ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΣΛΑΒΟΪ ΖΙΖΕΚ, Ο ΣΛΟΒΕΝΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ

 

Ο Σλάβοϊ Ζίζεκ (γεν. 21 Μαρτίου 1949) είναι Σλοβένος φιλόσοφος και κριτικός θεωρητικός που δουλεύει στα πλαίσια των παραδόσεων του Χεγκελιανισμού, του Μαρξισμού και της Λακανιανής ψυχαναλυτικής. Ο Ζίζεκ έχει σημαντική συμβολή σε τομείς όπως η πολιτική θεωρία, η θεωρία του κινηματογράφου και η θεωρητική ψυχανάλυση.

Αντλεί παραδείγματα από τη μαζική κουλτούρα για να εξηγήσει τη θεωρία του Ζακ Λακάν και τις χρήσεις της λακανιανής ψυχαναλυτικής, και θέσεις της χεγκελιανής φιλοσοφίας και της μαρξιστικής οικονομικής θεωρίας για να ερμηνεύσει τα κοινωνικά φαινόμενα. Τα θέματα που πραγματεύεται στα γραπτά του συμπεριλαμβάνουν την υποκειμενικότητα, την ιδεολογία, τον καπιταλισμό, το φονταμενταλισμό, το ρατσισμό, την ανεκτικότητα, την πολυπολιτισμικότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την οικολογία, την παγκοσμιοποίηση, τον Πόλεμο στο Ιράκ, την επανάσταση, την ουτοπία, τον ολοκληρωτισμό, το μεταμοντερνισμό, τη μαζική κουλτούρα, την όπερα, τον κινηματογράφο, την πολιτική θεολογία και τη θρησκεία.

Ο Ζίζεκ γεννήθηκε στην Λιουμπλιάνα της ΣΔ Σλοβενίας, στην Γιουγκοσλαβία, σε μια οικογένεια της μέσης τάξης. Ο πατέρας του Γιόζε Ζίζεκ ήταν οικονομολόγος και δημόσιος υπάλληλος από την περιοχή του Πρεκμούριε, στην ανατολική Σλοβενία. Η μητέρα του Βέσνα, καταγόμενη από τους λόφους Γκορίτσια στην παραθαλάσσια Σλοβενία, ήταν λογίστρια σε κρατική επιχείρηση. Οι γονείς του ήταν άθεοι. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των παιδικών του χρόνων στη παραλιακή πόλη του Πορτορόζ, όπου εκτέθηκε σε Δυτικές ταινίες, θεωρία και λαϊκό πολιτισμό. Όταν ο Σλάβοϊ ήταν έφηβος η οικογένεια του επέστρεψε στην Λιουμπλιάνα όπου σπούδασε στο Λύκειο Μπέζιγκραντ. Στην δεκαετία του 1960 και τις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Σλάβοϊ σπούδασε δυτική φιλοσοφία στο Ζάγκρεμπ.

Έργα του μεταφρασμένα στα ελληνικά

  • Η μαριονέτα και ο νάνος
  • Καλωσορίσατε στην έρημο του πραγματικού
  • Μίλησε κανείς για ολοκληρωτισμό;
  • Ιράκ, η δανεική χύτρα
  • Το υψηλό αντικείμενο της ιδεολογίας
  • Βία – Έξι λοξοί στοχασμοί
  • Λακάν
  • Πρώτα σαν τραγωδία και μετά σαν φάρσα
  • Προβλήματα στον Παράδεισο: Ο κομμουνισμός μετά το τέλος της Ιστορίας

Πηγές : wikipedia, avgi

Επιμέλεια

 

Σπάνιες Γαίες

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.