραπευτής Mvoce & 50 Seals 1st Level

https://www.facebook.com/nikolaos.daradimos

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.